Zprávy Radia Praha

Na Václavském náměstí se sešlo na tisíc odpůrců války v Iráku

Kolem tisíce odpůrců války v Iráku se v Praze sešlo na demonstraci, kterou zorganizovala KSČM v horní části Václavského náměstí. Ostré výpady v projevu předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka proti přípravě válečného konfliktu a české účasti v něm odměňovali účastníci bouřlivým potleskem. U sochy svatého Václava se shromáždili nejen starší lidé, ale i mnoho mladých. Na transparentech s protiválečnými hesly se nejčastěji opakovalo "Ne válce v Iráku, ne agresi USA".

Další protiválečné shromáždění v hlavním městě uspořádali členové Iniciativy proti válce s některými cizinci žijícími v Praze. Filozof Erazim Kohák v projevu zdůraznil, že neprotestuje proti Americe, ale proti politice George Bushe. S Kohákem přišla říct ne válce i jeho americká manželka Dorothy. K mluvčím se připojil také Iráčan Sabih. I on se vyslovil proti vojenské akci v jeho rodné zemi. Upozornil však, že irácký vůdce Husjan je nebezpečný a musí být svržen. Za doprovodu policistů, orientálních melodií a skandování hesel "zastavte válku, zastavte Bushe" se dav odebral od Rudolfina přes řeku k úřadu vlády. Zde organizátoři nejprve přečetli a posléze předali zástupkyni úřadu petici adresovanou kabinetu Vladimíra Špidly. Obsahuje především požadavek odvrácení války v Iráku a odmítá jakoukoliv českou účast na případné akci. Protestní akce proti válce se konaly také na jiných místech České republiky i celého světa.

Společná jednotka bude v Kuvajtu působit od 1. března

Společná česko-slovenská protichemická jednotka zahájí svou činnost v Kuvajtu od 1. března. Novinářům to v Praze oznámil ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Se svým slovenským protějškem Ivanem Šimkem před tím podepsal dohodu o vytvoření jednotky. Jednotka bude mít podle Tvrdíka kolem 470 vojáků; Slováci by do ní měli vyslat maximálně 75 příslušníků. Jde o specialisty na obranu proti zbraním hromadného ničení. Kontingent bude mít za úkol chránit nejenom koaliční vojáky, ale i civilisty, zdůraznil Tvrdík.

Vedení ČSSD doporučilo Jana Sokola jako koaličního kandidáta na Hrad

Předsednictvo sociální demokracie jednoznačně podpořilo nominaci vysokoškolského profesora Jana Sokola jako kandidáta vládní koalice na prezidentský úřad. Pro Sokolovu nominaci bude dalším klíčovým dnem úterý, kdy se sejde poslanecký klub ČSSD i další parlamentní frakce. Několik poslanců ČSSD již dalo najevo, že Sokola volit nebudou, nebo s jeho podporou váhají. Lídři vládních stran však věří, že jejich kandidát tentokrát získá dost hlasů, aby v tajné volbě uspěl.

Nejlepší nakonec. Těmito slovy filozof Jan Sokol ohodnotil fakt, že je vážným kandidátem na prezidenta republiky až pro třetí volbu. V pořadu České televize Špona řekl, že pro prezidentskou funkci má určité předpoklady, které předchozí neúspěšní kandidáti ČSSD Jaroslav Bureš a Miloš Zeman "třeba neměli". Blíže to ale neupřesnil. Šestašedesátiletý filozof Sokol je nestraník, uznávaný v akademických kruzích, má i politické zkušenosti. Také prezidentský vyjednavač ODS Miroslav Beneš ve Šponě přiznal, že se Sokol po nominaci stane nejsilnějším protikandidátem čestného předsedy občanských demokratů Václava Klause.

Lidovci a unionisté přivítali rozhodnutí vedení ČSSD nominovat Jana Sokola jako kandidáta celé vládní koalice na prezidentský úřad. Koaliční partneři jsou připraveni se k Sokolově kandidatuře přidat. Někteří lidovci a unionisté ale již dříve dali najevo, že pokud nezíská koaliční kandidát dost hlasů, jsou pro úspěch volby ochotni podpořit i favorita ODS Václava Klause. Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla míní, že stoprocentně jednotná nebude žádná vládní ani opoziční strana. Občanští demokraté již potřetí navrhli na Hrad Václava Klause, který v předchozích volbách získal nejvíce hlasů. Komunisté váhají, zda mají ještě na poslední chvíli vyslat do klání o Hrad vlastního kandidáta, nebo podpořit Klause či Sokola. Zatím se zdá, že více u nich boduje bývalý předseda ODS než signatář Charty 77.

Orlickohorské knížectví doporučuje zvolit prezidentem Kmoníčka

Orlickohorské knížectví, které před třemi lety založila skupina patriotů v Žamberku na Ústeckoorlicku, se rozhodlo zasáhnout do prezidentských voleb. Rada knížectví doporučila parlamentním stranám, aby hlavou státu zvolily současného velvyslance ČR při OSN Hynka Kmoníčka. Prohlášení není podle rady recesí, ale vážně míněným tipem od lidí, kteří chtějí přispět k rozvoji občanské společnosti.

Ministr Cyril Svoboda Němcům vytkl postoj k pomoci Turecku

Ministr zahraničí Cyril Svoboda na Česko-německém diskusním fóru v Mnichově fakticky vytkl Němcům, že společně s Francií a Belgií zatím v NATO blokují obranu Turecka proti případnému iráckému útoku. Pochyboval také o německém názoru trvat na dalších akcích zbrojních inspektorů OSN v Iráku. Svoboda si prý nedokáže po létech průtahů představit dostatečnou iráckou míru ochoty spolupráce s delegáty OSN. Za mnohem důležitější český ministr považuje, aby za těmito inspektory stály v jednotě transatlantický prostor a jeho síla. Postavil se zároveň proti dělení Evropy na starou a novou, jak to nedávno učinil americký ministr obrany Donald Rumsfeld při kritice Francie a Německa za odpor proti irácké válce.

Jako velmi dobré hodnotili česko-německé vztahy ministři zahraničí Cyril Svoboda a Joschka Fischer. Vyslovili se proti provokativním výrokům některých politiků obou zemí k bolestné minulosti, které zejména loni zkomplikovaly vzájemné vztahy. Na minulost nelze zapomínat, neboť také v budoucí rozšířené Evropské unii je třeba znát společné dějiny, uvedl Fischer. Důrazně ale varoval před neustále se vracejícímu účtování vzájemných křivd. Z toho, že v trpké minulosti byla zničena symbióza české, německé a židovské kultury, je třeba vyvozovat důsledky a diskutovat o tom. V tom je i přínos diskusního fóra a jeho historický význam, upozornil německý ministr. Cyril Svoboda se připojil k Fischerově výzvě ustat na obou stranách s některými razantními invektivami, které vztahům škodí. Oba ministři se sešli také k uzavřenému jednání, na kterém mimo jiné připravovali loni odloženou cestu kancléře Gerharda Schrödera do ČR. Svoboda také nastolil problém zdržování druhých splátek odškodného pro české občany, které nacisté za druhé světové války nasadili na nucené práce. Německá nadace, která odškodné vyplácí, odůvodňuje zdržení tím, že dosud v ČR i v jiných zemích nebyly vyřešeny zejména sporné případy žadatelů bez potřebných dokladů o nuceném nasazení. V takovém případě německý zákon o odškodnění neumožňuje druhou splátku převést.

Komisař Verheugen žádá nekomplikovat situaci před českým referendem o vstupu do EU

Komisař Evropské unie pro její rozšíření Günter Verheugen věří, že se většina Čechů v červnovém referendu vysloví pro vstup do společenství. Prohlásil to na Česko-německém diskusním fóru v Mnichově, které se věnuje společné perspektivě obou národů v Evropské unii. Referendum se koná 15. června, jen týden po tradičním svatodušním sudetoněmeckém srazu. Za potlesku asi 200 účastníků fóra vyzval proto důrazně německou i českou stranu, aby před hlasováním v ČR nezabředly do polemických debat kolem složité historické minulosti a vysídlení Němců. Vysídlence vyzval, aby se zřekli vznášení ultimativních požadavků.

Topolánek: Využiji veškeré své autority, aby ODS řekla ano EU

Předseda ODS Mirek Topolánek chce využít veškeré své autority k tomu, aby Občanští demokraté i jejich voliči hlasovali v červnovém referendu pro vstup České republiky do Evropské unie. Na setkání Mladých konzervativců v Plzni řekl, že cílem české angažovanosti v EU by mělo být posílení pozice USA v Evropě. ODS odmítá jednotnou evropskou ústavu, evropský bezpečnostní sbor, soudní systém a zkracování pracovního týdne. Občanští demokraté naopak požadují po EU suverenitu národních vlád, daňovou a sociální samostatnost a mezivládní spolupráci.

Vojenská základní služba skončí možná již v roce 2005

Vojenská základní služba skončí možná již v roce 2005, tedy o rok dříve, než armáda plánovala, píše Mladá fronta Dnes. Dřívější zrušení základní služby má ale podle listu několik podmínek: nesmí ochabnout zájem o profesionální službu v armádě, ekonomika země by se neměla výrazněji prohloubit a Česku se musí vyhnout podobná katastrofa jako loňské povodně. Podle listu vše zatím nasvědčuje tomu, že ministerstvu obrany jeho plány ukončit vojenskou základní službu v roce 2005 vyjdou. Například zájem o profesionální službu ve vojsku zaskočil i armádní náboráře. Vojsko už letos najme 3300 profesionálů.

Svědek proti Grebeníčkovi našel na svém poli šibenici

Bývalý vězeň někdejšího vyšetřovatele Státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka a současně jeden ze svědků ve vlekoucím se soudním procesu proti němu našel na svém poli v Halenkovicích na Zlínsku malou atrapu šibenice. "Našel jsem to na poli, na místě, odkud byla zdaleka vidět. Jsem přesvědčen, že to souvisí s případem Aloise Grebeníčka," řekl Mladé frontě Dnes někdejší politický vězeň Stanislav Gajdošík. Právě on vypovídal na policii proti Grebeníčkovi, obžalovanému z mučení vězňů na přelomu 40. a 50. let. Otci nynějšího předsedy KSČM hrozí za ublížení na zdraví s těžkými následky až osm let vězení.

Policejní vůz srazil na přechodu ženu, způsobil jí vážná zranění

Policejní vůz srazil ženu na přechodu pro chodce v Praze 10. Sanitka ji ve vážném stavu odvezla do nemocnice. Policistovi nebyl v krvi naměřen alkohol, řekla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Policejní vůz jel bez zapnutého majáku v levém jízdním pruhu. Jeho řidič přehlédl, že automobil jedoucí ve vedlejším pruhu dává přednost chodkyni, která přecházela po přechodu. Policista si jí nevšiml a srazil ji.

Iniciativa za zvýšení mezd pedagogům získává širokou podporu

Další desítky vysokoškolských pedagogů podpořily petici olomouckých kolegů, kteří se rozhodli radikálním způsobem požadovat zvýšení mezd a hrozí i stávkou, pokud se situací nebude stát zabývat. Drtivá většina pedagogů i vedení univerzit se shoduje s autory výzvy v tom, že financování vysokých škol je dlouhodobě zanedbávané a zejména mladí kantoři dostávají za práci velmi nízké platy. Pedagogové vidí za nízkým hodnocením své práce ztrátu prestiže vysokoškolských učitelů, znevážení vzdělání a hrozbu rozsáhlé personální krize na všech tuzemských vysokých školách.

Třinecká nemocnice Podlesí zahájila program jednodenní chirurgie

Program jednodenní chirurgie zahájila v těchto dnech nemocnice Podlesí v Třinci na Frýdeckomístecku. Umožňuje pacientům podstoupit řadu chirurgických zákroků, po nichž nemusejí být hospitalizováni, ale dokončují léčbu doma. "Jde o moderní systém péče, který naše zdravotnictví přibližuje evropským měřítkům," řekl primář Centra miniinvazivní chirurgie Stanislav Czudek. K zákrokům, které lze provést v programu jednodenní chirurgie, patří například operace žlučníku, kýly, slepého střeva, prsní žlázy či některé urologické a gynekologické operace.

Pacienti jsou po operaci pod dohledem odborného personálu na pokoji, dokud se neproberou. Po následné kontrole, kterou provedou chirurg a anesteziolog, mohou být ještě v den zákroku propuštěni domů.

Švédská agentura ke kontroverzní knize na českém knižním trhu

Pod titulkem "Kniha, která tvrdí, že mezi rasami jsou rozdíly, vytváří v Česku napětí" informuje švédská tisková agentura TT o přítomnosti kontroverzního titulu "Tabu v sociálních vědách" na českém knižním trhu. "Kniha vytváří dojem, že se jedná o vědecké dílo, neboť často odkazuje na práce evropských a amerických sociologů a psychologů," řekl TT sociolog Tomáš Kamin, který na autora knihy Petra Bakaláře podal trestní oznámení. TT dále uvádí, že vydavatel sporného titulu, nakladatelství Votobia, nemyslí, že obsah knihy je problematický. "Myslím, že situace na knižním trhu v České republice je velmi konformní. Chtěl jsem zahájit diskusi o tématech, která jsou tabuizována," řekl k tomu TT šéf Votobie Petr Juengling. Švédská agentura však připojuje i citát předsedy Pražské židovské obce Tomáše Jelínka, který v tisku označil Bakalářovo dílo za "nebezpečnější než Mein Kampf". Juengling tvrdí, že cílem vydání je krom jiného zveřejnit "fakta a statistiky" například o Romech, které média podle jeho názoru zamlčují," píše TT závěrem a dodává: "Obraz Romů v českých sdělovacích prostředcích a mezi českou veřejností je velmi negativní".

Školy prodávají studenty jako diváky do zábavných pořadů

Školy vynalezly nový způsob, jak získat chybějící peníze. Podle Mladé fronty Dnes pronajímají své žáky jako publikum do zábavných televizních pořadů. Televize platí za "hlavu" a den několik set korun. Ministerstvo školství je podle listu touto aktivitou šokováno. "V době vyučování se nic takového konat nesmí. Navíc škola v žádném případě nemůže pobírat peníze za práci svých žáků," cituje MfD z prohlášení ministerstva školství. V prosinci podle listu "pronajala" své žáky televizi Nova například pražská Střední odborná škola Kvarta. Přišla si tak na více než 18 tisíc korun, které prý použije na nákup učebních pomůcek.

Masopust přilákal na Veselý Kopec stovky návštěvníků

Pestrý masopustní průvod maškar se vydal mezi zasněžené roubené chaloupky skanzenu na Veselém Kopci. Památkáři v jeho historických kulisách každoročně připomínají návštěvníkům zvyk, který se v téměř nezměněné podobě zachoval v několika vesnicích na Hlinecku od poloviny 19. století. "Přišlo kolem 1500 lidí, což je nadprůměrné," řekli pracovníci muzea. Průvod maškar, obcházejících za doprovodu muziky stavení, uzavíral v minulosti období zábav, předcházející velikonočnímu půstu. Kořeny tohoto zvyku však sahají až do pohanských dob, kdy byl předzvěstí jara, řekla ředitelka pořádajícího Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Česká filharmonie zahraje v USA hudbu z dob Stalinovy diktatury

Česká filharmonie uspořádá od 20. do 23. února tři koncerty v newyorské Carnegie Hall tematicky zaměřené na hudbu, která vznikala v Sovětském svazu za diktatury Josifa Stalina. Na pořadu budou díla dvou velkých ruských skladatelů Dmitrije Šostakoviče a Sergeje Prokofjeva, kteří museli část tvorby přizpůsobit Stalinovým představám o sovětské hudbě. "Program je vybudován na principu kontrastu - v první polovině budou díla, která oba skladatelé museli psát pro diktaturu a druhá část bude patřit například Šostakovičovu Osmému kvartetu, které je jednou z nejosobnějších autobiografických zpovědí stojících v úplném protikladu k tomu, co musel psát, aby mohl žít v klidu," uvedl dirigent České filharmonie Vladimír Aškenazy.

Ve věku nedožitých 85 let zemřel herec Miroslav Horníček

Ve věku nedožitých 85 let v Liberci zemřel herec Miroslav Horníček. Zemřel doma, obklopen péčí svých přátel, manželů Marešových, řekl lékařský náměstek liberecké nemocnice Radko Janoušek. Smrt byla podle lékaře pro těžce nemocného herce vysvobozením, protože jinak by mu zřejmě znovu hrozila dlouhá hospitalizace, kterou tak těžce snášel. Trpěl chronickým cévním onemocněním mozku, těžkou cukrovkou a řadou podružných obtíží.

Miroslav Horníček se narodil 10. listopadu 1918 v Plzni. Na divadelní prkna vstoupil už na tamní reálce, kde spoluzaložil Studentský avantgardní kolektiv. Horníček vždy tvrdil, že životní i divadelní partnery si člověk nehledá. Ti se buď vyskytnou, nebo ne. On sám se v polovině 50. let ocitl po boku Jana Wericha v Divadle ABC a byl mu šest let rovnocenným partnerem. Po něm zdědil také přívlastek filozofujícího klauna. K dalším jeho velkým jevištním společníkům patřili především Jiří Suchý, jemuž dělal spoluhráče na prknech Semaforu a Miloš Kopecký. Od roku 1970 vystupoval především ve svých autorských divadelních i televizních recitálech, z nichž získaly velkou oblibu Hovory H. Horníček mnohokrát osvědčil i své filmové mistrovství, mezi jinými ve filmech Kam čert nemůže, Táto, kup mi štěně či v seriálu Dva písaři. V září 1999 odešla Miroslavu Horníčkovi jeho žena Běla, s níž žil téměř šest desítek let. Jejich vztah neutrpěl ani tragickou smrtí jediného syna. Miroslav Horníček byl držitelem Ceny Thálie za mimořádný přínos jevištnímu umění, nositelem Ceny humoru Karla Poláčka a čestným občanem Plzně. Před pěti lety převzal platinovou desku Supraphonu a při vyhlašování ankety TýTý byl zapsán do televizní Dvorany slávy. V roce 2000 získal medaili Za zásluhy.

S pohnutím přijali zprávu o úmrtí Miroslava Horníčka jeho kolegové Stella Zázvorková a Jiří Suchý. Zázvorková se s ním přátelila přes šedesát let, s Divadlem Semafor Horníček spolupracoval v 60. letech i po listopadu 1989. "Ke společnému projektu v roce 2000 však bohužel už nedošlo," řekl Suchý. "Když jsem pana Horníčka viděla letos v Liberci naposled, vypadal hezky, ale jeho pohled byl vzdálený," uvedla Zázvorková. Oceňuje, co vše pro své kolegy udělal. "Psal pro nás, obsazoval nás, režíroval a byl s námi neustále v kontaktu. Byl to přítel a kamarád, který vždycky řekl, co si myslí. A to se musí dělat s láskou a opatrně," dodala. Ví, že o pacienta bylo perfektně pečováno, a je ráda, že zesnul klidně a mezi přáteli.

Janek Ledecký se představil v premiéře svého muzikálu Galileo

Přesně v den 439. výročí narození slavného vědce Galilea Galileiho se v pražském Divadle Kalich uskutečnila premiéra nového muzikálového projektu Janka Ledeckého, jehož je tento fyzik, astronom, matematik a filozof hlavním hrdinou. Producenti chtějí, aby Galileův životní příběh na pozadí velké lásky, nenávisti i pravdy oslovil a poučil publikum. O zájmu diváků svědčí 41.000 prodaných vstupenek.

Jeskyňáři si prohlédli unikátní středověký cínový důl na Sokolovsku

Unikátní středověký cínový důl Jeroným u Krásna na Sokolovsku si prohlédly tři desítky jeskyňářů z celé České republiky. Návštěvou dolu si jeskyňáři zpestřili program svého celostátního třídenního setkání, které začalo v pátek v Bečově na Karlovarsku. Podnik Diamo, který je vlastníkem dolu, již několik let společně s Nadací Agricola usiluje o zpřístupnění unikátní památky veřejnosti. Důl by se měl stát stěžejním dílem české strany plánovaného česko-bavorského geoparku. Je unikátní zejména tím, že se díky závalu zachoval v původní podobě z přelomu 15. a 16. století. V roce 1990 byl vyhlášen kulturní památkou. Celkem důl vydal podle odhadů 500 až 700 tun čistého cínu.

Běžkaři mohou ze Šumavy zamířit přes Zvonkovou do Rakouska

Až do poloviny dubna bude pro pěší otevřen česko-rakouský hraniční přechod ve Zvonkové u Lipenské nádrže. Využívat ho budou především běžkaři, protože propojí běžeckou trasu Bílá stopa, která vede ze Železné Rudy na Klatovsku do Zvonkové, s lyžařským areálem na rakouské straně. Přechod je ve zkušebním provozu od 07:00 do 17:00, od poloviny dubna začne běžný sezónní provoz.

Sport

Mistryní světa ve slalomu se ve Svatém Mořici stala Chorvatka Janica Kosteličová. Nejlepší českou zástupkyní byla Petra Zakouřilová, která skončila na sedmnáctém místě. Šárka Záhrobská nedokončila druhé kolo.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila devátá v jízdě v boulích v japonském Inawaširu, čímž dosáhla nejlepšího výsledku v této sezoně Světového poháru. Sudová obsadila třetí místo v páteční kvalifikaci, ale v soutěžní jízdě nezvládla na strmé trati ideálně skoky.

Skokan na lyžích Jan Mazoch vyhrál závod mistrovství republiky na velkém můstku K-120 a získal svůj první republikový titul mezi seniory. V Liberci předvedl vnuk Jiřího Rašky nejdelší skoky v obou kolech. Za bronzovým medailistou z juniorského mistrovství světa skončil druhý Jakub Janda s výraznou ztrátou 31,2 bodu. Třetí místo obsadil obhájce titulu Jan Matura, který zaostal na ještědském můstku za Mazochem téměř o 45 bodů.

Počasí

Bude oblačno, až zataženo, noční teploty minus 3 až minus 7 stupňů, denní minus 5 až minus 1 stupeň Celsia.