Zprávy Radia Praha

Předseda ČSSD Vladimír Špidla na Řípu slíbil sociální stát a neměnnost výsledků války

Sociální demokraté z celého státu oslavili 124. výročí založení své strany na poutním místě českých vlastenců - hoře Říp. Na vrcholu, jehož okolí podle bájí vybral pro svůj národ praotec Čech, slíbil předseda ČSSD Vladimír Špidla sociální stát a neměnnost výsledků druhé světové války. ČSSD se podle něj hlásí k programu Evropské unie, podle něhož do roku 2010 každý, kdo bude chtít pracovat, práci v krátké době dostane. Ujistil také, že jeho strana, bude- li vládnout, nepřipustí reformní experimenty pravice na úkor nejstarší generace. ČSSD na Řípu rovněž rozdávala volební program s novým heslem Člověk na prvním místě.

Za výsledek druhé světové války, s nímž už nelze hýbat, považují špičky ČSSD Benešovy dekrety. Konfiskace majetku sudetských Němců byla podle nich v Československu stejně jako v dalších zemích posvěcena vítěznými mocnostmi. O odškodnění některých sudetských Němců se podle vicepremiéra Pavla Rychetského dá mluvit, ale až po volbách. Předseda ČSSD Vladimír Špidla odmítl soudit ty, kdo rozhodovali o poválečném uspořádání Evropy, a tudíž i o dekretech diskutovat. O odsunu Němců rozhodli podle něj vítězné mocnosti proto, že německé menšiny ve střední Evropě byly příčinou nestability vedoucí k válce. Za nepochybné považuje, že se německá menšina podílela na zničení předválečného Československa. I ona však byla svým způsobem v této věci obětí nacismu. Nacismus nese odpovědnost podle Špidlova výkladu i za poválečné zločiny, jichž se někteří Češi na německé menšině dopustili. Těmto jednotlivým excesům poválečná česká reprezentace nemohla podle něj zabránit, protože neměla k dispozici potřebné nástroje jako například policii či armádu.

Dlouho utajovaný volební program sociální demokracie, který byl k dispozici na demonstraci vládní strany na hoře Říp, slibuje formou otázek a odpovědí něco každé generaci. V asi třicetistránkové brožuře se na jedné straně ptá jeden ze členů rozvětvené rodiny a na protější straně mu sociální demokracie odpovídá. Například třiačtyřicetileté matce Janě, která chce, aby se moc nezdražovalo, sociální demokraté odpovídají, že nedopustí nekontrolovanou inflaci. Podporu státu zaměří na rodiny s dětmi, nepřipustí daňové a jiné experimenty. Její dceru Evu, která by si přála pro sebe a svou rodinu byt, ČSSD ujišťuje, že bude podporovat bytovou výstavbu, přijde s novými projekty nízkoúročených půjček a hypoték. Sociální demokraté slibují, že prosadí plošné přídavky na děti a 200 tisíc nových pracovních míst v příštích čtyřech letech.

Unie svobody nesouhlasí s diskusí o dekretech v plénu sněmovny

Unie svobody-DEU považuje za velmi nevhodné diskutovat o poválečných dekretech prezidenta Edvarda Beneše v plénu Poslanecké sněmovny. Podle místopředsedy Petra Mareše by projednávání ve sněmovně nesloužilo k nalezení řešení, ale jako předvolební propaganda, která může ohrozit národní zájmy a vést k ohrožení vztahů se sousedními státy. O projednání dekretů ve sněmovně usilují ČSSD a ODS. Podle místopředsedy unie Ivana Pilipa není v ČR žádná politická síla, která by připouštěla jakýkoli náznak diskuse o revizi poválečného uspořádání. "Všechny politické strany jsou v tom ve shodě," poznamenal Pilip, který proto netuší, co chce parlament projednávat.

Snahou o ospravedlňování takzvaných Benešových dekretů česká politika "uhání do slepé uličky". O víkendu to uvedl v tiskovém sdělení předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt. Kritizoval přitom plán Prahy slavnostně potvrdit dekrety na schůzi českého parlamentu a také českou expertízu o slučitelnosti poválečných výnosů s právem Evropské unie. Dekrety jsou podle Posselta v rozporu s protidiskriminačními paragrafy Amsterdamské smlouvy o další integraci EU a také s kritérii pro přijímání nových členů společenství.

Setkáním s podnikateli v Miami ukončil premiér Miloš Zeman návštěvu USA a Mexika

Několikahodinovým pobytem v Miami na Floridě ukončil premiér Miloš Zeman týdenní návštěvu ve Spojených státech a v Mexiku. Před odletem promluvil v Miami na kulatém stolu českých a místních podnikatelů, které stejně jako o několik dní předtím v Los Angeles vyzval, aby se nebáli obchodovat s Českou republikou. Zeman v rozhovoru s českými novináři vyjádřil nad výsledky návštěvy, jejímž cílem bylo přilákat do ČR další investice, uspokojení.

Katolická církev se na celém světě modlila za mír na Blízkém východě

Katolická církev se na celém světě modlila za mír na Blízkém východě. Také čeští a moravští biskupové v té souvislosti vyzvali své věřící, aby prosili v modlitbách za pokoj v Izraeli a Palestině. Vatikán podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana vyvíjí značné diplomatické úsilí, v němž jako první bod zdůrazňuje "jednoznačné ne" terorismu.

Prezident Havel mluvil na Sicílii zejména o pomoci poskytované ze strukturálních fondů EU

Prezident Václav Havel se na cestě z Říma na Maltu zastavil ve východosicilské Catanii. S tamními představiteli hovořil zejména o pomoci, kterou region získává ze strukturálních fondů Evropské unie. Catania peníze ze strukturálních fondů EU používá především k budování bezpečnosti. Právě zde se totiž řadu let potýkali s mafií. Nyní podle místních představitelů patří Catania k nejbezpečnějším místům v Itálii. Z Catanie se Havel zajel podívat také do nedaleké Taorminy, která patří k vyhledávaným turistickým oblastem.

ČR navštíví britský premiér Tony Blair

Benešovy dekrety, evropská integrace, bezpečnostní a hospodářská spolupráce a nákup stíhaček budou hlavními tématy rozhovorů britského ministerského předsedy Tonyho Blaira s českými politiky. S českými veterány bojů o Británii si šéf britské vlády v pondělí při své jednodenní návštěvě Prahy připomene porážku nacistického Německa. Významným tématem rozhovorů obou premiérů bude vytvoření česko-britské pracovní skupiny pro letos zahájenou reformu zemědělské politiky Evropské unie.

Pokud zdroje z EU neumožní jednotné financování zemědělců, bude třeba zbývající část podle ministra Fencla dorovnat z domácích zdrojů

Pokud zdroje Evropské unie neumožní jednotné financování českých a evropských zemědělců, bude třeba zbývající část dorovnat z národních zdrojů. Na veletrhu Techagro v Brně to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. "Nepřijdou-li peníze z Bruselu, je otázkou, zda musí odejít z ČR všechny peníze, které patří do rozpočtu EU," uvedl. Ministr zopakoval, že nehodlá přistoupit na navrhovaných 25 procent přímých plateb. "Nabídka je nepřijatelná, není velkorysá ani spravedlivá," uvedl.

Fencl již dříve řekl, že nepředpokládá, že by EU nakonec poskytla ČR stoprocentní úroveň přímých podpor. Při rozhovorech s EU by proto chtěl dohodnout o to nižší odvody do rozpočtu EU a využít pak uspořené peníze na dorovnání zemědělských subvencí z vlastních zdrojů. To návrh EK výslovně umožňuje.

Po vstupu do EU zdraží podle televize Nova jídla v restauracích až o čtvrtinu

Česká vláda nepožádala Evropskou unii o výjimku ze sazby daně z přidané hodnoty pro stravovací služby. Po vstupu do unie tak bude muset Česko přejít ze současné pětiprocentní daně na 22procentní. Všechna jídla v restauracích se proto zdraží až o čtvrtinu. Uvedla to televize Nova, která upozornila, že výhodnější sazbu DPH využívá u stravovacích služeb řada zemí unie.

Budvar prohrál spor s pivovarem Anheuser-Bush v Austrálii

Budějovický Budvar prohrál spor se svým americkým konkurentem Anheuser-Bush o pojmenování piva v Austrálii. Napsal to The Melbourne Age. Oba pivovary vedou asi 40 soudních sporů a dalších asi 40 řízení před patentovými úřady ve světě o právo používat označení Budweiser. Soud v Sydney se přiklonil na stranu amerického pivovaru. Uvedl, že Anheuser Bush vyváží do Austrálie pivo od roku 1960 a že většina Australanů si označení Budweiser spojuje s produkcí amerického pivovaru. Z článku není jasné, zda rozhodnutí je konečné. Skoro 90stránkový rozsudek a jeho zdůvodnění uvádějí, že český Budvar nesmí v Austrálii nadále používat označení Budweiser, ale může využívat značky Budvar.

Lékárníci zjišťovali, co jim mohou politické strany nabídnout

Lékárníci chtějí před volbami zjistit, nakolik jsou politické strany ochotny spolupracovat na řešení jejich problémů. Pozvali si proto na sněm České lékárnické komory některé poslance, kteří se zabývají zdravotnickou problematikou. Za největší problémy považuje komora nerovnoměrné rozrůstání sítě lékáren a skupování lékáren zahraničními firmami, které jsou spjaty s distribucí léčiv a ekonomicky ohrožují zbylé české majitele. Lékárníci jsou rovněž nespokojeni s tím, že vlády vždy regulovaly cenu jejich práce, když stanovovaly ceny léků a určovaly, kolik si lékárny mohou účtovat za své výkony. V ČR je přes 2000 lékáren, kterými týdně projde půl miliónu zákazníků.

Národní galerie vrátí rodinám židovských sběratelů další obrazy

Národní galerie v Praze vrátí rodinám meziválečných sběratelů Jindřicha Waldese a Richarda Moravce několik stovek uměleckých děl na základě zákona o zmírnění křivd způsobených holocaustem. Vydá jim na 500 obrazů, grafik a knih, mezi nimiž je například kresba Františka Kupky Jízdárna, jejíž cena se odhaduje na jeden až dva milióny korun. V rámci mimosoudních rehabilitací získaly rodiny průmyslníků Waldese a Moravce už zpět stovky uměleckých děl. Nejvzácnější z nich včetně kolekce Kupkových obrazů odkoupila galerie zpět. Za dva nejvýznamnější Kupkovy obrazy zaplatila 50 miliónů. V současnosti nemá galerie na nové akvizice peníze, uvedla Česká televize.

Jindřich Waldes byl úspěšným předválečným podnikatelem, jehož továrna byla po okupaci přejmenována na Koh-i-noor. Sbírka čítající 8000 předmětů vznikla především díky přátelství továrníka s výtvarníkem Františkem Kupkou. O umělecké sbírky přišel Waldes v roce 1939. Komunistický režim sbírku Waldesově rodině po válce nevrátil a díla zůstala v Národní galerii. Waldesovi dědicové zažádali v roce 1992 o vrácení sbírky. Jejich žádost byla kladně vyřízena v roce 1996.

Bangladéšské děti navštěvují školu zásluhou českých sponzorů

Více než 230 bangladéšských dětí navštěvuje školu díky svým českým adoptivním rodičům, kteří se přihlásili do programu občanského sdružení Adra s názvem BangBaby. "Domluvit efektivní postup při adopci na dálku odletěl do bangladéšského hlavního města Dháky ekonom Adry Stanislav Rusňák," informovala vedoucí programu Alena Rusová. Při adopci na dálku český zájemce přispívá obvykle na vzdělání dítěti v některé chudé zemi. V rámci projektu BangBaby zájemce uvede, kolik peněz a jak dlouho chce posílat a uzavře s Adrou smlouvu. Pravidelně dostává zprávy o prospěchu žáka, může si s ním psát a posílat mu malé dárky, případně ho navštívit.

V Dháce už několik let s Adrou spolupracuje český zubní lékař Milan Moskala. "Hodinový dokument České televize s názvem Lidé, kteří otevřeli svá srdce, vyprávějící o jeho práci a životě adoptovaných dětí, způsobil, že se nám hlásí stále více sponzorů," zdůraznila Rusová. Vzpomněla, že Moskala v Dháce zavedl i školní "rikšabus" - primitivní dvoukolový dopravní prostředek, který sváží školáky. "Přistavěl novou třídu pro děti adoptované Čechy. Peníze českých dárců mu čtyři roky pomáhají řešit také nákup potravin pro nejchudší děti," dodala Rusová.

Romský časopis Amaro Gendalos bude ve volném prodeji

Nejen poštou na objednávku, ale už i na stáncích by měl být k dostání romský měsíčník Amaro Gendalos. Jeho tvůrcům se letos podařilo zvýšit náklad ze 1400 na 3000 výtisků, řekla šéfredaktorka tohoto magazínu Jarmila Balážová. Podle ní je časopis určen nejen Romům, ale i lidem, kteří chtějí poznat zvyky, názory a kulturu romské menšiny. Časopis si klade za cíl nabídnout zájemcům aktuální informace o dění v romské komunitě, seznamovat většinovou společnost s historií i současností romského národa a umožnit tak lepší vzájemné poznání a pochopení. Periodikum neobsahuje jen články v češtině, ale i texty v romštině.

Amaro Gendalos vychází od roku 1997. Letos ho podle Balážové podpořila česká vláda téměř dvěma milióny korun. Na periodikum, které mezinárodní konference romských novinářů prohlásila loni nejlepším romským časopisem, přispívá i EU z programu Phare.

Česko se účastní na světové zahradnické výstavě Floriade-2002

V Nizozemsku se veřejnosti otevřely brány světové zahradnické výstavy Floriade- 2002, na které má svou expozici také Česká republika a Slovensko. Plocha české expozice je 400 metrů čtverečních a nese název Setkání v lázních. Kostru tvoří pískovec z lomu Kocbeře poblíž Dvora Králového. Setkáváme se zde s kamenem, ze kterého hrabě Špork budoval a zveleboval legendární Kuks, který se dostal na seznam světového dědictví UNESCO. Další dominantou expozice je ručně tesaný dubový altán zpracovaný historickou tesařskou technologií.

Zahradu v centru Olomouce zdobí další sloupy ze sochařského sympozia

Botanická zahrada v centru Olomouce se od dubna rozrostla o další tři sloupy pocházející z tradičního sochařského sympozia s názvem Sloup. Třímetrové sloupy z dubu vytesali umělci loni v létě na Horním náměstí před očima Olomoučanů. V zahradě nyní stojí téměř dvě desítky monumentálních soch. Sochařské sympozium Sloup pořádá olomoucká radnice od roku 1995.

Nejkrásnější dívkou ČR se stala Kateřina Průšová z Chrastavy

V České republice se volila Miss roku 2002. Stala se jí osmnáctiletá Kateřina Průšová z Chrastavy na Liberecku, která celonárodní finále absolvovala se zlomenou rukou. Nová královna krásy, která studuje střední hotelovou školu, se chce věnovat modelingu.

Velvary si připomněly 520. výročí povýšení na město

Král Vladislav II. Jagellonský s početnou družinou v podání skupiny historického šermu projel ulicemi Velvar na Kladensku. Přivezl symbolický dekret, kterým toto středočeské město stejně jako před 520 lety povýšil na město. Jméno Velvar se poprvé objevilo v roce 1282 na seznamu osad, které si neprávem přivlastnil vyšehradský probošt Petr. Město ale zřejmě nejvíce proslavila známá píseň "Ó Velvary, kde jsou mé tolary". Autora pravděpodobně inspirovala krádež truhly s 996 tolary, která se ztratila v roce 1591 hostu zdejší Panské hospody.

Pro pěší a cyklisty se chystá v Krkonoších nový přechod do Polska

Cyklisté a pěší turisté budou moci v Krkonoších brzy využívat při cestách do Polska nový hraniční přechod nad Špindlerovým Mlýnem. Pohraniční služebna bude umístěna ve Špindlerově boudě, která leží téměř 1200 metrů nad mořem. Přechod má začít fungovat na přelomu května a června, řekl starosta Špindlerova Mlýna Oldřich Šimek. Dřívějšímu otevření přechodu brání silná sněhová pokrývka. V současnosti tam je stále přes dva metry sněhu.

Krátce ze sportu:

Hokejisté Vítkovic vyhráli první finálové utkání play off extraligy na ledě pražské Sparty 3:2 a ujali se vedení v sérii hrané na tři výhry. Rozhodující branku vstřelil v 50. minutě juniorský reprezentant Lukáš Chmelíř.

Běloruský zápasník Vjačeslav Pirskij se stal v pražském Kongresovém centru vítězem otevřeného mistrovství České republiky v sumó. Z pětice českých reprezentantů dokázal alespoň jeden souboj vyhrát pouze Jiří Kölbl, ale pak prohrál s pozdějším vítězem turnaje a skončil celkově pátý. Téměř dvoumetrový a 145 kg vážící Pirskij přes svůj handicap nakonec využil i právo vítěze vyzvat na souboj amerického mistra světa Emanuela Yarbrougha, ale v tomto utkání mu zraněné rameno prakticky neumožnilo bojovat. O dvě stě kilogramů těžší Yarbrough ho za necelé tři sekundy vytlačil z kruhu a udržel svoji neporazitelnost na starém kontinentu. Tmavý Američan předtím v exhibici podobným způsobem "odfoukl" z dohjó známého kaskadéra Zdeňka Srstku a pohrál si i s teprve šestiletým adeptem tradičního japonského bojového umění.

Nedělní zápasy 25. kola první fotbalové ligy skončilo s těmito výsledky:

Sparta Praha - Slavia Praha 1:1

Bohemians - Brno 1:0

Synot - Teplice 2:0

Blšany - Ostrava 3:1

Opava - Drnovice 3:1

Příbram - Žižkov 1:1

Olomouc - Hradec Králové 3:0

Počasí

Bude skoro jasno až polojasno. Denní teploty 8 až 12 stupňů Celsia.