Zprávy Radia Praha

Vláda podpoří žádost Turecka o pomoc kvůli krizi v Iráku

Česká republika podpoří v případě potřeby Turecko, jež se cítí ohroženo případným výpadem ze strany sousedního Iráku. Premiér Vladimír Špidla po zasedání vlády novinářům řekl, že Turecko má nárok na solidaritu a český velvyslanec při NATO Karel Kovanda bude v tomto směru postupovat. Špidla nevyloučil, že v případě potřeby by mohli v Turecku působit i čeští chemici, kteří jsou nyní v Kuvajtu.

Turecko žádá spojence o poskytnutí obranných raketových systémů Patriot, radarových letadel AWACS, systémů včasné výstrahy a o vyslání protichemických a protibiologických jednotek, včetně českých. Se zahájením příprav obrany Turecka ale nesouhlasí Francie, Německo a Belgie. Ostatní spojenci jsou pro, aby s takovými přípravami aliance začala. Ti, kteří s nároky Turecka nesouhlasí, se domnívají, že aliance by neměla chystat vojenské aktivity související s připravovaným americkým útokem na Irák, dokud nebudou vyčerpány všechny možnosti diplomatického řešení konfliktu. "Náš postoj je nesouhlasný s tím, že Francie, Německo a Belgie zablokovaly takzvanou tichou proceduru, která by vedla k podpoře Turecka v okamžiku, kdy podalo svou žádost," řekl novinářům Špidla. Turecko podle něj vždycky bylo pevnou součástí NATO, významným článkem mezinárodní stability a solidaritu členských zemí aliance si zaslouží.

Pražští Američané kritizují Bushe a jsou proti válce s Irákem

Většina Američanů žijících v Praze ostře nesouhlasí s možnou válkou proti Iráku a současnou politikou svého prezidenta George Bushe. Novinářům to řekla šestice pražských Američanů. Soudí, že vojenská operace by byla jen zástěrkou pro odpoutání pozornosti od vnitřních sociálních a zdravotnických problémů Ameriky. Podle nich by navíc destabilizovala středoasijský region. Podezřívají též Bushovu administrativu z toho, že útoku na Irák chce využít jen pro ovládnutí významných ropných ložisek v regionu. Oponenti Bushovy politiky upozorňovali, že v USA je přímá i nepřímá cenzura médií. "Lidé v Americe žijí v mediální bublině. Nemají možnost srovnání," reagovala mediální analytička Khatya Chhorová na fakt, že podpora Američanů útoku na Irák podle průzkumů roste. Někteří ze šestice Američanů si rovněž myslí, že česká média jsou mírně proamerická.

V Praze se bude v sobotu demonstrovat proti válce v Iráku

Praha se v sobotu připojí ke světovým metropolím, v nichž se uskuteční protesty proti případné vojenské operaci vůči Iráku. Patnáctý únor totiž loni v listopadu vyhlásilo Evropské sociální fórum ve Florencii evropským dnem proti válce v této zemi. Demonstraci a následný pochod k americkému velvyslanectví svolali komunisté. Později se sejdou členové Iniciativy proti válce i někteří cizinci žijící v Praze, kteří nesouhlasí s plány Spojených států odzbrojit režim Saddáma Husajna násilím. Organizátoři oznámili, že na demonstraci vystoupí například filozof Erazim Kohák.

Irácká krize rozděluje veřejnost i mezinárodní společenství. Postoj k vojenskému úderu proti Bagdádu způsobil jednu z nejvážnějších krizí v historii Severoatlantické aliance. Česká vláda podmiňuje zapojení protichemické jednoty v Perském zálivu mandátem Rady bezpečnosti OSN, která se bude zprávou zbrojních inspektorů zabývat v pátek.

Češi a Slováci jsou již ve válce, uvádí v rozhovoru pro list Pravda ministr Cyril Svoboda

Češi a Slováci jsou již ve válce, uvádí v rozhovoru pro slovenský list Pravda český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Zapojení českých a slovenských vojáků do bojových akcí ale podle něj bude záviset na mandátu Spojených národů, jemuž se musí podrobit i USA. "Myslet si, že zavřeme dveře, stáhneme rolety a řekneme, že nás se to netýká, není pravda. Již dávno v té válce jsme. Máme šanci být aktivními účastníky, nebo se stát oběťmi. A navíc, přestat být důvěryhodnými partnery," říká Svoboda. Odmítl však myšlenku, že by Američané měli spolu s Čechy dobývat Irák. "Výslovně říkáme, že očekáváme nové rozhodnutí Rady bezpečnosti. To neznamená novou rezoluci, může to být i jiná forma. Jde nám o obsah, ne o formu," řekl český ministr. "Preferujeme mírové řešení konfliktu. Na druhé straně však musí Saddám Husajn vědět, že se staví na odpor sjednocenému západnímu světu."

Vláda je pro přímou volbu prezidenta, k návrhu unie má ale výtky

Vládní koalice sice podporuje zavedení přímé volby prezidenta, k návrhu unionistických poslanců na všelidové hlasování má ale dílčí připomínky. Kabinet například doporučil zvážit odpovědnost prezidenta voleného občany - dosud hlava státu vybraná parlamentem za svoji činnost neodpovídá. Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává také velkou debatu zákonodárců o kontrasignacích, tedy o nutnosti spolupodpisu některých rozhodnutí prezidenta členem vlády. Špidla novinářům řekl, že zvážit by se měl i počet občanů, kteří mohou navrhovat kandidáta do přímé volby. Návrh unionistů počítá s tím, že uchazeče o Pražský hrad může navrhnout deset poslanců, deset senátorů nebo dospělý občan, který předloží petici přinejmenším s 10.000 podpisy. "Je třeba uvážit, jak velké má být kvórum pro nominaci mimo parlament," uvedl. Vládě se nelíbí ani princip losu, který by rozhodoval o prezidentovi v případě, že by ve druhém kole získali oba kandidáti stejný počet hlasů. Špidla zdůraznil, že všechny vládní koalice podporují zavedení přímé volby ještě v tomto volebním období.

Šance Jana Sokola na zvolení prezidentem se výrazně nezvýšila

Šance exministra školství Jana Sokola na zvolení prezidentem se výrazně nezvýšila. Ani úsilí šéfa ČSSD Vladimíra Špidly mu totiž dosud nezajistilo hlasy všech poslanců ČSSD. Možná, že hlas Sokolovi nedají ani všichni unionisté. Znovu ho podpořili lidovci, ale podle kuloárových informací by zřejmě i někteří z nich mohli dát přednost kandidátu ODS Václavu Klausovi. Ten je spíše než Sokol přijatelný také pro část komunistů. Největší přesvědčovací kampaň se odehrává v ČSSD. Špidla osobně jedná s každým poslancem, ale jednotnou podporu pro Sokola se mu zajistit nedaří. Pro část politiků ČSSD a především KSČM je Sokol konfliktní kvůli kritickým názorům na poválečný odsun sudetských Němců. V roce 1995 Sokol na toto téma v tisku řekl: "Hned na začátku se však musí říci dvě základní věci: Odsun byla hanebnost, ale žádný majetek vracet nebudeme." Podle něj by odsouzení odsunu nemělo být slyšet jen od historiků, ale také od státní moci.

Jan Sokol za své priority považuje soudnictví, školství, vědu a evropskou integraci. Vysokoškolský profesor si myslí, že prezident má být zástupcem všech občanů a při výkonu svých pravomocí musí - jako součást exekutivní moci - velmi intenzivně komunikovat s vládou. Netají se tím, že je mu univerzitní prostředí bližší než svět vysoké politiky a i v případě zvolení by si chtěl na škole ponechat alespoň jednu přednášku. Jan Sokol je od podzimu 2000 profesorem filozofie a děkanem Fakulty humanitních studií UK. V roce 1961 se oženil s Františkou Patočkovou, dcerou filozofa a jednoho z prvních mluvčích Charty 77 Jana Patočky. Vedle angličtiny, němčiny, ruštiny a francouzštiny ovládá také klasické jazyky.

Sněmovna reprezentantů schválila rezoluci k Havlově poctě

Americká Sněmovna reprezentantů schválila rezoluci oceňující Václava Havla jako bojovníka za demokracii a lidská práva a jako mimořádného dramatika a prezidenta. Rezoluci předložil kongresman Ron Kind, který navštívil na konci osmdesátých let v tehdejším Československu jeden ze zakázaných koncertů a poprvé se tam osobně setkal s Havlem. Václav Havel prostřednictvím svého tajemníka Jakuba Hladíka vyjádřil potěšení nad touto poctou. Rezoluce připomíná Havlovo spoluzakladatelství Charty 77 a Výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných a jeho klíčovou roli při nekrvavém svržení komunismu v Československu.

Předseda Ústavního soudu Kessler rezignoval ze zdravotních důvodů

Soudce a předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler rezignoval ze zdravotních důvodů na své funkce. Rezignaci zaslal v dopise adresovaném předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi. Vzhledem k vážným zdravotním důvodům nepodal svou rezignaci osobně, ale formou notářského zápisu.

Vláda zatím o přijetí eura nerozhodla, nutná další diskuse

Vláda zatím nerozhodla o tom, kdy Česká republika přijme jednotnou evropskou měnu. Kabinet totiž přerušil projednávání strategie přistoupení k euru, řekl po zasedání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj bude nutné hovořit nejen o splnění nominálních kritérií přijetí eura, ale musejí se projednat rovněž otázky reálného přiblížení domácí ekonomiky a její schopnosti absorbovat pozitivní i negativní vlivy přijetí evropské měny. Česká národní banka doporučuje co nejrychlejší přijetí eura. Prvním možným termínem pro jeho zavedení je rok 2007, nutná je však výrazná reforma fiskální politiky a veřejných financí. Někteří ministři nicméně nejsou razantní reformě příliš nakloněni. Rovněž premiér Vladimír Špidla již několikrát prohlásil, že ČR euro přijme mezi roky 2009 a 2011.

Stát neposkytne záruky na úvěr Sazky

Stát neposkytne záruku na šestimiliardový úvěr společnosti Sazka na pokračování stavby víceúčelové haly pro hokejové mistrovství světa v roce 2004. Po zasedání kabinetu to novinářům řekl premiér Vladimír Špidla. Hrozí tak, že hala nebude stát včas. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky vláda shledala záruku jako příliš rizikovou. Není prý jisté, že by se prostředky vrátily. Vedení Sazky podle mluvčí Stanislavy Doubravové zveřejní své stanovisko ve čtvrtek po zasedání představenstva firmy. Mezinárodní hokejová federace šampionát výstavbou nové haly v Praze podmínila. V úterý však její předseda Rene Fasel naznačil, že náhradou za metropoli by mohly být Pardubice. Druhým místem je Ostrava. Sazka hledá garance na úvěr kvůli tomu, že nemůže ručit pozemky pod halou, které jsou kvůli dluhům jejich vlastníka v exekuci. Předseda Českého svazu tělesné výchovy Vladimír Srb připustil, že společnost Sazka by kvůli zamítavému stanovisku vlády mohla od výstavby hokejové haly odstoupit.

Odboráři z Dukovan a Temelína vstoupili do stávkové pohotovosti

V pravé poledne vstoupili odboráři z jaderných elektráren Dukovany a Temelíně do stávkové pohotovosti. Protestují tak proti úmyslu společnosti ČEZ snížit počty pracovníků v jaderné energetice. ČEZ i Státní úřad pro jadernou bezpečnost odboráře však v úterý upozornily, že provozní personál, který odpovídá za jadernou bezpečnost, nesmí ze zákona stávkovat. Podle šéfky SÚJB Dany Drábové však není vzhledem k demonstrativní formě protestu bezpečnost elektráren ohrožena. Odboráři argumentují tím, že snižování počtu provozního personálu může ohrozit jadernou bezpečnost. Propouštění se podle nich děje nesystémově, plošně shora dolů, bez potřebné analýzy. Odboráři také míní, že vláda nemá ujasněnou energetickou koncepci.

Podle tiskového mluvčí elektrárny Dukovany Petra Spilky je proces propouštění nevyhnutelný, aby práce zůstala alespoň pro ty lidi, co tu zůstanou. Reorganizace je promyšlená už rok a elektrárna racionalizuje výrobu minimálně pět let. Každý rok se ušetří zhruba 50 pracovních míst, podotkl. V kritice Úřadu pro hospodářskou soutěž jsme skutečně na jedné lodi, řekl Spilka. Český trh, jak uvedl, je daleko liberálnější než třeba německý a rakouský. Antimonopolní úřad by to mohl ve svých rozhodnutích zohlednit, nehraje se fér. "Když ČEZ chce vyvézt svou energii do zahraničí, tak za použití musí platit, a to 1,3 miliardy korun ročně. Naopak Německo a Rakousko poplatky neplatí, a to jsou nerovné podmínky," zdůraznil.

Česká republika zavede kvóty na dovoz svařovaných trubek

Česká republika zavede celní kvóty na dovoz svařovaných trubek. Vláda schválila příslušný návrh ministerstva průmyslu a obchodu, řekla mluvčí kabinetu Anna Stárková. "Výsledky šetření prokázaly, že zvýšené dovozy pěti hutních výrobků - svařovaných trubek způsobily a hrozí dále působit vážnou újmu domácímu výrobnímu odvětví," sdělilo ČTK ministerstvo průmyslu a obchodu.

Spokojenost Čechů s domácí ekonomikou se snížila

Spokojenost českých obyvatel s hospodářskou úrovní země se snížila. Z kandidátských zemí vidí Češi jako úspěšnější Maďarsko, Slovinsko a Polsko, zatímco loni to bylo pouze Maďarsko. Podle výsledků lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se tak Česká republika opět vrátila na šesté místo, tedy do druhé poloviny žebříčku vnímání ekonomické úspěšnosti deseti evropských zemí. Ekonomickou situaci země si nyní chválí pouze sedm procent Čechů, zatímco pesimismus převažuje téměř u poloviny. Materiální životní podmínky svých domácností však Češi vnímají příznivěji než hospodářskou situaci v zemi. Čtvrtina je označuje za dobré a zhruba stejně početná skupina za špatné.

ČSA loni poprvé přepravily více než tři milióny lidí

Letadla Českých aerolinií loni přepravila 3,06 miliónu lidí, což je o 6,5 procenta více než v roce 2001. Firma tak poprvé v historii překročila třímiliónovou hranici. Přeprava zboží a pošty se ve srovnání s rokem 2001 zvýšila o 10,4 procenta na 17.900 tun. Už dnes je zřejmé, že ČSA ukončily rok 2002 podle mezinárodních účetních standardů se ziskem, uvedl mluvčí Daniel Plovajko. Hospodaření firmy negativně ovlivnily srpnové povodně. Od srpna do listopadu se společnost potýkala s výrazným úbytkem turistů i obchodních cestujících. "Takřka ze dne na den jsme ztratili až 20 procent cestujících. Tento okamžitý a neplánovaný pokles zájmu pro nás znamenal ztrátu ve výnosech více než 300 miliónů korun," dodal Plovajko.

ČSA provozují 31 letadel, z toho 20 Boeingů 737. Letouny společnosti létají do 61 destinací ve 39 zemích světa. Firma je od roku 2001 členem mezinárodní aliance Sky Team. Letos podnik plánuje nákup třetího Airbusu A310 a dvou Boeingů 737.

Olomoucký kraj má šanci získat miliardovou americkou investici

Olomoucký kraj, který se potýká s třetí nejvyšší nezaměstnaností v zemi, má šanci získat velkou americkou investici. Zatím nejmenovaná americká firma uvažuje o tom, že v České republice investuje zhruba jednu miliardu korun do nové továrny na produkci výrobků určených pro zdravotnictví. Investice by měla vytvořit zhruba 500 nových pracovních míst. V Olomouckém kraji je podle primátora Martina Tesaříka ve hře kromě Olomouce také nedaleká Litovel, Prostějov a Zábřeh na Šumpersku.

Počet zájemců o azyl v ČR stagnuje, v lednu jich bylo 685

Počet běženců, kteří žádají v ČR o azyl, stagnuje. V lednu evidoval odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra 685 žádostí o azyl. Pracovníci vnitra zaznamenali obrat loni v dubnu. Změnu připisují novele azylového zákona, která měla bránit cizincům ve zneužívání azylového řízení k nelegální migraci do dalších států. Omezila také možnost jejich zaměstnávání a měla azylové řízení urychlit. Zástupci Českého helsinského výboru její dopad na situaci běženců kritizovali. Od roku 1990 hledalo útočiště v ČR celkem 61.555 lidí. Podle statistických údajů žije v Česku 1332 azylantů a 10.627 žadatelů o azyl.

Stavební výroba v loňském roce meziročně vzrostla o 2,5 procenta

Celková stavební výroba v roce 2002 reálně stoupla o 2,5 procenta. Růst ovlivnily výstavba objektů dopravní infrastruktury a developerských projektů, rozšíření bytové výstavby a ve 4. čtvrtletí také obnova objektů poškozených srpnovou povodní. Po vyloučení vlivu pracovních dní vzrostla stavební výroba o 2,4 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Poničené vesnice už po povodních dokončují stavby dotovaných domků

Půl roku po loňských povodních končí v Klech na Mělnicku, v jedné z nejvíce postižených obcí ve středních Čechách, stavba dvaceti nových dvojdomků. Radnice také zahajuje stavbu nové radnice, připravuje plynofikaci celé obce a otevírá nový školní klub. Obec plánuje i další akce, ale začíná narážet na byrokratické průtahy a překážky, řekl starosta Martin Kurc. Kly patří mezi několik málo obcí, které zahájily stavbu nových povodňových domů včas a stihly do konce roku požádat o kolaudační rozhodnutí. Tím splnily základní podmínku, aby dostaly nejvyšší možnou dotaci od státu ve výši milión korun na byt. Při srpnové povodni voda zaplavila v obci 150 domů a 61 z nich museli dělníci strhnout.

Zálezlice na Mělnicku, kde po loňských srpnových povodních spadlo 60 obytných domů, měly před půl rokem značně nejistou budoucnost. Skeptikové tvrdili, že takovou pohromu obec nemůže přežít. Po půl roce je ale všechno jinak. V obci se staví řada nových domů a nikdo se dosud z obce nevystěhoval. Do pěti let by se obec měla opět postavit na nohy, ale bude to ještě stát spoustu práce, řekl starosta Josef Šulc. Obci se podařilo včas dokončit šest povodňových dvojdomků s 12 byty, a získat tak nejvyšší možné dotace ve výši milion korun na byt.

ODS chce vytvořit zvláštní rezervu pro případ dalších povodní

Občanští demokraté navrhují vytvořit ve státním rozpočtu zvláštní rozpočtovou rezervu, ze které by se v případě dalších katastrofálních povodní čerpaly peníze. Rozpočtová rezerva by měla být součástí rozpočtu Poslanecké sněmovny a o jejím čerpání by musela rozhodnout třípětinová většina všech poslanců. Výši rezervy ODS zatím nenavrhla. Předkladatelům jde o to, aby prostředky z rezervy nebyly čerpány na pohromy menšího rozsahu, protože pro ty má vláda k dispozici vlastní rozpočtovou rezervu.

Czechtrade: Strojírenství drží český export

Strojírenství drží český export doslova nad vodou, na celkovém vývozu se podílí téměř 50 procenty, řekl u kulatého stolu s exportéry Tomáš Rak z Czechtrade. Podle vládní agentury má stále více světových ekonomik zájem o spolupráci s českými strojírenskými podniky. Jde například o Egypt, Francii, Irsko, Jugoslávii, Rusko, Španělsko, Turecko nebo Británii. Ve strojírenství přitom hrají prim silniční vozidla, elektrická zařízení a přístroje, stroje a zařízení pro průmysl a k výrobě energie. V posledně jmenované oblasti se dokonce zahraniční obchod loni vyhoupl na přebytek 3,6 miliardy korun z deficitu 4,6 miliardy v roce 2001.

Dálnice z Lipníku nad Bečvou do Ostravy má být luxusní svojí kvalitou i vybavením

Dálnice z Lipniku nad Bečvou přes Ostravu k polským hranicím bude podle předsedy dozorčí rady investorské firmy Housing & Construction CZ (H&C) Jiřího Šedivého luxusní svojí kvalitou i vybavením, a proto je také drahá. "Je tu hodně přemostění, každých pět kilometrů je sjezd z dálnice, každých necelých šest kilometrů mimoúrovňová křižovatka," řekl Šedivý. Kdyby byla dálnice projektována například jako dálnice z Prahy do Plzně, přišla by podle něj o hodně levněji. Celková cena projektu D47 vychází nyní na 112 až 115 miliard korun. Údaje podle Šedivého obsahují kromě ceny stavby, 25letý provoz i úplnou rekonstrukci dálnice před jejím předáním státu. H&C získala zakázku od vlády loni v březnu bez výběrového řízení. Stavba měla sloužit jako pilotní projekt soukromého financování výstavby dálnic.

Neznámý anonym blokuje telefon plzeňské záchranky

Stovkami telefonátů bombarduje od úterý neznámý člověk nouzové číslo 155 plzeňské zdravotnické záchranné služby. "Ten člověk volá nepřetržitě, třeba i pětkrát za minutu," potvrdil jeden z plzeňských policistů. Neznámý telefonista na záchranáře podle policie nemluví, jen pouští hudbu. Záchranářům ale blokuje linku, na kterou se mají lidé obracet v nouzových a akutních případech.

VZP chce, aby od ní k jiným pojišťovnám přecházelo méně lidí

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chce v tomto roce aspoň zpomalit úbytek lidí, kteří jsou pojištěni právě u ní. Oznámila to ve svém plánu na rok 2003, který má sněmovna projednávat na své únorové schůzi. VZP sice dlouhodobě zůstává nejsilnější českou zdravotní pojišťovnou, ale stejně tak dlouhodobě toto její postavení pomalu oslabuje. Zatímco například v roce 1997 počítala se 7,8 milionu pojištěnců, na letošní rok už předpokládá asi o milion lidí méně. VZP si v materiálu postěžovala na to, že nynější způsob přerozdělování pojistného přímo motivuje některé další pojišťovny k tomu, aby si vybíraly pojištěnce finančně atraktivní, tedy lidi mladší, kteří odvádějí dost peněz, ale sami jsou nemocní jen málokdy. VZP pojišťuje většinu penzistů, za které platí stát.

Úmrtí dvou pacientů ve zlínské nemocnici možná souvisí s chřipkou

Úmrtí dvou pacientů plicního oddělení zlínské Baťovy nemocnice možná souvisí se současnou chřipkovou epidemií. Mluvčí nemocnice řekla, že trpěli chronickým zánětem průdušek a chřipka mohla oslabit jejich imunitu. Nemocnice, domovy důchodců a sociální ústavy na Zlínsku vyhlásily na doporučení hygienika z preventivních důvodů zákaz návštěv. V souvislosti s chřipkou umírá v Česku každoročně přibližně 1000 lidí. Epidemii a následně pandemii, zasahující větší území, vyvolává především chřipka typu A. Právě tento virus objevili hygienici na Uherskohradišťsku.

Soud projedná žalobu Miroslava Šloufa na týdeník Respekt kvůli karikatuře

Sporem bývalého šéfa poradců premiéra Miloše Zemana Miroslava Šloufa s týdeníkem Respekt kvůli karikatuře jeho osoby se bude příští týden zabývat pražský městský soud. Podle právníka týdeníku Pavla Ondry Respekt zveřejnil kresbu na titulní straně v září 2000. Šlouf je na ní vyobrazen jako psanec z Divokého Západu s klasickým nápisem Wanted, v překladu Hledaný. Karikatura je upoutávkou k článku uvnitř listu s názvem Všichni premiérovi gangsteři. Obrázek byl v říjnu 2001 vystaven v mobilní hale na Václavském náměstí v expozici Uměním proti korupci, kterou pořádala společnost Transparency International. Soud se bude zabývat Šloufovou žalobou kvůli umístění kresby na výstavě. Podle Ondry Respekt výstavu neorganizoval.

Celník pašoval cigarety

Kriminalisté zadrželi v uplynulých dnech pětatřicetiletého celníka, který je podezřelý, že od loňského července pašoval cigarety. Muž pracoval na česko-slovenském hraničním přechodu Hodonín-Holíč. Ve svém osobním voze dostal přes hranice asi 5200 kartonů a státu tak na neuhrazeném clu a daních způsobil škodu za 1,4 milionu korun, řekla mluvčí policie Dana Prajková. Muži hrozí až osm let vězení. Spolu s celníkem zadržela policie i jeho komplice. Ten dokonce za pašování cigaret celníkovi platil, a to asi 4500 korun za každou převezenou zásilku.

Hasiči v Bruntálu evakuovali při požáru hotelu 80 lidí

Osm desítek lidí museli evakuovat hasiči z hořícího hotelu v Bruntálu. Z hostů hotelu a jeho zaměstnanců nebyl nikdo zraněn. Celková škoda byla zatím odhadnuta na milion korun. Vyšetřovatelé kromě podezření z úmyslného zapálení zatím nevyloučili možnost technické závady. Zabývají se i variantou, že oheň zavinil někdo z nedbalosti.

V březnu má začít rekonstrukce Českého národního domu v New Yorku

Již brzy má začít rekonstrukce Českého národního domu v New Yorku, která se má stát střediskem českého krajanského života a českých úřadů. Ministerstvo zahraničí plánuje v březnu první výkop, řekl ČTK generální sekretář ministerstva Vladimír Zavázal. Rekonstrukce, s níž mají být stavebníci hotovi do poloviny roku 2004, podle něj přijde na čtvrt miliardy korun.

Budovu postavili v letech 1895 až 1897 čeští krajané ve středním Manhattanu jako středisko národního života, který v této části New Yorku kvetl. Po postupném odchodu krajanů mimo Manhattan dům chátral a krajané neměli peníze na opravu. Budovu proto od nich česká vláda odkoupila za symbolický dolar. Až bude dům opravený, mají do něj podle dřívějších informací přesídlit České centrum, zastoupení některých investičních a obchodních společností, kancelář Univerzity Karlovy či Česká centrála cestovního ruchu. Plánuje se také, že v ní bude Muzeum Antonína Dvořáka. V přízemí má vzniknout restaurace.

Film navržený na Oscara je o herci vězněném v Terezíně

Jeden z dokumentárních filmů nominovaných na Oscara Vězeň ráje (Prisoner of Paradise) režiséra Malcolma Clarka je o životě německého herce židovského původu Kurta Gerrona, kterého nacisté přinutili k natočení propagačního filmu o terezínském ghettu. Tomu Židé, kteří tam byli za druhé světové války vězněni, přezdívali ironicky ráj. Dokument byl natáčen v Berlíně, kde Gerron působil, v Paříži, Amsterdamu a také v Praze.

Spisovatel Arnošt Lustig ČTK a Českému rozhlasu ve Washingtonu řekl, že Gerron provozoval v Terezíně v roce 1942 kabaret zvaný Karusel (Kolotoč). V roce 1943 ho pak Němci přinutili k natočení optimistického propagandistického filmu o životě Židů nazvaného Vůdce (Adolf Hitler) dává Židům město, kterým byl míněn Terezín. "Všechno to byla lež, ale ve filmu to vypadalo dobře," řekl Lustig. Krátce po dokončení snímku byl Gerron poslán do Osvětimi, kde skončil v plynové komoře. Gerron byl znám také jako umělec, který nazpíval původní verzi známého hitu Třígrošové opery Meckie Messer a zazářil herecky vedle Marlene Dietrichové v posledním německém expresionistickém filmu Modrý anděl.

Spisovatelka Lenka Reinerová získala letošní Goethovu medaili

Německy píšící česká spisovatelka Lenka Reinerová získala letošní Goethovu medaili. Toto ocenění dostávají už od roku 1954 každoročně osobnosti, které se v zahraničí přičinily o německý jazyk a kulturní výměnu s Německem. Spisovatelka převezme Goethovu medaili 22. března, v den Goethova úmrtí (22. března 1832), ve Výmaru z rukou Jutty Limbachové, prezidentky německé kulturní společnosti Goethe - Institut Inter Nationes.

Pražská spisovatelka, narozená v roce 1916, prožila hvězdný čas německé, židovské a české kultury. Teprve nedávno popsala dobu svého třetího uvěznění za stalinských čistek v roce 1952, a to v knize Všechny barvy slunce a noci, která v České republice vyšla loni v nakladatelství Labyrint a v Německu se objeví na knižním trhu koncem března.

Muzikál Galileo začne v den výročí narození slavného vědce

Přesně v den 439. výročí narození slavného vědce Galilea Galileiho se 15. února v pražském Divadle Kalich uskuteční premiéra nového muzikálového projektu Janka Ledeckého, jehož je tento fyzik, astronom, matematik a filozof hlavním hrdinou. Kupodivu v něm nezazní slavná věta ...a přece se točí!. Italský učenec ji prý nikdy nevyřkl. "Ani odborníci o tom nemají důkaz. Není totiž pochyb, že by ho zmíněná slova, která měl pronést po podpisu odvolání své nauky, dovedla na hranici. Tu mu soudci svatého oficia v Římě málem už stavěli. Nechybělo mnoho a Galilei by stejně jako Giordano Bruno skončil v plamenech," řekl mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka. Revize Galileova procesu byla vyhlášena v roce 1968, koncem 70. let označil papež jeho odsouzení za politováníhodný historický omyl. Církev ho plně rehabilitovala 350 let po smrti v roce 1992.

Markéta Poulíčková vybojovala na světovém hudebním festivalu v Káhiře první místo a hlavní cenu Grand Prix

Vítězka pěvecké soutěže Evropská databanka Zlíntalent 2002 Markéta Poulíčková vybojovala na světovém hudebním festivalu v Káhiře první místo a hlavní cenu Grand Prix pro rok 2003. Čtrnáctiletá zpěvačka z Mikulova zaujala egyptské publikum písní z jim blízkého, avšak ryze českého muzikálu Kleopatra. "Poulíčková v dětské soutěži Children International Nile Song Festival vystoupila s písní Teď královnou jsem já, kterou napsal Michal David," řekla Lucie Ručková, produkční agentury Eso Music Production, jež soutěž Zlíntalent pořádá. Markéta zvítězila mezi 40 soutěžícími dětmi. Cenu za vítězství převzala z rukou manželky egyptského prezidenta Suzanne Mubarakové.

Lyžaři na Šumavě budou moci využít přechod do Rakouska

Lyžaři budou moci od soboty využívat hraniční přechod ve Zvonkové na Českokrumlovsku. Propojí běžeckou trasu Bílá stopa, která vede ze Železné Rudy na Klatovsku do Zvonkové, s rakouským lyžařským areálem na protější straně hor. Přechod bude ve zkušebním provozu od 07:00 do 17:00 do poloviny dubna, kdy začne sezónní provoz.

Lyžař Koukal doběhl pátý ve sprintu Světového poháru

Český běžec na lyžích Martin Koukal obsadil páté místo ve sprintu Světového poháru v německém Reit im Winklu, který se běžel volnou technikou na trati dlouhé 1440 metrů. Vyhrál Ital Cristian Zorzi před Švédem Jörgenem Brinkem a Němcem Tobiasem Angererem. Pátým místem Koukal vyrovnal své nejlepší umístění v sezoně. Stejného výsledku dosáhl před Vánocemi ve skiduatlonu v Ramsau.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, teploty minus 5 až minus 1 stupeň Celsia.