Zprávy Radia Praha

Zrušení Benešových dekretů je podle ministra zahraničí Jana Kavana těžko představitelné

Česko už mnohokrát uvedlo, že tzv. Benešovy dekrety jsou součástí právního řádu. Ministr zahraničí Jan Kavan tak reagoval na prohlášení rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, který přes vídeňský list Der Standard doporučil ukončení právní účinnosti těchto dekretů a zvážení dobrovolného odškodnění odsunutých sudetských Němců. "Vyřešením jednoho právního problému bychom vytvořili jiný právní problém," domnívá se Kavan, jenž požádal o vypracování právní studie, která má odpovědět na otázky právního dopadu tohoto aktu. "Mám značnou obavu, že to v podstatě nejde," zdůraznil ministr. Dekrety jsou podle Kavana součástí historie a reakcí na specifickou situaci po druhé světové válce. Dnes je nelze aplikovat. Stejně tak je však nelze posuzovat dnešními kritérii, například mezinárodní konvencí o lidských právech. Důležitou otázkou však zůstává, zda tyto dekrety nejsou dosud používány, třeba v odkazech restitučních soudů. "Domnívám se, že nikoli, ale to je třeba prostudovat," řekl Kavan.

Česká politická reprezentace slova rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela odmítá. "Mezi Rakouskem a Českou republikou je dohoda z roku 1974, kde se Rakousko zavázalo, že nebude v budoucnosti vznášet žádné majetkové nároky," řekl mluvčí české vlády Libor Rouček. Smlouva se podle něj týkala právě odškodnění sudetských Němců, kteří po druhé světové válce žili v Rakousku. Předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský (ODA) se domnívá, že na podobné diskuse není v současnosti vhodná atmosféra. Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) nechápe, co spolkový kancléř "dobrovolným odškodněním" myslí. "Já vylučuji jakoukoliv diskusi o odškodnění," řekl Zaorálek.

Mečiar míní v Benešových dekretech táhnout s ČR za jeden provaz

K závazku zachovávat shodný negativní postoj s Českou republikou ke zpochybňování takzvaných Benešových dekretů, na jejichž základě se po válce konfiskoval německý a maďarský majetek, se hlásí nejen nynější slovenská vláda, ale i vůdce slovenské opozice Vladimír Mečiar. "Benešovy dekrety jsou na programu od roku 1990 každoročně - je jen otázka, kdo, kdy a jak je nastoluje. Slovenská strana nikdy neudělala a neudělá nic proti zájmům České republiky," řekl Mečiar. Benešovy dekrety podle bývalého premiéra představují společný právní základ obou států vzniklých z bývalého Československa a nelze je vytrhnout z historického kontextu, kdy vznikly jako reakce na druhou světovou válku. Pokud jde o návrh Václava Klause zahrnout odmítnutí revize Benešových dekretů do smlouvy o vstupu do Evropské unie, připouští, že takový dokument by stabilizoval situaci, ale nepředpokládá úspěch.

Kvůli sanaci bank nezůstaly peníze na podporu školství tvrdí premiér Miloš Zeman

Sociální demokracie nesplnila jeden ze svých předvolebních slibů. Před minulými volbami sliboval tehdy ještě předseda opoziční ČSSD Miloš Zeman, že za jeho vlády dosáhnou výdaje na vzdělání v roce 2002 až 6 procent hrubého domácího produktu (HDP). Podle současných statistických údajů však tyto výdaje představují jen necelá 4 procenta. Zeman se hájí tím, že vláda na splnění tohoto slibu nemá peníze. Netušili jsme, že peníze bude třeba investovat do sanace bank, řekl v diskusním pořadu Nedělní partie, který odvysílala televize Prima. "Jako opoziční strana jsme samozřejmě neměli úplné informace o tom, jak bankovní sektor vypadá. Když jsme přišli k moci, zjistili jsme, že například Česká spořitelna je před krachem," podotkl Zeman.

Premiér Zeman dále uvedl, že občanští demokraté jdou do volebního klání s návrhem rovné 15-cti procentní daně, protože tím osloví hlavně své bohaté voliče. Právě proto si může ODS dovolit nákladné volební kampaně, a právě proto si také může dovolit získávat sponzorské příspěvky od podnikatelů. Kvůli tomu, že všichni budou platit nižší daně, tak podle Zemana navíc klesnou příjmy státního rozpočtu. Díky tomu pak prý bude méně peněz na školství, zdravotnictví, veřejnou dopravu a další veřejné služby. ODS si naopak od zavedení nízké daně slibuje zvýšení motivace podniků i zaměstnanců. Její návrh počítá s tím, že lidé s nízkými příjmy by daně nemuseli platit vůbec. Rovná daň by měla zabránit také tomu, aby se nevyplácelo tajit příjmy před finančními úřady.

Rakouští ekologové mají nové dokumenty k žalobě proti ČEZ

Salcburští odpůrci atomu uvedli, že od amerických úřadů pro jaderný dozor mají k dispozici nové dokumenty o české jaderné elektrárně Temelín, které chtějí přiložit k žalobě proti společnosti ČEZ a americkému koncernu Westinghouse. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v této souvislosti zdůraznila, že se neobává dopadu žádných dokumentů, které se v souvislosti s technickým a jaderným zabezpečením elektrárny mohou objevit. Zaroveň uvítala, že mezi materiály odpůrců Temelína je i tzv. studie OSART. "Jestli z této studie odpůrci vyjdou, konečně to bude realistické a objektivní," dodala Drábová.

Soud má na základě zmíněné žaloby zajistit, aby provozovatel elektrárny nezamořoval soukromé pozemky žalujících radioaktivními zplodinami. Má rovněž učinit žalované odpovědnými v plném rozsahu za případné škody, které by mohly provozem elektrárny vzniknout. Poprvé je žaloba vznesena nejen proti provozovateli, ale i proti dodavateli technologie firmě Westinghouse.

Třinecké železárny a americké hutní společnosti U.S.Steel a CMC půjdou společně do privatizace českých hutí

Třinecké železárny a americké hutní společnosti U.S.Steel a Commercial Metals Company, z nichž druhá drží 11 procent akcií Třineckých železáren, se koncem února dohodly na společném postupu při restrukturalizaci a privatizaci českých ocelářských firem. Cílem konsorcia je stát se lídrem na hutním trhu ve střední Evropě, řekl ČTK zdroj blízký vedení třinecké firmy. Dohoda ale zatím nebyla podepsaná. Pokud se konsorciu podaří získat Novou huť a Vítkovice Steel, tak se americká společnost U.S.Steel zaměří na výrobu ploché oceli. Třinecká firma se bude orientovat na produkci dlouhých výrobků, což je nyní podstatou jejího výrobního programu.

Prezident americké firmy U.S.Steel Košice John Goodish v pátek řekl, že jeho společnost nemá v ČR zájem jen o Novou huť jako LNM Holdings, ale také o Vítkovice, Třinecké železárny, Vysoké pece Ostrava či Válcovny plechu Frýdek-Místek.

Zadluženost českých domácností se prudce zvyšuje

Obyvatelé ČR podle údajů bank splácejí finančním ústavům úvěry za zhruba 100 miliard korun. Přibližně stejnou částku dluží leasingovým společnostem, uvedla Česká televize. Na každou domácnost připadá v průměru půjčka ve výši 30.000 korun. Podle sociologů se tak obyvatelé ČRpřibližují životnímu stylu západní Evropy. Zadluženost českých domácností šla v posledních dvou letech prudce vzhůru. Zatímco ještě před třemi lety dlužili lidé bankám 76 miliard korun, loni přesáhly půjčky 111 miliard korun. Více si lidé půjčují nejen v bankách, ale berou si více zboží na leasing či na splátky. Stále větší oblibu získávají i tzv. spotřebitelské úvěry. Podle ekonomů zájem o půjčky nadále poroste. Napomáhají tomu nízké úrokové sazby i optimistická předpověď vývoje hospodářství.

Ve Hřensku odstřelila specializovaná firma první uvolněné skály

První kusy skal, které hrozí zřícením na obytné domy, byly odstřeleny ve Hřensku na Děčínsku. "Jde o masív nad obecním úřadem," řekl Jan Pokorný z firmy, která skály sanuje. Podle jeho předpokladů by měly být práce ukončeny do pátku. V obci také společně s policií hlídá 11 vojáků domy, které muselo v pátek opustit kolem 60 lidí. Je již jisté, že šest z devíti skalních masívů, které hrozí zřícením, čeká odstřel. U jedné ze skal nad hotelem Klepáč se teprve zvažuje způsob odstřelu. Podle velitele zásahu Pavla Veselého se při něm s největší pravděpodobností část skály zřítí na hotel.

Předsedové stran Koalice nemají shodný názor na uspořádání předvolební loterie

Předsedové stran Koalice Hana Marvanová (US-DEU) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL) nemají shodný názor na možné uspořádání předvolební loterie, která by jim měla pomoci získat přízeň voličů před červnovými volbami. Zatímco Marvanová loterii striktně odmítla, Svobodovi taková soutěž nevadí. V loterii by soutěžící mohli vyhrát Škodu Fabia, horská kola, elektrospotřebiče a další ceny za celkem půl miliónu korun.

Nejlepším filmem se stal Otesánek, nejvíce cen získal Tmavomodrý svět

Nejlepším filmem loňského roku se stal Otesánek režiséra a scenáristy Jana Švankmajera, který v pražské Lucerně převzal Českého lva v této prestižní kategorii. Nejvíce ocenění však pobrali tvůrci příběhu z druhé světové války Tmavomodrý svět - dostali pět Českých lvů, mj. byl oceněn jeho režisér Jan Svěrák. Čtyři křišťálové sošky si odnesl tvůrčí tým snímku Vladimíra Michálka Babí léto. Dvě výroční filmové ceny mají Otesánek a Rebelové, film Divoké včely získal jednu.

Za dlouholetý umělecký přínos domácí kinematografii byl oceněn jedenadevadesátiletý scenárista a režisér Otakar Vávra. Stal se tak devátým držitelem tohoto prestižního ocenění. Vávra je bezesporu legendou českého filmu. Jeho jméno bývá spojováno s klasickou érou meziválečného Barrandova, husitskou trilogií z 50. let, hrubínovskou Romancí pro křídlovku z let šedesátých i s monstrózními díly normalizační kinematografie. Vávra pracoval s Adinou Mandlovou, Lídou Baarovou i Zdeňkem Štěpánkem.

Zádušní mše v Břevnovském klášteře připomněla památku Karla Kryla

Osm let po smrti významného českého písničkáře a básníka Karla Kryla si jeho památku při zádušní mši v Břevnovském klášteře připomněli jeho přátelé. Kryl zemřel 3. března před osmi lety v německém Pasově ve věku nedožitých padesáti let. Stal se legendou svobodné kultury nejen pro generaci šedesátých let, ale zůstal pojmem i pro generace následující. Na podzim roku 1969 se Karel Kryl během účasti na festivalu protestních zpěváků rozhodl zůstat v Německu, kde působil dvaadvacet let jako redaktor Svobodné Evropy. V listopadu 1989 se jako jeden z prvních exilových umělců zúčastnil demonstrací na Václavském náměstí v Praze. Jak ale sám říkal, z poměrů, které u nás panovaly před rozpadem společného státu, jej "bolela duše". S rozdělením Československa se nesmířil.

České kraslice poputují do míst pojmenovaných po Lidicích

Do obcí v zahraničí, které přijaly název nacisty vypálené obce Lidice, bude do června rozesláno 180 českých kraslic zdobených klasickými technikami. "Jde o projev vděku za to, že se obce rozhodly k tomuto kroku v době, která byla pro náš národ nejtěžší," řekl šéf Asociace malířů a malířek kraslic Miroslav Kubišta. Kraslice podle něj obdrží devět obcí a čtvrtí zahraničních měst. Poputují například do Lidic v Brazílii, Izraeli či do amerického státu Illinois. Na Kubě, v Peru nebo Venezuele jsou zase městské čtvrti s názvem obce na Kladensku, jejíž vypálení v červnu 1942 bylo odplatou za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Haydricha.

Dílo Oscara Kokoschky zastupuje ČR na výstavě v nizozemském Rotterdamu

V nizozemském Rotterdamu byla zahájena expozice "Mistrovská díla z výstavy moderního malířství, De Bijenkorf 1932", na které Českou republiku zastupuje dílo Oscara Kokoschky. Jedná se o unikátní rekonstrukci výstavy moderního umění, která se konala před sedmdesáti lety v prostorách za války zničeného obchodního domu De Bijenkorf v Rotterdamu. Ministerstvo kultury ČR zapůjčilo portrét kněžny Mechtildy Lichnovské od Kokoschky, který je dnes součástí sbírek zámku Hradec nad Moravicí u Opavy.

Kometa Ikeya-Zhang bude v březnu viditelná pouhým okem

Jako malý mlhavý obláček bude na konci března na obloze svítit kometa Ikeya-Zhang, kterou před měsícem objevili japonští a čínští astronomové. Podle ředitelky českobudějovické Hvězdárny a planetária Jany Tiché se kometa nyní pohybuje v souhvězdí Ryb a postupně proletí Andromédou do souhvězdí Kefea. Podle Tiché je možné, že se kometa objevila na obloze již v 17. století. Měření prováděná na Kleti by tuto domněnku měla potvrdit nebo vyvrátit.

Ve Štítech na Šumpersku roste areál pro akrobatické lyžaře

Ve Štítech na Šumpersku finišuje výstavba areálu pro lyžařské akrobaty, kterou spolu s malým městem pod horami dokončuje olympijský vítěz ze Salt Lake City Aleš Valenta. V rozhovoru pro ČTK uvedl, že do Štítů nebude zvát jen špičku v akrobatických skocích, ale zázemí v areálu najdou např. i vyznavači snowboardingu. Valenta se také chce v budoucnu věnovat výchově mladých skokanských talentů. Nejúspěšnější český olympionik se snažil v druhé polovině 90. let vybudovat areál v rodném Šumperku. Našel tři místa, ale zájmy rybářů, ekologů či občanů města mu vždy zabránily záměr dokončit. Řada z nich přitom dnes lituje, že světová špička se nebude scházet v okresním městě, ale v 20 kilometrů vzdálených Štítech.

Sport

Český tenista Jiří Novák zůstal na turnaji v Dubaji těsně před branami finále. Ve vyrovnaném semifinálovém utkání prohrál ve třech setech s Francouzem Fabricem Santorem. Neuspěla ani Daniela Bedáňová, přestože bývalé světové jedničce Martině Hingisové nadělila kanára.

Běžci na lyžích Lukáš Bauer s Martinem Koukalem vybojovali třetí místo v závodu Světového poháru sprinterských štafet ve finském Lahti. Čeští reprezentanti podlehli na trati 6x1,5 kilometru o sekundu a půl favorizovaným Italům Giorgiu di Centaovi a Christianu Zorzimu a německé dvojici Rene Sommerfeldt, Tobias Angerer, která obsadila druhé místo se ztrátou dvou desetin na vítěze.

Stanislav Řezáč obsadil sedmé místo v 78. ročníku Vasova běhu ve Švédsku a postaral se tak o nejlepší výsledek českého lyžaře v historii slavného závodu. Vítězství na trase ze Sälenu do Mory dlouhé 90 kilometrů vybojoval domácí běžec Daniel Tynell, jenž dorazil do cíle s náskokem devíti sekund. Druhý skončil Nor Jörgen Aukland a třetí doběhl už s více než minutovou ztrátou Švéd Oskar Svärd. Řezáč na čtyřech mezičasech mezi 48. a 81. kilometrem figuroval na prvním místě, ale v závěru na nejlepší severské soupeře nestačil.

20. kolo první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky:

Jablonec - Brno 0:2

Slavia Praha - Teplice 3:0

Opava - Liberec 1:2

Příbram - Sparta Praha 0:0

Olomouc - Blšany 3:1

Žižkov - Synot 1:0

Drnovice - Bohemians 2:0

Hradec Králové - Ostrava 1:3

V čele tabulky je Žižkov, druhá Sparta Praha a třetí Liberec.

Počasí

Bude polojasno až oblačno a na severu území místy slabý déšť nebo mrholení, ve vyšších horských polohách sněžení nebo sněhové přeháňky. Denní teploty plus 5 až plus 9 stupňů Celsia.