Zprávy Radia Praha

Lidé si u Českého rozhlasu připomněli 57. výročí květnového povstání

Lidé si u Českého rozhlasu připomněli 57. výročí květnového povstání proti nacistům. Pražským povstáním, do kterého se zapojilo na 30 tisíc lidí, vyvrcholila na jaře 1945 série obdobných akcí z mnoha míst tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. Jedny z nejtvrdších bojů mezi povstalci a okupanty se odehrály právě u budovy Českého rozhlasu. Při pietním aktu zde promluvil premiér Miloš Zeman. Vyzval své spoluobčany, aby nepodléhali nenávisti a nehlásali nepřátelství vůči svým sousedům, ale aby si dokázali udržet kontinuitu svých dějin, která je i kontinuitou odvahy. Jak premiér řekl, teď - 57 let po skončení války - se v okolních zemích zvedá vlna negativních emocí. Podle něj nesmí naši politici dopustit, aby kdokoli poválečné události zpochybňoval. Proto je rád, že se proti takovým pokusům nedávno jednohlasně postavila sněmovna svým prohlášením k takzvaným Benešovým dekretům.

Přehlídka vojenských aut zahájila oslavy osvobození Plzně

Konvoj zhruba 60 historických, převážně amerických vojenských automobilů z druhé světové války přijel v neděli do Plzně, kde začaly oslavy osvobození americkou armádou v roce 1945. Jízdou nazvanou Convoy of Remembrance 1945 si členové klubů vojenské historie z Čech a dalších zemí připomněli všechny oběti druhé světové války. V konvoji jeli i dva američtí veteráni. Jedním byl dvaaosmdesátiletý Erik Petersen, jenž ráno 6. května 1945 jako první americký voják vstoupil do Plzně.

V rakouském Mauthausenu se konala vzpomínka na oběti nacismu

Přibližně 9000 lidí z Rakouska a více než třiceti dalších zemí si v hornorakouském Mauthausenu připomnělo přes 100.000 obětí nacistického režimu umučených ve zdejším koncentračním táboře. Celonárodní vzpomínky při příležitosti výročí osvobození Mauthausenu se zúčastnil mimo jiné český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša a další čeští diplomaté.

Čeští vojáci budou pokračovat v afghánské misi, i kdyby sněmovna neschválila financování jejich pobytu státními dluhopisy

Čeští vojáci budou pokračovat v afghánské misi, i kdyby sněmovna neschválila financování jejich pobytu státními dluhopisy. Vyplynulo to z vyjádření ministra obrany Jaroslava Tvrdíka v pořadu televize Nova Sedmička. "Neumíme si představit, že by se naše jednotky vracely zpět do České republiky," řekl, když popisoval stanovisko předsednictva vlády. Ministr ale v první řadě věří v úspěch vládního návrhu na vydání dluhopisů. Již minulý týden hovořil o tom, že část opozice dluhopisy podpoří. Sněmovna o tom rozhodne příští týden.

V Afghánistánu působí 6. polní nemocnice. Právě kvůli afghánské misi žádá kabinet o vydání dluhopisů za 600 miliónů korun. Původně chtěl tímto způsobem financovat i pobyt české protichemické roty v Kuvajtu. Dolní komora to ale odmítla, a vláda pak našla peníze na tuto zahraniční aktivitu armády v rozpočtu. Nyní už žádá pouze o dluhopisy na afghánskou misi. Tvrdíkův partner v televizní diskusi Jan Zahradil z ODS potvrdil, že jeho strana s vydáním dluhopisů nesouhlasí. Podpořil však záměr, podle kterého bude napříště pro podobné případy v rozpočtu ministerstva obrany vyčleněno několik miliard korun.

Vladimír Špidla: Prezident má po volbách pověřit sestavením vlády vítěze

Předseda ČSSD Vladimír Špidla považuje za správné, aby po červnových volbách prezident jako prvního pověřil sestavením vlády představitele vítězné strany. Pokud tento člověk neuspěje, je na prezidentovi, aby vybral někoho jiného, řekl Špidla novinářům. Václav Havel dal tento týden najevo, že po volbách nemusí automaticky pověřit sestavením kabinetu vítěze voleb.

Špidla přijel v neděli do Jihlavy podpořit volební kampaň své strany. Právě Vysočina, kde sociálnědemokratickou kandidátku vede ministr obrany Tvrdík, patří podle posledních průzkumů mezi tři kraje, kde by ČSSD v parlamentních volbách slavila vítězství.

Vývoz ČR do EU klesl v 1. čtvrtletí o tři procenta na 220 miliard korun

Vývoz českého zboží na trh Evropské unie v prvním čtvrtletí meziročně klesl přibližně o tři procenta na necelých 220 miliard korun. Dovoz se dokonce snížil téměř o deset procent na 198 miliard korun. Přebytek ČR se tak zhruba ztrojnásobil na 22 miliard Kč. Export táhly silniční vozidla, elektrická zařízení, kancelářské stroje a počítače. Import obstaraly především elektrická zařízení a spotřebiče, silniční vozidla a průmyslové stroje.

Mítink pravicové Národně demokratické strany nikoho nezaujal

Naprostý nezájem veřejnosti provázel pražský volební mítink pravicové Národně demokratické strany. Pořadatelé kriticky hodnotili vývoj země za posledních 12 let, politickou reprezentaci i záměr vstoupit do Evropské unie. Prohlašovali, že od roku 1989 se nekonaly svobodné volby, a tak jako v 50. letech jsou proti nepohodlným lidem vedeny politické procesy. Nevzbudili ale pozornost kolemjdoucích a mluvili jen k několika přítomným fotografům a dohlížejícím policistům. Jako volební lídři vystupovali bývalí příslušníci jiných stran krajní pravice.

Starostky se na setkání učily, jak jednat s problémovými lidmi

Způsob komunikace s problémovými lidmi, kteří si pravidelně chodí stěžovat na radnice, se učily účastnice setkání starostek, jež skončilo v Rožnově pod Radhoštěm. "Každá radnice má notorické stěžovatele. Starostky však musí postupovat asertivně a důrazně," řekla pořadatelka setkání Táňa Kantorková. Letošního, už jedenáctého ročníku akce se zúčastnilo více než 100 prvních dam českých radnic. V ČR řídí radnice měst a obcí asi 700 žen.

Poradna pro uprchlíky se potýká s nedostatkem slovníků

Poradně pro uprchlíky Českého helsinského výboru schází slovníky. Největší nouze je o slovníky anglické v kombinaci s amharštinou, kterou se mluví v Etiopii, dále pak s arabštinou, perštinou a ruštinou, řekla pracovnice poradny Eva Turečková. V Česku fungují pro uprchlíky dvě střediska přijímací a deset zařízení pobytových. Loni požádalo v Česku o azyl přes 18 tisíc lidí.

Happening za legalizaci konopí se v Praze obešel bez incidentů

Volání po legalizaci konopí, nesouhlas se současným přístupem státu k drogám a klidný průběh spojovaly happeningy, které se v sobotu uskutečnily na několika místech republiky. Zdaleka nejvíc zájemců se organizátorům podařilo získat pro shromáždění v Praze na Letné, kde ještě večer poslouchaly hudbu, případně tancovaly asi dvě tisícovky mladých. Magistrát zakázal postavit na pláni koncertní pódia. Akce podle radních odporuje protidrogové politice hlavního města.

Policejní vrtulníky se podílejí na záchranně lidských životů

Součástí českého integrovaného záchranného systému je i letecká služba policie. Za 15 let existence pražské letecké záchranné služby nalétaly vrtulníky ministerstva vnitra pro toto středisko téměř 8000 letových hodin. Jak uvedl ředitel policejní letecké služby Vladimír Panenka, k časově náročným akcím patří lety pro transplantační program, případně lety s inkubátory a přeprava pacientů ze zahraničí. Policejní vrtulníky jsou nasazovány do záchranných akcí i v noci. Policejní vrtulníky se vedle transportu pacientů uplatňují také při povodních a při hledání pohřešovaných osob. Například při záplavách v roce 1997 evakuovaly 1164 lidí ze zatopených nebo ohrožených objektů.

Ministr vnitra Stanislav Gross ocenil medailemi práci hasičských záchranných sborů

Hasiči i jejich velitelé, úředníci, starostové a přednostové okresních úřadů převzali na hradě Bouzov z rukou ministra vnitra Stanislava Grosse ocenění za záchranu životů, zásluhy o rozvoj hasičského sboru či významnou spolupráci s ním. Před čtyřmi lety vznikla potřeba ocenit stovky lidí, kteří nezištně pomáhali druhým při povodni v roce 1997. Tradici, která zanikla v roce 1991, se rozhodl obnovit bývalý ministr vnitra Cyril Svoboda a jeho následovník Václav Grulich myšlenku dotáhl do konce. Poprvé se medaile předávaly na Bouzově předloni při příležitosti státního svátku 8. května.

Medaili za statečnost dostal od ministra například hasič Luděk Nedvídek. Jak vzpomněl dvě dívky, které se před rokem pustily v Hodoníně na člunech na rozbouřenou řeku Moravu, dodnes nevědí, kdo jim zachránil život, když jim voda převrhla lodě. Nedvídek šel loni v květnu kolem řeky, když si všiml, že na vzedmuté hladině nese proud dvě dívky přímo k jezu. Oběma převrátil lodě a tonoucí se z posledních sil zachytily na hraně splavu. Zachoval chladnou hlavu a do nedaleké elektrárny doběhl pro lano. Pak vylezl na betonovou konstrukci jezu a po pilíři se spustil k dívkám. S pomocí provazu je dostal z rozbouřené vody do bezpečí.

Slovenský prezident Schuster odhalil v centru Košic Myslbekovu sochu

Slovenský prezident Rudolf Schuster odhalil v centru Košic plastiku koně Arda od známého českého sochaře Josefa Václava Myslbeka, která původně zdobila areál košické Univerzity veterinárního lékařství. Slavnostního odhalení sochy se zúčastnil také generální konzul ČR v Košicích Josef Byrtus. Plastika koně Arda je jednou z dvojice stejných soch, které byly na základě díla Josefa Václava Myslbeka odlity v podniku ČKD Blansko v roce 1979. Myslbek na takzvané jezdecké soše pracoval více než deset let, přičemž plastiku v nadživotní velikosti dokončil v roce 1889. Jako předlohu si vybral ušlechtilého hřebce Arda z Vojenského hřebčína v Praze. Asi nejznámějším Myslbekovým dílem však je socha Svatého Václava, která je dominantou Václavského náměstí v Praze.

Národní galerie vydá obraz Žid s kožešinovou čapkou do Francie

Národní galerie v Praze vydá v nejbližší době do Francie obraz Žid s kožešinovou čapkou, který byl přes tři roky předmětem diplomatických jednání mezi Prahou a Paříží. ČTK to řekl generální ředitel Národní galerie Milan Knížák. Francie žádala o předání obrazů dědicům Schlossovy sbírky, ze které byl za války ukraden. Česko-francouzská komise expertů v dubnu v Praze potvrdila, že obraz, který vlastní Národní galerie, skutečně z uvedené sbírky pochází. "Národní galerie nebude žádat soudní nařízení a obraz vydá, protože chce vyjít vstříc," uvedl Knížák. Hodnotu obrazu Žid v kožešinové čapce odborníci odhadují na několik set tisíc korun.

Židovské muzeum otevřelo pro veřejnost trezorovou vitrínu s rouchem a praporem Šeloma Molcha z 16. století

Židovské muzeum v Praze zpřístupnilo v rámci své stálé expozice v Maiselově synagoze takzvanou trezorovou vitrínu. Ve schránce, splňující vysoké nároky na ochranu sbírkových předmětů, jsou nyní vystaveny roucho a prapor mesianisty Šeloma Molcha, které pocházejí z 16. století. V průběhu historie vystoupilo několik charismatických osobností, které se snažily vzbudit naději, že příchod Mesiáše a s ním spojené vykoupení je otázkou nejbližší budoucnosti. Jednou z nich byl i Šelomo Molcho. V roce 1532 byl veřejně upálen v Mantově, protože se snažil zorganizovat křesťansko-židovskou výpravu proti Turkům. "Jeho roucho a standarta jsou na českém území doloženy minimálně od roku 1600, kdy byly přivezeny do Pinkasovy synagogy," řekla kurátorka textilní sbírky Židovského muzea v Praze Dana Veselská. Protože obě textilie měly od počátku charakter relikvie, byly velmi ceněny. Jejich majitelé se o ně pečlivě starali, a tak se dochovaly do dneška ve velmi dobrém stavu. Pro veřejnost jsou zpřístupněny poprvé.

Speleologové mapují Královu jeskyni, kterou chtějí zpřístupnit

Speleologové mapují Královu jeskyni u Tišnova na Brněnsku, kde prozkoumali 750 metrů dosud známých chodeb. Dominantou je takzvaný Tišnovský dóm vysoký 30 a široký asi 40 metrů s bohatou krápníkovou výzdobou. Ta ale zůstává skryta před zraky milovníků podzemí. Po lanech se sem dostanou pouze speleologové. Dóm bude jednou z nejdůležitějších zastávek na turistické trase, která povede zdejším podzemím. Nyní si turisté mohou malou část jeskyně prohlédnout pouze dva víkendy v roce. Například o tomto víkendu do ní zavítalo asi 600 zvědavců. Jeskyně s cennou krápníkovou výzdobou s křemencovými žílami byla objevena v květnu 1972 poté, co do prolákliny na vrchu Květnice v nadmořské výšce 435 metrů nad mořem zapadl pes. Pojmenovaná je po tišnovském rodákovi Aloisi Královi, objeviteli Demänovských jeskyní na Slovensku.

V Pardubicích vrcholí přípravy na druhý ročník Slavností perníku

Poslední přípravy vrcholí před zahájením druhého ročníku Slavností perníku v Pardubicích. Hlavním dnem perníkových slavností bude středa. Návštěvníci pardubického zámku se mohou ten den těšit například na volbu Královny perníku, celostátní setkání Jeníčků a Mařenek či na soutěže v pojídání perníku. Městem bude jezdit historický trolejbus, v němž se může svézt zdarma každý, kdo bude mít u sebe libovolný perník. Bude se stavět i perníková chaloupka.

Do Boskovic se sjelo téměř 200 majitelů tříkolových Velorexů

Téměř 200 majitelů slavných tříkolových vozidel - velorexů mělo o víkendu dostaveníčko v Boskovicích na Blanensku. Na setkání přijeli i majitelé těchto vozů s plátěnou karosérií ze Slovenska, USA a Nizozemska. Mnozí na sraz přijeli v přestrojení jako hasiči, policisté nebo pohádkové postavičky. Nezapomněli ozdobit také své stroje. Vítězi se stali Marie a Ed Timmermannsovi z Nizozemska. Vozidlo si přestavěli na čarodějnické doupě a přijeli s ním po vlastní ose. Boskovický sraz velorexů se konal již pošesté.

Populární Velorex, dříve známý pod jménem Oskar, zkonstruovali již v roce 1936 bratři Mojmír a František Stránští. O 14 let později se tříkolka začala vyrábět sériově v České Třebové. Výroba byla zastavena v 70. letech. Do ulic postupně vyjelo na 20.000 velorexů, přičemž mnohé z nich byly vyvezeny do Polska, tehdejší NDR a Maďarska.

Hokejový trenér Hlinka se k Omsku připojí v půlce července, čeká nejvyšší cíle

Hokejový trenér Ivan Hlinka zahájí v červenci své další zahraniční angažmá. Poté, co v NHL podepsal v roce 2000 jako druhý Evropan po Finovi Alpo Suhonenovi smlouvu jako hlavní kouč, nyní vstoupí jako druhý zahraniční trenér i do ruské Superligy. Bude tam následovat dalšího českého kouče Vladimíra Vůjtka. S Omskem, kde působí dvojice českých útočníků Pavel Patera a Martin Procházka, bude muset dosáhnout úspěchu. Se čtvrtým místem z uplynulého ročníku nebylo vedení klubu spokojeno. Mužstvo převezme v polovině července.

Ind Ánand vyhrál Pohár Eurotelu v šachu

Višvanatán Ánand uhrál v druhé finálové partii proti Rusovi Anatoliji Karpovovi remízu a vyhrál šachový turnaj o Pohár Eurotelu v Praze. Dvaatřicetiletý Ind využil v sobotní první partii výhodu bílých figur a ujal se vedení. V neděli mu s černými stačilo uhrát remízu, kterou mu soupeř nabídl v 34. tahu. Ind ji sice přijal, ale podle odborníků, kteří partii analyzovali, měl v té době navrch a směřoval k vítězství. Turnaje, který se hrál v Praze na Žofíně, se zúčastnilo 32 šachistů z čela světového žebříčku. Ze současné špičky chyběl jen úřadující mistr světa Mezinárodní šachové federace (FIDE) Rus Ruslan Ponomarjov, který je v žebříčku šestý. Jeho krajan a momentální jednička žebříčku Garri Kasparov prohrál ve čtvrtfinále s Ukrajincem Vasilijem Ivančukem.

Kanoista Doktor získal na SP v Belgii stříbro a bronz

Po čtvrtém místu na kilometru vybojoval v neděli Martin Doktor na Světovém poháru rychlostních kanoistů v belgickém Hazewinkelu bronz na poloviční trati a stříbro na sprinterské dvoustovce. Český reprezentant třikrát nestačil na Maxima Opaleva z Ruska, který dokázal triumfovat na všech tratích a na pětistovce se navíc blýskl i v nepříznivých povětrnostních podmínkách novým rekordem dráhy. Mistra světa Andrease Dittmera z Německa pokořil Doktor alespoň na závěrečné dvoustovce, na trati 500 metrů s ním prohrál o dvě sekundy. Doktor poznamenal, že vzhledem k deštivému počasí a teplotám kolem pouhých sedmi stupňů nad nulou byla belgická regata jednou z nejtěžších v jeho kariéře.

Počasí

Bude oblačno, až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.