Zprávy Radia Praha

Připravuje se nová schůzka premiérů Visegrádských zemí

Po nedávných volbách v Maďarsku se opět zlepší spolupráce mezi státy takzvané visegrádské čtyřky. Jsou o tom přesvědčeni český a polský premiér Miloš Zeman a Lezsek Miller, který přijel na návštěvu Prahy. Proto se podle nich chystá nová schůzka premiérů Česka, Polska, Maďarska a Slovenska. Premiér Zeman je přesvědčen, že premiéři čtyř kandidátských zemí budou na setkání hovořit také o společném postupu při jednáních s Evropskou unií. Zeman s Millerem se shodli na tom, že žádná současná kandidátská země by po svém vstupu do EU neměla dotovat stávající členské státy patnáctky - to znamená platit do společné pokladny více, než z ní získá. Lezsek Miller se setkal také s dalšími českými politiky.

ČR požádala Libanon o podporu její nominace na předsedu VS OSN

Česká republika požádala Libanon, aby podpořil nominaci Prahy na předsednictví Valného shromáždění OSN na období 2002 až 2003. Informoval o tom libanonský anglicky píšící list Daily Star. Na funkci předsedy VS OSN kandiduje ministr zahraničí ČR Jan Kavan. Podle jeho slov má už nyní podporu 102 ze 189 členských zemí OSN.

Senát schválil zákon o službě státních zaměstnanců

Senát podle očekávání schválil beze změn služební zákon, který ukládá nová práva a povinnosti zhruba 80.000 státních úředníků. Budou muset mimo jiné skládat slib věrnosti státu a nesmějí si přivydělávat. Budou mít ale na druhou stranu nárok na pětitýdenní dovolenou a při propuštění dostanou pětiměsíční odstupné. Zákon podpořilo 43 z 63 přítomných senátorů, proti byli zástupci ODS. Zákon jako celek má platit od začátku roku 2004. Služební zákon proti původnímu návrhu nezavádí definitivu, tedy záruku, že úředníci o své místo nepřijdou, pokud se nějak neproviní. Naopak zachovává současná pravidla, daná lustračními zákony. Vedoucí státní úředníci nebudou moci dva roky po odchodu ze státní služby podnikat v oboru, v němž dosud pracovali, nebudou moci stávkovat a ani nebudou moci být politickými funkcionáři.

Generálního ředitele státní služby, jenž se má stát budoucím šéfem zhruba 80.000 státních zaměstnanců, vybere až vláda vzešlá z letošních parlamentních voleb. Senátorům to při projednávání vládního návrhu zákona o státní službě přislíbil ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla (ČSSD), který by měl z titulu své funkce generálního ředitele státní služby navrhnout.

Zákon o hranicích, který rozšiřuje pravomoci policie, Senát nezměnil

Senátorům se nepodařilo změnit návrh zákona o ochraně státních hranic. Zákon rozšiřuje pravomoci policie při ochraně státních hranic. Policisté mohou do vzdálenosti až 25 kilometrů od hranice vstupovat na soukromé pozemky a umisťovat zde závory či zátarasy. Mohou prohlížet osoby, zavazadla a dopravní prostředky a vstupovat do provozoven. Někteří senátoři proto při debatě varovali, že přijetí zákona zavede policejní stát.

Poslanci schválili téměř úplný zákaz tabákové reklamy

Sněmovna schválila téměř úplný zákaz tabákové reklamy a zakázala také sponzorování, které vede k propagaci tabákových výrobků. Pokud změnu podpoří i Senát a prezident, zhruba za dva roky zmizí z ulic a podchodů například billboardy s reklamou na cigarety. Tabáková reklama by se měla omezit na obchody s kuřivem a tabáková oddělení v prodejnách. Ani taková reklama by se ovšem nesměla zaměřovat na lidi mladší 18 let, neměla by také nabádat ke kouření slovy nebo třeba zobrazením kouřících lidí či otevřených krabiček cigaret.

Tyto novinky má přinést novela, kterou dolní komoře předložili lidovci Josef Janeček a Vilém Holáň. Kromě dalších křesťanských demokratů novelu pomohli autorům prosadit poslanci ČSSD a KSČM, občanští demokraté byli proti. Většina unionistů se hlasování nezúčastnila. Schválení předlohy je poměrně překvapivé. O zákazu tabákové reklamy se totiž v parlamentu nehlasovalo poprvé, potřebná většina hlasů se ale dosud nikdy nenašla. Je však možné, že hlasování ovlivnilo i to, že skoro třetina poslanců chyběla. Podle výkonného ředitele Asociace komunikačních agentur Jiřího Mikeše zákaz nejvíce postihne billboardové firmy, provozovatele kin, ale i pořadatele sportovních a kulturních akcí, které žijí ze sponzoringu tabákových firem.

Sněmovna schválila kompromisní verzi zákona o vojácích z povolání

Nový zákon, který má upravit podmínky služby vojáků z povolání, hladce schválila Poslanecká sněmovna. Zákon mimo jiné počítá s tím, že armáda by v budoucnu už nemusela držet vlastní byty pro vojáky, ale poskytovala by jim pouze příspěvek na bydlení. Jeho výše se bude lišit podle velikosti obce. Zákon také počítá s tím, že se zvýší náborový příspěvek pro profesionální vojáky. Zavádí také rovné pracovní podmínky pro muže a ženy. Někteří vojáci by rovněž mohli požádat o snížení hodnosti. Pokud by totiž tuto možnost neměli, museli by z armády odejít, protože řada z nich pro své hodnosti nemá vzdělání. Armáda chce jen v letošním roce přijmout 2000 profesionálních vojáků a příští rok by jich mělo být 4200.

Sněmovna zřejmě podpoří zavedení pravidelného zvyšování důchodů

Důchody se zřejmě budou od příštího roku zvyšovat v pravidelných termínech, a to vždy od ledna. Sněmovna totiž bez větších připomínek propustila do závěrečné fáze projednávání vládní návrh novely o důchodovém pojištění, který má tuto změnu zavést. Poslanci by o ní měli definitivně rozhodnout pravděpodobně příští týden. Důchodcům má novela podle vlády přinést vyšší životní jistotu. Nyní se penze zvyšují poté, kdy inflace od posledního zvýšení důchodů stoupne nejméně o pět procent. Vládní předloha počítá s pravidelným lednovým zvyšováním s výjimkou dvou případů. Jedním z nich je situace, kdy ceny a reálné mzdy neporostou ani tak, aby bylo možné zvýšit penze aspoň o dvě procenta - pak by je stát valorizoval až v dalším termínu. Mimořádné zvýšení důchodů mimo pravidelný termín má naopak nastat tehdy, když inflace ještě před lednem vzroste o více než deset procent.

Ministerstvo zemědělství chce vyjednat dorovnání přímých plateb ze státního rozpočtu

Ministerstvo zemědělství chce s Evropskou unií vyjednat možnost odvádět nižší příspěvky do rozpočtu EU a dorovnat přímé platby českým zemědělcům ze státního rozpočtu, řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Ministerstvo je podle něj připraveno přistoupit na snížení přímých podpor proti úrovni v Evropské unii úměrně tomu, oč budou budou v tuzemsku zřejmě ještě určitou dobu po zapojení do unie levnější vstupy zemědělské výroby. EK navrhuje, aby se přímé platby, jako hlavní forma zemědělských podpor EU, v kandidátských zemích zvyšovaly z 25 procent v roce 2004 na plnou výši v roce 2013.

Soud v Linci nepřijal žalobu Horních Rakous proti Temelínu

Zemský soud v Linci nepřijal žalobu spolkové země Horní Rakousy proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín (JETE). Soud rozhodl, že mu nepřísluší o žalobě rozhodovat. ČTK ve Vídni o tom informoval zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec. Agentura APA to hodnotí jako "těžkou ránu pro temelínské odpůrce". Ve zdůvodnění rozsudku se mimo jiné uvádí, že podobná žaloba je na základě mezinárodní dohody o státní imunitě nepřípustná. Jak ČTK ve Vídni řekl Pavlovec, zemská vláda se proti rozhodnutí hodlá odvolat.

Polovina Čechů preferuje razantní politická řešení

Tři pětiny českých občanů si o sobě myslí, že mají pevné politické přesvědčení, 54 procent uvádí, že jsou příznivci razantních politických řešení. Za člověka konzervativního založení se považuje téměř polovina populace (49 procent). Takové jsou výsledky šetření agentury STEM, která na začátku dubna sledovala, jak se sám charakterizuje český volič.

Václav Klaus záhy obdrží od Vladimíra Špidly dopis kvůli konci opoziční smlouvy

Na stole předsedy ODS Václava Klause se již brzy objeví dopis, který mu kvůli vypovězení opoziční smlouvy adresoval šéf vládní ČSSD Vladimír Špidla. Sociální demokracie chce dohodu obou stran vypovědět ke dni voleb, ale občanští demokraté to považují za zbytečné gesto a ztrátu času. Opoziční smlouva umožnila ČSSD před čtyřmi lety sestavit menšinovou vládu, kterou ODS celé funkční období tolerovala. Oba signatáři opoziční smlouvy se drží v čele volebních preferencí.

České lékařské komoře se nelíbí návrh na omezení pravomocí lékařských komor

Prezident České lékařské komory David Rath žádá od předsedy ODS a sněmovny Václava Klause omluvu a stažení návrhu jeho stranického kolegy Marka Bendy na zrušení povinného členství v lékařské, lékárnické a stomatologické komoře. Pokud tak Klaus neučiní, chce Rath vyzvat občany, aby nedali ODS v červnových parlamentních volbách hlas. Klaus je však Rathovým postupem pobouřen a jednat s ním nechce. V dopise, zveřejněném ve čtvrtek, Rath Klause přirovnal ke komunistickému prezidentu Klementu Gottwaldovi, který zastavil činnost komor v 50. letech. Bendův návrh vnímá Rath jako vyhlášení útoku ODS proti profesním samosprávám. Klaus sice není příznivcem profesních komor, podle neoficiálních informací však nevěděl, že se Benda chystá svůj návrh podat. Bendův návrh však mezi poslanci zdaleka nemá jednoznačnou podporu.

Svaz pacientů: Lékaři nepotřebují k devitalizaci povolení

Nemocnice nepotřebují podle Svazu pacientů k podvazování zhoubných nádorů souhlas ministerstva zdravotnictví. Svaz se opírá o vyjádření lékařů, podle nichž je metoda devitalizace modifikací obdobných a běžně používaných léčebných postupů, řekl novinářům předseda svazu Luboš Olejár. Svaz dostal podle Olejára nabídku, aby si pronajal chirurgické pracoviště, kde by lékaři devitalizaci prováděli. Svaz pacientů také vyhlásil na podporu zavedení metody devitalizace sbírku.

Krajský soud potvrdil, že hájenka patří Karlu Schwarzenbergovi

Krajský soud v Českých Budějovicích potvrdil rozsudek Okresního soudu v Písku, který v restituci přiřkl hájenku ve Smetanově Lhotě Karlu Schwarzenbergovi. Již několik let se o ni soudí s bývalým generálním prokurátorem Karlem Krupauerem a jeho ženou. Senát se ztotožnil s výrokem, že Schwarzenberg je oprávněným dědicem, přestože ho v roce 1960 adoptovala hlubocká větev Schwarzenbergů. Opřel se přitom o výklad restitučního zákona, jehož prioritou má být udržení rodu a rodového vlastnictví. Podle rakouského týdeníku News je Schwarzenberg čtvrtým nejbohatším šlechticem v Rakousku. V Čechách mu patří zámek Orlík, 450 hektarů rybníků, 11.000 hektarů půdy a podíl v Becherovce. Je vydavatelem týdeníku Respekt.

Mezi 3000 žadatelů o azyl je 477 dětí mladších 15 let

Z více než 3000 lidí, kteří v Česku žádají o azyl a žijí v uprchlických střediscích, je nyní 477 dětí do 15 let. Podle českých zákonů musejí navštěvovat základní nebo speciální školu. "Pokud jsou třeba rodiče negramotní, tak o vzdělání vlastních dětí nemají většinou zájem. V táborech jsou však i vysokoškolsky vzdělaní klienti, kteří o vzdělávání svých dětí dbají," řekl Petr Pondělníček ze Správy uprchlických zařízení. Než dítě žadatele o azyl nastoupí do školy, navštěvuje dětské centrum v uprchlickém táboře. Učitel pak dítě zařadí podle jeho vědomostí do konkrétní třídy, která nemusí odpovídat jeho věku. "I devítileté dítě může navštěvovat první třídu. Děti se ale učí strašně rychle. Malí Arméni, Gruzínci, Angolané nebo Afghánci navíc často bývají nejlepší ze třídy," míní Pondělníček.

Ve dvou přijímacích centrech a deseti pobytových střediscích, které provozuje resort vnitra, je nyní téměř 3260 lidí. Podle odboru migrační a azylové politiky ministerstva zažádalo v březnu o azyl 720 cizinců. Loni o něj žádalo celkem více než 18.000 lidí, 83 azyl dostalo.

Peníze ze sbírky pro Afghánistán pomohou místním dívkám

Na podporu vzdělanosti afghánských dívek z vesnice Chogdžan půjdou peníze ze sbírky, kterou na sklonku minulého roku zorganizovala nadace ADRA. Na účtu se sešlo více než 300.000 korun, řekla mluvčí nadace Petra Boháčiková. Základní škola ve vesnici Chogdžan má 18 tříd a navštěvuje ji 850 žáků. Do tohoto školního roku do ní chodili výlučně chlapci a také vyučující byli pouze muži. Proto vedení školy požádalo nejen o rekonstrukci budovy, ale také o podporu vzdělávání děvčat. ADRA prostřednictvím projektu zabezpečí i potřebné učební pomůcky pro učitele. Podle Boháčikové je pozitivním signálem i snaha vedení školy zaměstnat ženy jako učitelky.

Rakouská firma Pöttinger chce ve Vodňanech vytvořit až 800 míst

Až 800 nových pracovních míst chce v průběhu několika let vytvořit ve Vodňanech v okrese Strakonice rakouský výrobce zemědělské techniky Pöttinger. Mladá fronta Dnes uvedla, že zastupitelstvo Vodňan tento týden rozhodlo, že požádá agenturu Czechinvest o dotaci na zainvestování jedenáctihektarové průmyslové zóny, v níž má Pöttinger postavit nový závod. Rakouská rodinná firma již v šestitisícovém jihočeském městě působí necelé dva roky, ale zatím zaměstnává pouze 20 lidí.

České dráhy: Počet cestujících v 1. čtvrtletí stagnoval na 49 miliónech

České dráhy podle informací vedení podniku v letošním 1. čtvrtletí přepravily 49,4 miliónu lidí, což bylo zhruba stejně jako v loňském roce. Tržby z osobní přepravy vzrostly o 16 procent na 1,128 miliardy Kč, sdělila mluvčí podniku Zdena Celá. Podle tvrzení odborů ale měla přeprava kvůli lednovému zdražení do března klesnout o zhruba 20 procent. Zhruba 91 procent zákazníků cestovalo na nějaký druh slevy za levnější zákaznické jízdné. To dráhy v lednu zvýšily v průměru o sedm procent. Jízdné pro náhodné cestující však podražilo až o 60 procent.

Soud vyměřil Raulu Kohnerovi za organizování vražd výjimečný trest

Na 22 let do vězení má jít za zorganizování vražd majitele domu Ladislava Zimmermanna, osvětlovače Jindřicha Vítka a za organizování ublížení na zdraví Britu Nicolasi Milesi Kirkeovi šestatřicetiletý Raul Kohner. Výjimečný trest odnětí svobody mu vyměřil pražský městský soud. Soud kromě ortelu nad bývalým vojenským prokurátorem, šéfem útvaru městské policie a majitelem detektivní kanceláře Kohnerem rozhodl také o osudu zbývajících sedmi členů gangu.

Hasiči potvrdili, že požár v pražské nemocnici byl založen úmyslně

Požár, který před týdnem vypukl ve výtahu na I. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2, kdosi založil úmyslně. ČTK to řekl šéf vyšetřovatelů pražského hasičského sboru Václav Hladík. Bez bližších podrobností dodal, že pachatel patrně použil hořlavou kapalinu. Požáru předcházely téhož dne dva anonymní dopisy, v nichž kdosi hrozil klinice bombou. Přivolaní policisté kliniku prohledali, ale nic podezřelého nenašli. Půl hodiny po jejich odjezdu začalo hořet.

Skála nad hotelem Klepáč v Hřensku pukla, sanační práce se zastavily

Nebezpečná skála nad hotelem Klepáč v Hřensku na Děčínsku pukla, a tak pracovníci specializované firmy museli zastavit její likvidaci. Celý blok zajistí sítí tak, aby nespadl dřív, než ho rozeberou, řekl vedoucí zásahu Pavel Veselý. Prasklá skála je největším masivem nad hotelem Klepáč. Podle odborníků se puknutí masivu dalo očekávat, protože pískovec je velmi zvětralý. Specialisté vyloučili odstřel skály v této lokalitě, aby nepoškodili hotel Klepáč. Dělníci proto odstraňovali skálu pomocí proudu vody. Práce na skalních masivech v dalších třech oblastech obce pokračují.

Ekologům dělají starosti černé stavby vznikající v Beskydech

Černé, tedy nikým nepovolené, stavby, které stále častěji vznikají v Chráněné krajinné oblasti Beskydy (CHKO), trápí ochránce přírody. "Musíme hlídat i vzhled nově postavených domů a rekonstrukce původních dřevěnic. Pokud majitelé nedodrží stanovená pravidla, můžeme jim dát pokutu až 100.000 korun," uvedla pracovnice CHKO Jana Pnioková. Nejčastějším a největším prohřeškem jsou už z dálky svítící stříbrné plechové střechy na starých roubených stavbách. V jednom z beskydských údolí v Krásné dokonce vyrostla ocelová konstrukce připomínající létající talíř UFO. Podle ochránců přírody má mít nový dům v Beskydech obdélníkový půdorys a sedlovou střechu. Při jeho stavbě by majitel měl využít převážně přírodní materiál. Navíc se nesmějí používat velká okna a ploty, které by bránily v pohybu zvířatům.

Prezident předal vyznamenání americkému viceadmirálovi Wilsonovi

Prezident Václav Havel na Pražském hradě předal nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, řediteli americké Obranné zpravodajské služby (DIA) viceadmirálovi Thomasu Wilsonovi. Vyznamenání dostal za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky. Šestapadesátiletý Wilson je ředitelem vojenské zpravodajské služby americké armády od roku 1999. "Podílel se na získávání a výměně informací potřebných k zajištění obranyschopnosti České republiky a informací o vývoji v krizových oblastech," řekl Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Prezident Havel rovněž předal pamětní medaili někdejšímu šéfovi konzervátorů Švédských královských sbírek Františku Makešovi. Makeš je znám jako inovátor v restaurování. Vyvinul převratnou metodu v tomto oboru - čištění obrazů pomocí enzymů. Obrazy se jejím prostřednictvím chrání před plesnivěním, což je jeden z hlavních problémů sbírek. Sedmdesátiletý zlínský rodák působil jako poradce Národní galerie ve Stockholmu a Institutu konzervace při univerzitě v Göteborgu. Do Švédska emigroval v roce 1967. O svých unikátních restaurátorských metodách přednášel mimo jiné ve Spojených státech, Austrálii, Francii či Rakousku.

V Česku bude v příštích 30 letech přibývat jen seniorů

Jedinou věkovou skupinou Čechů, která se bude podle demografů v příštích nejméně 30 letech zvětšovat, jsou lidé starší 60 let. Podíl na tom má klesající porodnost i lepší zdravotní péče, díky níž ženy i muži žijí déle. Přibývání osob důchodového věku se má přibrzdit až po roce 2015, kdy 2,65 miliónu seniorů bude představovat čtvrtinu obyvatel Česka. Vyplynulo to z výzkumu o začlenění seniorů do společnosti Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

S hercem Vlastimilem Brodským se přišla rozloučit řada přátel

Zvláštní dopravní opatření musela přijmout policie v České Lípě v souvislosti s pohřbem herce Vlastimila Brodského. Příjezd smutečních hostů koordinovaly desítky policistů a strážníků. Smutečního obřadu, na který měli vstup jen zvaní hosté, se zúčastnilo přes sto umělcových nejbližších. Dalších několik stovek věrných diváků lemovalo park před hřbitovem. Jako první přijela a také odjela umělcova dcera Tereza s manželem, přítomen byl syn Marek. Bývalou manželku Brodského, herečku Janu Brejchovou, doprovázela Jiřina Jirásková. Mezi smutečními hosty byli i Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Ondřej Havelka či režisér Ivo Paukert.

Vlastimil Brodský zemřel minulou sobotu na své chalupě ve Slunečné na Českolipsku. Na místním hřbitově, kde jsou pochováni jeho rodiče, nalezne místo posledního odpočinku i Brodský. "Jsou okamžiky, kdy slova, jak říká Hamlet, jsou jen slova, slova a slova," poznamenal při odchodu ministr Pavel Dostál. Pocit smutku a nechuť cokoli říkat sdíleli i ostatní blízcí a obdivovatelé. Bez proslovů se obešel i patnáctiminutový obřad, který provázelo jen Snění od Roberta Schumanna a skladby Dmitrije Šostakoviče. Vlastimil Brodský patřil k nejznámějším českým hercům. Vytvořil velké množství komediálních i vážných rolí. Naposledy zazářil v loňském filmu Babí léto. Za roli v tomto snímku obdržel Českého lva za hlavní mužský herecký výkon za rok 2001.

Radokův Vojcek byl vyhlášen inscenací roku 2001

Ztvárnění Bergovy opery Vojcek, kterou v koprodukci s divadlem v Göteborgu uvedlo Národní divadlo v Praze, bylo vyhlášeno nejlepší inscenací roku 2001. Ministr kultury Pavel Dostál dekoroval režiséra Davida Radoka zlaceným vavřínovým věncem vítěze - cenou, nesoucí jméno jeho otce Alfréda Radoka. Slavnostnímu aktu přihlížel z čestné lóže Národního divadla prezident Václav Havel s manželkou.

Druhým laureátem Ceny Franze Kafky se stal český spisovatel Ivan Klíma

Druhým laureátem Ceny Franze Kafky se stal český spisovatel Ivan Klíma. Rozhodla o tom ve čtvrtek v Praze porota této jediné mezinárodní literární ceny udělované v České republice od loňského roku. Klíma cenu spolu s odměnou 10.000 amerických dolarů (přibližně 340.000 korun) převezme v říjnu v Praze, řekla Daniela Uherková ze Společnosti Franze Kafky, která je zakladatelem literární ceny. Mezinárodní porota složená z literárních historiků a kritiků z Německa, Rakouska, Česka, Francie, USA a Velké Británie se rozhodovala mezi 14 autory.

Mladý český režisér Sedláček byl nominován na studentského Oscara

Snímek Náraz mladého českého režiséra Michaela Sedláčka, který studuje na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, byl nominován na letošního Oscara pro začínající tvůrce v kategorii hraných filmů. O ocenění se bude Sedláček ucházet spolu s dalšími osmi kolegy z různých amerických filmařských škol. Náraz je patnáctiminutový, barevný snímek v češtině o romském páru, který je obtěžován ve vlakovém kupé třemi vojáky jedoucími na svoji první dovolenou.

Počasí

Bude zataženo a místy déšť, denní teploty 11 až 15 stupňů Celsia.