Zprávy Radia Praha

Modernizace vojenských kapacit a nová vlna rozšíření budou hlavními tématy pražského summitu NATO

Modernizace a posílení vojenských kapacit a druhá vlna východního rozšíření budou stěžejními tématy pražského summitu Severoatlantické aliance, který se bude konat v listopadu v Praze. Shodli se na tom v Reykjavíku ministři zahraničí 19 členských zemí NATO. V komuniké se praví, že "NATO musí být schopno vysílat jednotky, které se budou umět rychle přesunout kamkoli, kde budou zapotřebí, rozvíjet operace ve vzdálených místech a po dlouhou dobu a zajistit jejich úspěch." Český ministr zahraničí Jan Kavan uvedl, že pro malé země je nejlepší cestou, jak tyto úkoly splnit, další specializace. ČR se rozhodla zaměřit na protichemické a protijaderné síly, na pasivní sledovací systémy a na polní nemocnice. Kavan připomněl hodnocení amerických generálů, že česká protichemická rota umístěná momentálně v Kuvajtu patří k nejlepším na světě.

Senátoři jedou do sídla NATO, chtějí se ptát i na stíhačky

Poznávací pobyt v centrále NATO v Bruselu absolvuje od středy do soboty tucet senátorů z výborů pro obranu, veřejnou správu a ústavně-právního. Sídlo aliance navštíví nedlouho předtím, než bude Senát schvalovat financování nákupu stíhaček Jas-39 Gripen. Odpůrci nákupu argumentují mimo jiné tím, že NATO s nákupem letounů nesouhlasí. "Takové věci bychom si rádi ověřili, abychom měli podklady pro rozhodování o letadlech," řekl místopředseda senátního výboru pro obranu Jiří Pospíšil (ODS). Zájem má například o strategické studie, zda a jaká nebezpečí hrozí členským státům NATO.

V Táboře se zranila parašutistka, které se porouchal padák

Nedaleko Tábora se zranila parašutistka z bechyňského praporu 4. brigády rychlého nasazení, které se při cvičném seskoku z 800 metrů porouchal padák. Závada způsobila, že se nedostatečně otevřel a žena dopadla tvrdě na zem. Nyní je v táborské nemocnici, řekl velitel bechyňské posádky Vladimír Podlipný. Lékaři zjistili pouze zhmoždění zad a krku, které způsobily popruhy padáku. Podle jeho slov vyšetřovatelé zhodnotí videozáznam, který ukáže, o jakou závadu šlo.

Česko loni vyvezlo do zahraničí zbraně za více než 20 miliard

Česko loni vyvezlo ruční a lehké zbraně za více než 20 miliard korun. Novinářům to po zasedání bezpečnostní rady státu řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Kulomety, samopaly, samočinné pušky a další zbraně putovaly kromě vyspělých států i do zemí jako Srí Lanka, Jemen nebo Guatemala. Zpráva o udělených licencích na vývoz a dovoz ručních, lehkých a nevojenských zbraní konstatuje, že firmy v ČR loni využily 24 vývozních licencí ministerstva průmyslu a obchodu, v rámci deseti licencí pak dovezly zbraně za 11,2 miliardy korun.

Vedení Evropského parlamentu se obrátí na nezávislé experty, kteří zhodnotí, zda jsou dekrety prezidenta Beneše slučitelné s právem Evropské unie

Vedení Evropského parlamentu rozhodlo, že se obrátí na nezávislé odborníky se žádostí, aby prostudovali, zda dekrety bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše jsou slučitelné s právem Evropské unie. Experti budou určeni do dvou týdnů a závěry své práce by měli předložit do poloviny července. Analýza českého ministerstva zahraničí nesouhlasí s výtkami, že dekrety nejsou v souladu s evropským právem, a Česká republika by je proto před vstupem do EU měla vyškrtnout ze svého právního řádu.

Mandlerova kniha zpochybňuje legitimitu Benešových dekretů a kritizuje odsun

Kritickou brožuru o dekretech prezidenta Edvarda Beneše a poválečném odsunu sudetských Němců z Československa představil její autor, historik a publicista Emanuel Mandler. Na tiskové konferenci kritizoval i politiky, kteří podle něj usilují o vytvoření jednotného národního obrazu o této dějinné etapě. Mandler v knize zpochybňuje legitimitu Edvarda Beneše jako exilového prezidenta. Poukazuje na to, že prezident Beneš v roce 1938 abdikoval a jeho snahu navázat v exilu na kontinuitu předmnichovského Československa považuje za spornou už kvůli odloučení Slovenska. Za nelegitimní považuje i dodatečné schválení dekretů nevoleným Prozatímním národním shromážděním. Mandler v brožurce kritizuje násilnosti, k nimž při odsunu sudetských Němců docházelo. Napadá i retroaktivní působení dekretů, zpětnou kriminalizaci činů, které nebyly trestné v době spáchání.

Přímé oběti nacismu budou přednostně odškodněny za majetkové újmy

Odškodnění za majetkové újmy způsobené nacistickým režimem dostanou přednostně přímé oběti. Rozhodla o tom v Ženevě Komise pro majetkové záležitosti. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která žádosti o náhrady shromažďuje, dostala už asi 25.000 žádostí o náhradu škody. Celkem 40 procent z nich podaly přímé oběti nacismu. Počet českých žádostí nelze v současnosti určit. Johana Turnerová z české pobočky IOM ale řekla ČTK, že z Polska a z České republiky je nejvíce individuálních žadatelů.

Evropští socialisté se v Praze setkají s izraelským ministrem Eliezerem a zástupcem Fatahu

Předsednictvo Strany evropských socialistů (PES) se bude v pátek zabývat krizí na Blízkém východě: do Prahy pozvalo izraelského ministra obrany Benjamina ben Eliezera ze Strany práce, představitele opoziční izraelské strany Merec a zástupce hlavní palestinské militantní odbojové organizace Fatah. Evropští socialisté v čele s bývalým britským ministrem zahraničí Robinem Cookem je vyslechnou v Lidovém domě, sídle ČSSD.

Prioritou české reformy má být fiskální zdrženlivost a reforma výdajů na sociální potřeby

Prioritami české hospodářské reformy má podle Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) být fiskální zdrženlivost a reforma výdajů na sociální potřeby, včetně penzí. V pololetní aktualizaci své zprávy o zemích v hospodářské transformaci EBRD píše, že tyto reformy jsou důležité, aby se zabránilo prudkému růstu veřejného dluhu. Zpráva také konstatuje, že česká privatizace je v podstatě u konce, ale připomíná, že proces byl kritizován jako nedostatečně poctivý a průhledný. EBRD konstatuje, že velcí zahraniční investoři v Čechách oceňují příznivé klima a podporu. Tyto výhody se však nevztahují na místní střední a malé podniky, které zároveň čelí četným administrativním překážkám svého rozvoje.

ČR bojuje v EU o ochranu zeměpisných označení svých produktů

Česká republika hledá s Evropskou komisí způsob, jak ochránit zeměpisná označení českých produktů, například krušovického piva nebo olomouckých tvarůžků, po vstupu do Evropské unie, kdy by tato ochrana mohla být ohrožena. Po jednání v komisi to řekl náměstek českého ministra zemědělství Tomáš Zídek. Problém je v tom, že EU hodlá do vstupu ČR zrušit takzvanou zrychlenou proceduru registrace zeměpisných označení u produktů s národní dlouholetou tradicí. Zatím tak hrozí, že vstupem do EU bude Česko muset vypovědět bilaterální dohody o uznání těchto označení, které má, vysvětlil Zídek.

Analytici: Většina odvětví průmyslu zatím silné koruně nepodlehla

Většina odvětví domácího průmyslu se zatím dokázala vypořádat se silnou korunou a nízkou zahraniční poptávkou, míní analytici oslovení ČTK. Průmysl podle nich vděčí za růst především přílivu zahraničních investic; tahounem totiž zůstala i v březnu výroba elektrických a optických přístrojů a plastů. Naopak pokles v březnu zaznamenala tradiční odvětví jako textilní a kožedělný průmysl, která již negativní dopad silné koruny plně pocítila. Růst průmyslové výroby v březnu zpomalil na 4,1 procenta po únorovém růstu o 5,8 procenta. Podle ekonomů letos průmyslová výroba stoupne zhruba o 5 procent. Navíc bude průmysl po celý rok provázet pokles zaměstnanosti.

Škoda TS získala kontrakt na dodávku dalšího cukrovaru do Íránu

Smlouvu na dodávku kompletního třtinového cukrovaru v jihoíránském městě Mian-Ab podepsala společnost Škoda TS, která patří do seskupení plzeňské Škody Holding. Jde už o osmý cukrovar, který vyrábí v posledních dvou letech Škoda pro Írán. Celková hodnota kontraktu představuje 3,5 miliardy korun. Všechny cukrovary se shodnou denní kapacitou 12 tisíc tun cukrové třtiny budou uvedeny do provozu do konce roku 2004.

ČR a Libye chtějí spolupracovat v ropném průmyslu a zemním plynu

Česká republika a Libye hodlají spolupracovat v ropném průmyslu a při výrobě zemního plynu a elektřiny. Vyplývá to z podepsaného protokolu po zasedání smíšené komise. Prvního jednání na této úrovni od roku 1989 se z českých firem se účastnily Škodaexport, Škoda Praha, Technoexport či Strojexport. Libyjská strana zamýšlí vyslat delegaci do ČR ještě během letošního roku, která bude studovat technologie a zkušenosti českých firem. Libye nepopírá ani existenci dluhu vůči ČR, který dosahuje podle zjištění ČTK přibližně 300 miliónů dolarů (přes deset miliard korun). Vznikl nesplacenými vojenskými dodávkami tanků a transportérů v minulých dobách.

Mountfield Cibriána nepřesvědčil, že má peníze z rozpočtu EU

Zástupci firmy Mountfield nepřesvědčili velvyslance Evropské komise v ČR Ramiró Cibriána, že prostředky projektu EU Aquamarin pocházejí z institucí Evropské unie. Podle Cibriána je přitom možné inzerát, který Mountfield zveřejnil, interpretovat tak, že firma dostala peníze z institucí EU. To však není pravda, řekl s tím, že žádná evropská instituce nedala prostředky na program EU Aquamarin. Mountfield však zveřejnil v tisku inzeráty, kde oznamuje, že získal v rámci projektu EU Aquamarin z evropských "ekologických" prostředků jeden milión eur, v přepočtu asi 31 miliónů korun, na 20procentní snížení běžných cen nadzemních a zapuštěných bazénů. Cibrián připustil, že Evropská unie je však také geografický prostor a pokud někdo tvrdí, že dostal peníze z EU, mohlo by se jednat o peníze od nějaké soukromé firmy sídlící v EU. Jde tedy podle něho o podobný rozdíl, jako kdyby šlo o podporu z USA nebo od americké vlády. Inzerát tedy není lživý, mohl by však být zavádějící.

Generální ředitel České televize Jiří Balvín podle policie při koupi přenosového vozu zvýhodnil Českou nezávislou televizní společnost

Generální ředitel České televize Jiří Balvín čelí podezření, že sestavil výběrové řízení na koupi digitálního přenosového vozu tak, aby podmínky tendru nejvíce vyhovovaly České nezávislé televizní společnosti. Dále jej policie obviňuje, že dal pokyn nezaplatit ČNTS padesátimiliónový doplatek za vůz. Jeho celková hodnota přesáhla včetně DPH 70 miliónů korun. Česká televize tak musela zaplatit pětiprocentní penále, tedy více než 2,5 miliónu korun. Balvín obvinění odmítá. Útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti začal Balvínovy aktivity prověřovat letos v únoru. Generální ředitel ČT je stíhán na svobodě a hrozí mu až pětileté vězení. Policie vyslechla ředitele ČNTS Jana Vávru, který řekl, že jeho firmu podmínky výběrového řízení nezvýhodnily.

Lidovci a unionisté dobrovolně zveřejní své majetkové poměry

Kandidáti KDU-ČSL a Unie svobody-DEU do Poslanecké sněmovny ještě před volbami zveřejní své majetkové poměry. Koalice to považuje za jeden z kroků, jak zvýšit veřejnou kontrolu nad politiky a omezit riziko korupce. Ve svém volebním programu slibuje, že zavede majetková přiznání všech veřejných činitelů a vysokých státních úředníků. Zákon nyní ukládá zveřejňovat výši majetku a příjmů jen současným poslancům, senátorům a členům vlády.

Unionisté jsou vážně znepokojeni postoji Občanské demokratické strany k přistěhovalcům. Prohlášení ODS o potřebě zpřísnit zákony týkající se cizinců považuje US-DEU za xenofobní a rasistické, řekla v Liberci předsedkyně strany Hana Marvanová. Politici ODS sami na pondělním mítinku v Brně připustili, že se jejich strana nevyhne kritice za populismus. "U nás se některé věci staly tabu. Je nedotknutelné říkat, že je u nás problém s přistěhovalectvím. My si myslíme, že toto tabu musí padnout," řekl podle Mladé fronty Dnes předseda ODS Václav Klaus.

ODS chce vyvolat diskusi o transformaci Senátu

ODS chce v příštím volebním období vyvolat vážnou diskusi o transformaci Senátu, zvážit by se podle ní měl i počet poslanců. Místopředseda strany Jan Zahradil na předvolebním mítinku v Praze připustil, že ODS o těchto zásadních ústavních změnách nemá ještě ucelenou a definitivní představu. Zmínil se nicméně o přeměně dosud voleného Senátu na komoru delegovaných zástupců krajů a měst po vzoru některých západoevropských zemí.

Volební kampaň je podle ODA důkazem upadající politické kultury

Letošní předvolební kampaň považuje Občanská demokratická aliance za důkaz upadající politické kultury. ODA kritizuje své soupeře za rozhazovačnost, populismus, slovní i fyzickou aroganci, nezodpovědnost a nadbíhání komunistům. "ODA hledí s hrůzou na úpadek politické kultury provázející předvolební kampaň," řekl novinářům předseda strany Michael Žantovský.

ODA měla původně jít do voleb jako součást čtyřkoalice. Její letitý dluh ale vedl na začátku roku k rozpadu tohoto opozičního uskupení. ODA se poté rozhodla jít do voleb sama. Kvůli svým finančním závazkům vede levnou kampaň, zaměřenou na osobní kontakt s voliči a internetovou agitaci.

ODS: ČSSD politicky zneužívá České centrum ve Vídni ke svým akcím

Plánovaná diskuse rakouských krajanů s českými politiky ve vídeňském Českém centru vyvolala spor mezi ODS a ČSSD. Občanští demokraté tvrdí, že za akcí stojí ČSSD, která České centrum politicky zneužívá ke svým akcím. "To, že jsme do Vídně nebyli pozváni, hovoří za vše," řekl jihomoravský lídr ODS Václav Mencl. "Jsme hosty, ne pořadateli," oponoval poslanec sociální demokracie Ladislav Skopal. Předvolební diskuse s krajany se ve vídeňském Českém centru uskuteční ve středu. Oficiálně je organizátorem krajanská organizace Čechů a Slováků v Rakousku Nová vlast a České centrum, které spravuje české ministerstvo zahraniční.

Vytrvalostní chodec Zwiener podpoří pochodem kolem republiky ČSSD

Vytrvalostní chodec Zdeněk Zwiener se rozhodl více než 2300 kilometrů dlouhým pochodem kolem republiky podpořit volební kampaň vládní sociální demokracie. Na start z krkonošské obce Vítkovice ho ve středu přijde povzbudit mj. místopředseda ČSSD Stanislav Gross. Dálkový pochod chce Zwiener ukončit v první den voleb do Poslanecké sněmovny.

Trasa, kterou chce Zwiener zdolat, se rovná vzdálenosti mezi Prahou a jižním pobřežím Portugalska či Turecka. K jeho rekordům patří nepřetržitý pochod ulicemi Havířova, při kterém loni v září za šest dní, tři hodiny a 23 minut ušel bez přestávky 700 kilometrů. Chtěl tak vyjádřit solidaritu s oběťmi teroristických útoků na USA.

Strana za životní jistoty klade důraz na daně a důchody

Změna daňové soustavy a důchodová reforma patří k hlavním tématům volebního programu Strany za životní jistoty (SŽJ). Podnikatelské daně by se podle strany měly snížit na deset procent, což by mimo jiné mělo umožnit rozvoj podnikání a vznik nových pracovních míst. Zároveň by se měla pro podnikatele zvýšit daň z nemovitostí, aby se posílily příjmy obcí. SŽJ dále navrhuje založit fond důchodového pojištění, do něhož by stát vložil veškerý majetek, který zbyl k privatizaci. Strana by podle průzkumů veřejného mínění mohla získat zhruba 1,5 procenta hlasů. V minulých volbách těsně překročila tři procenta.

Pražským lidovcům se nelíbí předvolební termín odhalení pomníku

Pražským lidovcům se nelíbí předvolební termín odhalení pomníku obětem komunismu ani to, že nebyl pozván prezident Václav Havel. Veřejnosti se pomník poprvé představí na úpatí Petřína v první městské části 22. května. Z ústavních činitelů má promluvit jen předseda sněmovny a ODS Václav Klaus. Lidovci by chtěli, aby byl termín odhalení posunut na druhou polovinu června, po skončení voleb do sněmovny.

Kardinál Vlk odňal Václavu Wolfovi kanonickou misi - pověření vyučovat

Kardinál Miloslav Vlk odňal Václavu Wolfovi kanonickou misi, tedy oficiální pověření vyučovat teologii a jménem katolické církve formovat studenty, zejména kandidáty kněžství. Vyhraněně konzervativní Wolf tak už nemůže být pedagogem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy. Česká biskupská konference zdůvodnila kardinálův krok tím, že Wolf patří jako někdejší děkan mezi osoby, které v 90. letech zavinily spory o fakultu a snížení standardu vědecké kvality studia. Situaci, ohrožující existenci školy, kritizovaly kvůli nedostatečné úrovni výuky a vědomé konzervativní izolaci delší dobu jak katolická církev, tak univerzita. Profesor Wolf se proti rozhodnutí odvolal.

Senát má výhrady k převodu miliardových majetků na obce a kraje

S několika zásadními výhradami Senát vrátil Poslanecké sněmovně zákon o převodu majetku státu na kraje a obce. Senátoři například navrhují vypustit ustanovení o převodu státních sportovních zařízení na občanská sdružení a tělovýchovné jednoty, které je užívají. Zákon, který úzce souvisí s druhou fází reformy veřejné správy, převádí na obce a kraje mnohamiliardový státní majetek. Zákon má podle vlády vyřešit situaci, která vznikne po ukončení činnosti okresních úřadů, tedy od 1. ledna 2003. Převádí na kraje a obce například nemocnice, domovy důchodců, kulturní zařízení, divadla a knihovny.

Zákony související s reformou veřejné správy mají lidem zkrátit cestu za vyřizováním úředních záležitostí. Občané to budou mít blíž například pro cestovní doklady, občanské průkazy či některá živnostenská oprávnění. Reforma má rovněž omezit počet úředníků a zlevnit státní správu, což ale odmítají především zástupci ODS, KSČM i některých obcí. Předlohou by se měla Poslanecká sněmovna zabývat ještě do voleb.

Tlumočníci podají kvůli trestní novele stížnost u Ústavního soudu

Jednota tlumočníků a překladatelů podá kvůli novele trestního zákona ústavní stížnost a obrátí se i na ombudsmana. Obává se totiž, že trestní zákon v nynější podobě může tlumočníky v jejich profesi diskriminovat a současně může ohrozit základní lidská práva. Novela zavedla trestný čin křivé tlumočení, za který hrozí pokuta nebo až deset let vězení. Podle tlumočníků je navíc nepřesná a nejednoznačná.

Policie rozprášila mezinárodně organizovaný gang převaděčů

Policie při operaci Mušle rozprášila mezinárodně organizovaný gang převaděčů, kteří od předloňského prosince umožnili asi tisícovce běženců ilegální přechod českých hranic. Policisté zatkli 17 organizátorů této trestné činnosti, z nichž tři jsou cizinci. "Zisk z této nezákonné činnosti na našem území představuje asi 60 miliónů korun," sdělila mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Skupina násilníků terorizuje noční Brno

Skupina násilníků, která si říká Johny Kentus gang, terorizuje noční Brno. Jeho členové několikrát vtrhli do brněnského kulturního centra Skleněná louka, kde zbili návštěvníky a poškodili zařízení. Johny Kentus gang se podle Lidových novin prezentuje na internetu a případ šetří, zatím jako výtržnictví, policie. Deník uvádí, že gang vznikl v roce 1999 a má přibližně 40 členů od 18 do 31 let.

Vrchlabské nemocnici se přihlásili pacienti na devitalizaci

Horské nemocnici Krkonoše ve Vrchlabí se přihlásilo již několik pacientů, kteří by zde chtěli podstoupit léčbu rakoviny devitalizací. Soukromá nemocnice je zařadila do svého devitalizačního programu, který před časem zahájila, řekl její ředitel Vladimír Dryml. Vědecká rada České lékařské komory přitom před časem rozhodla, že podvazování nádorů se prozatím zastaví. Lékařský tým podle Drymla tvoří lidé z jiných českých nemocnic.

Devitalizace spočívá v podvázání zhoubného nádoru, jemuž se tak přeruší přívod živin. Nádor odumře a vstřebá se do těla. Reakce imunitního systému odstraní i další metastázy. Tato léčba vyvolává mezi laiky i lékaři velké diskuse. Pacienti v ní spatřují naději, mnozí odborníci jsou ale proti ní. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer devitalizaci nezakázal, ale ani nepovolil. Podle něj je to metoda nevyzkoušená a pro lidi nevyhovující, měla by se vrátit k pokusům na zvířatech.

Odborníci z USA mají zájem o spolupráci s Nemocnicí Na Homolce

Pracoviště Leksellova gamma nože v Nemocnici Na Homolce se za deset let vypracovalo na takovou úroveň, že jeho zkušenosti jsou přínosem i pro největší světové pracoviště gamma nože v Pittsburghu. Novinářům to řekl přednosta neurochirurgické kliniky a prezident Asociace lékařů Pittsburghské univerzity Dade Lunsford, který se v Praze účastní 11. světového kongresu uživatelů gamma nože. Ze 157 pracovišť z celého světa přijelo do Prahy na kongres na 400 odborníků. Lunsford ocenil, že lékaři z centra Na Homolce jako první na světě začali na gamma noži operovat pacienty s těžkým zeleným zákalem očí.

Élektra pomáhá ženám, které byly v dětství sexuálně zneužity

Každá druhá žena se ve svém životě setká s nějakou formou sexuálního obtěžování nebo je znásilněna. Studie z roku 1998 navíc odhalila, že až 33 procent českých žen bylo v dětství vystaveno sexuálnímu zneužití. Tyto informace zazněly na tiskové konferenci centra Élektra, které se specializuje na pomoc dospělým obětem incestu. Klientkami jsou především někdejší dětské oběti sexuálního násilí a ženy znásilněné v dospělosti, centrum však poskytuje pomoc i matkám zneužitých dětí a manželům či partnerům žen, jež se v dětství staly obětí sexuálního násilí.

Kontroverzní díla se i přes zákaz Hradu zřejmě objeví na nádvoří

Autoři exponátů výstavy politického umění chtějí i přes zákaz prezidentské kanceláře instalovat svá díla na nádvoří Pražského hradu. Prezidentská kancelář nepovolila pořadatelům umístit exponáty v exteriérech Hradu, neboť by prý v sídle hlavy státu působily politicky kontroverzně. Umělci museli proto díla vystavit jen v Tereziánském křídle Starého královského paláce.

Například na Matyášovu bránu chtěli umělci umístit neonový nápis Kunst Macht frei (Umění osvobozuje), což je parafráze nápisu Arbeit macht frei, který byl na branách nacistických věznic. Pod okny prezidentské kanceláře se pak podle jejich plánů měly objevit transparenty Zimmer frei, tedy podobné nápisy, které zvou především v českém pohraničí německé turisty k noclehu. Na samotném nádvoří umělci ze skupiny Pode Bal chtěli umístit velké nafukovací koule s adresami chátrajících libereckých činžáků, ze kterých byli po válce vystěhováni sudetští Němci.

Výstava v Přerově nad Labem představí evropské skanzeny

Skanzeny v celé Evropě představí výstava, která začne v sobotu v Přerově nad Labem na Nymbursku. Nová expozice se pokusí přiblížit jen ty nejdůležitější, protože muzeí v přírodě je v Evropě kolem dvou tisíc, řekla pracovnice muzea Jana Hrabětová. Ve skanzenu se zároveň chystá výstava historických svítidel. Nejvíce skanzenů je především ve Skandinávii a v Německu, naopak horší je to ve východní Evropě. Novou módu představuje například v Dánsku a Velké Británii budování středověkých skanzenů.

Náprstkovo muzeum přináší obřady mexických a peruánských indiánů

Lidé, kteří navštíví pražské Náprstkovo muzeum, budou přítomni obřadům mexických a peruánských indiánů. Výstava Cesty k bohům je uvede do prostředí skrytých projevů lidové spirituality v soudobém Mexiku a Peru. Tyto obřady nelze běžně spatřit. Odehrávají se v obtížně přístupných oblastech a jen mezi zasvěcenými, řekla při zahájení expozice spoluautorka jejího scénáře Olga Vilímková. Sama se zúčastnila několika obřadů. Výstava potrvá do konce září.

Počasí

Bude polojasno, až oblačno, ojediněle s možností přeháněk. Denní teploty 16 až 21 stupňů Celsia.