Zprávy sobota, 30. září 2000

Renata Prátová

V centru Prahy v pátek demonstrovalo jen asi padesát lidí

Jen asi padesátka lidí se v pátek odpoledne sešla v Praze na Václavském náměstí na ohlášeném pochodu proti politice Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Účastníci naprosto klidného průvodu postranními uličkami hlavního města požadovali i propuštění lidí, zadržených v úterý v souvislosti s největšími protesty proti světovým finančním institucím. "Svobodu politickým vězňům," stálo proto na transparentu, který tři lidé nesli v čele průvodu, který z Václavského náměstí vyrazil krátce po 16:00. Manifestující také chvílemi skandovali a tleskali. Jejich pochod, vedoucí uličkami okolo Staroměstského náměstí, sledovali turisté i občané hlavního města. Zpět na Václavské náměstí protestanti dorazili asi za hodinu. Ve čtvrtek se podobného pochodu zúčastnily více než tři stovky protestujících.

České ambasády žádají o ochranu proti demonstrantům

České zastupitelské úřady požádaly v těchto dnech o zvýšenou ochranu v zemích, jejichž občané byli zadrženi při akcích proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. ČTK to v pátek řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Proti postupu českých orgánů protestovali už lidé například v Německu, Belgii nebo Španělsku. V Barceloně ve čtvrtek proniklo několik demonstrantů až na půdu tamního českého konzulátu. Škody na konzulátu se odhadují pouze v řádu "několika desítek tisíc korun", řekl mluvčí. Žádné výraznější škody nevznikly, nikdo nebyl zraněn.

Aleš Pospíšil dále potvrdil, že velvyslanectví různých států se v současnosti obracejí na české ministerstvo zahraničí s dotazy, jež se týkají osudu jejich občanů. Kvůli demonstracím kolem zasedání finančníků předvedli čeští policisté přes 230 cizinců, z nichž je řada dosud zadržována. Podle Pospíšila si dosud žádné velvyslanectví nestěžovalo na chování policie a kvůli zásahům proti demonstrantům.

Proti zadržení svých kolegů protestovala v pátek v Berlíně skupina asi třiceti německých odpůrců globalizace, kteří zpočátku hrozili i obsazením českého velvyslanectví. Ohlášenou demonstraci provázela zvýšená bezpečnostní opatření německé policie, která po celý týden střeží preventivně objekt ambasády i další česká zastoupení v Německu. Zástupce protestujících přijal český velvyslanec František Černý, který vyslechl jejich stížnosti a požadavky na urychlené propuštění zbývajících zadržovaných odpůrců globalizace v Praze. Účastníci protestu se poté pokojně rozešli a svou akci ukončili.

Asi 11 demonstrantů v pátek proniklo do budovy českého velvyslanectví ve švýcarském hlavním městě Bernu, aby žádali propuštění aktivistů zadržených tento týden v Praze. Po zhruba půldruhé hodině dobrovolně diplomatický objekt opustili, když předtím hovořili také s velvyslancem Jaroslavem Šedivým. Zastupitelský úřad České republiky nebyl v Bernu střežen policií, jak tomu bylo tento týden v některých jiných metropolích.

V pátek se demonstrovalo také před českým velvyslanectvím v Madridu. ČTK to sdělila vedoucí tiskového odboru ministerstva zahraničí Irena Krasnická. Demonstranti nevznesli písemně žádné požadavky, ani se nechtěli setkat s nikým z velvyslanectví. Poté se v klidu rozešli. Nebyly zaznamenány žádné incidenty ani škody. Policie byla přítomna, ale nemusila zasahovat.

Tábor v Balkové opustilo 31 zadržených zahraničních demonstrantů

Záchytné zařízení ministerstva vnitra v Balkové na Plzeňsku v pátek opustilo jedenatřicet cizinců, které policie zadržela kvůli jejich aktivní účasti na násilných pražských demonstracích proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance. Cizinecká policie jim administrativně ukončila pobyt v České republice. Oznámila to mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková. Mezi propuštěnými je 28 Španělů, jedna Švédka žijící ve Španělsku a dva Američané. Španělé a Švédka už odjeli do Španělska autobusem, který pro ně zajistilo jejich velvyslanectví v Praze. Pro oba Američany si přijeli jejich rodiče. 98 zadržených cizinců na propuštění ještě čekají. Podle českých zákonů má totiž cizinecká policie na rozhodnutí o zrušení pobytu zadržených cizinců sedmidenní lhůtu od okamžiku, kdy byli zajištěni.

INPEG si stěžuje na chování policistů k zadrženým aktivistům

S brutalitou policistů se ve vyšetřovacích celách podle Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG) setkaly desítky aktivistů zadržených po násilných pražských úterních demonstracích. Podle očitých svědků byli zadržení o samotě biti, drženi o hladu a žízni v malých celách, ženy byly nuceny se svléknout a cvičit před nastoupenými policisty, shrnuli mluvčí INPEG Chelsea Mozen a Viktor Piorecký zážitky svých zadržených kolegů na páteční tiskové konferenci.

Šéf Inspekce ministra vnitra Mikuláš Tomin však ČTK řekl, že inspekce dosud v souvislosti se zásahy proti demonstrantům neobdržela žádný podnět na chování policistů. Proto ani nezahájila v této věci žádné vyšetřování. Policejní prezident Jiří Kolář přitom už dříve označil tvrzení aktivistů za nesmyslná.

Humanistická aliance je proti nepokojům, kritizuje ale také média

Humanistická aliance nesouhlasí s násilnými protesty, které se v Praze v úterý uskutečnily proti zasedání MMF a SB. Zároveň však nepokládá za objektivní rozsah, jaký nepokojům věnovala média, zatímco o nenásilných akcích byla podle aliance veřejnost informována minimálně. Vyplývá to z prohlášení, které v pátek ČTK poskytl místopředseda aliance Jan Tomáš. Aliance patří rovněž ke kritikům MMF a SB. Násilné protesty ale podle Tomáše rozhodně problém spojený s jejich činností nevyřeší.

Představitelé Unie svobody odsoudili výroky místopředsedy ODS o střelbě na výtržníky

Představitelé Unie svobody v pátek odsoudili výroky místopředsedy Občanské demokratické strany Miroslava Macka, kterými reagoval na výtržnosti a násilí při pražských protestních akcích odpůrců globalizace. Šéf strany Karel Kühnl doufá, že Macek přehodnotí svůj názor, že policie měla na násilí "tvrdého jádra" demonstrantů odpovědět střelbou. Bývalý ministr vnitra a senátor Jan Ruml řekl, že Mackovy názory ještě více eskalují napětí.

Miroslav Macek uvedl, že pokud policie nezačne na "řádění bojůvek, jaké jsme mohli vidět na Václavském náměstí i jinde, odpovídat střelbou, jejich zběsilost v toku času neustále poroste". Macek, známý svými kontroverzními názory, na svých internetových stránkách také napsal, že dobrým řešením by bylo zřízení Národní gardy dobrovolníků z řad občanů, "která by výše zmíněným hovadům názorně předvedla velmi většinové mínění občanů tohoto státu". Macek zdůraznil, že jeho názor je ještě tvrdší než mínění ODS.

V nemocnicích je devět policistů, jedna aktivistka a tři delegáti

V nemocniční péči zůstává devět policistů, kteří utrpěli zranění při potyčkách s antiglobalisty v době pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, a jedna aktivistka. V nemocnici jsou dosud rovněž tři delegáti kongresu, jejich zdravotní problémy však se střety odpůrců globalizace s policisty nesouvisejí. ČTK to v pátek řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý s tím, že v průběhu týdne ošetřili zdravotníci kolem 600 lidí; ještě ve čtvrtek bylo v nemocničním léčení deset policistů a deset demonstrantů. Podle čtvrtečního vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Antonína Maliny bylo celkem hospitalizováno 19 policistů a 13 aktivistů. Z více než 300 ošetřených finančníků jich 200 ošetřili lékaři přímo v Kongresovém centru, většinou šlo ale o běžné obtíže, jako bolest hlavy či žaludeční problémy.

Zraněnou demonstrantku se její rodiče rozhodli převézt do Vídně

Pro šestadvacetiletou americkou avantgardní výtvarnici Silvii Yolandu Machovou, která po středečním skoku z okna policejní služebny v Praze 4 utrpěla zlomeniny, přijela v pátek její rodina. Rozhodla se ji převézt ještě v pátek do Vídně, kde bude žena operována. Novinářům to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý. Silvie před příjezdem své rodiny ČTK řekla, že je šokována z chování policistů, a vyjádřila nespokojenost s lékaři, kteří jí prý odmítli poskytnout léky tišící bolest a jednali s ní hrubě. "Nevím, na jaký způsob jednání je zvyklá, ale aby přímo někdo na ni byl zlý, to mohu vyloučit," řekl ČTK primář chirurgie Fakultní Thomayerovy nemocnice Vladimír Vysokai. Potvrdil, že opiáty, které pacientka žádala, skutečně nedostala, ale dostala léky jiné. "Nechtěli jsme jí dávat opiáty, aby to neovlivnilo její úsudek a tím i výpověď pro policii. Na přání policie jsme k ní také nepouštěli její přátele," vysvětlil primář. Podle něj má pacientka otevřenou zlomeninu dolní poloviny bérce a zlomeninu obratle. Žádné neurologické příznaky, které by svědčily o poškození míchy, nebyly zjištěny. "Léčení Machové bude hrazeno z její pojistky, a co nepokryje, uhradí nemocnici ministerstvo financí," dodal pro ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý. Takový postup je podle něj dojednán pro všechny případy ošetření aktivistů.

Čeští kriminalisté zjišťují kdo, jak a odkud rušil policejní vysílačky

Kriminalističtí odborníci zjišťují kdo, jakým způsobem a z jakého technického zdroje rušil rádiové spojení policejních vysílaček typu Matra při demonstracích v době zasedání MMF a SB v Praze. ČTK to v pátek řekl Jiří Suttner z policejního prezidia. Ačkoli bylo spojení rušeno, systém Matra nepřestal fungovat, prohlásil. "K narušení řízení bezpečnostních opatření nedošlo," sdělila ČTK i mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková.

"Pracujeme v rovině důvodného podezření, že to byla záměrná činnost, která měla zhoršit komunikaci mezi policejními jednotkami a velením," uvedl Suttner. Přestože odborníci prověřují možnost rušení vysílaček ze zahraničí, je podle Suttnera tato varianta velmi nepravděpodobná. Čtvrteční informaci Ivy Knolové z pražské policejní správy o tom, že se v Praze pohybovala podezřelá vozidla patrně vybavená technikou schopnou vysílací systém Matra rušit, v pátek Jiří Suttner nepotvrdil.

Demonstrace proti Temelínu v Českých Budějovicích se zúčastnilo na 150 lidí

Na 150 lidí, z nichž část přivezly dva autobusy z Rakouska, se v pátek odpoledne na českobudějovickém Senovážném náměstí zúčastnilo demonstrace proti spuštění české jaderné elektrárny Temelín. Představitelé politické strany Unie pro Evropu, kteří očekávali 300 až 500 účastníků, akci pořádali pod heslem "Temelín - pomník KSČ, ODS a ČSSD, zaplatíme všichni!!!". "Temelín budí strach v Evropě už tím, že čím více prohlášení o jeho maximální bezpečnosti je vydáváno, tím častěji jsme svědky různých poruch. Navíc jsme měli možnost se přesvědčit o kvalitě ruské technologie na případě Černobylu i v Jaslovských Bohunicích," řekl v úvodním proslovu místopředseda Unie pro Evropu Jan Roj. Jak zdůraznil, jaderná energetika za současného stavu poznání znamená příliš velká rizika pro náš národ i lidstvo. Demonstrace se zúčastnili i představitelé Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí a Spolku ochránců přírody z Bavorska Josef Pühringer a Ludwig Trautmann-Popp. "Temelín není ani rakouské ani německé, ale přinejmenším celoevropské téma. Náš odpor proti němu proto bude dále pokračovat," řekl ČTK Pühringer. Řečníci ze všech tří zemí se shodli na tom, že je třeba zastavit práce na spouštění prvního bloku Temelína a za účasti odborníků, státníků a všech občanů Evropy "zvážit všechna pro a proti". V úvahu také dali zvážení prospěšnosti a nutnosti spuštění Temelína vůbec. Demonstrace, kterou po celou dobu sledovali policisté i strážníci, skončila v 17:00 a její účastníci se v klidu rozešli.

Rakouští odpůrci Temelína protestovali i na hranicích s Českou republikou

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín v pátek odpoledne znovu protestovali na hraničních přechodech. Protest tentokrát neprobíhal formou blokády, ale jako pokojný happening. Rakouské děti při něm rozdávaly projíždějícím řidičům květiny a posílaly dopisy českým politikům. Celé akce se účastnilo několik stovek dětí. Podle hornorakouského hejtmana Josefa Pühringera se protesty nezaměřují na občany České republiky, ale pouze na provozovatele Temelína - tedy na českou politiku a na Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Vedení ČSSD navrhuje ministra Otakara Motejla do funkce ombudsmana

Předsednictvo České strany sociálně demokratické na svém pátečním zasedání v Hradci Králové podpořilo kandidaturu ministra spravedlnosti Otakara Motejla do funkce veřejného ochránce práv - ombudsmana. Návrh předsednictvu podal předseda klubu senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř. V praxi to znamená, že by ministr Motejl v případě, že by byl zvolen ombudsmanem, musel opustit vládní funkci.

Předsednictvo ČSSD v pátek také na návrh politického grémia rozhodlo, že sobotní programová konference sociálních demokratů v Hradci Králové bude novinářům nepřístupná. Podle šéfa strany Miloše Zemana proto, aby měli delegáti klid na diskusi. Sociální demokraté mají podle Zemana rovněž obavy, aby se nestalo, že "jeden nebo dva exhibicionisté jsou pak prezentováni jako mluvčí celé programové konference". Sociální demokraté budou v Hradci Králové projednávat návrh stranického dlouhodobého programu, jehož pracovní název je "Otevřenost novým výzvám - věrnost tradici". Jeho konečnou verzi by měl schválit stranický sjezd, který se sejde příští rok na jaře.

Ministři zahraničí České republiky a Bulharska hovořili o bulharské privatizaci i o OSN

O zájmu českých firem podílet se na procesu bulharské privatizace, například v energetice nebo ve zbrojařském průmyslu, v pátek v Praze hovořili ministři zahraničí obou zemí Jan Kavan a Naďežda Michajlovová. Šéfka bulharské diplomacie uvedla, že už v říjnu by o privatizaci zbrojařského průmyslu mohli u příležitosti širší mezinárodní schůzky hovořit ministři obrany obou států. Ministři zahraničí také hovořili o dvoustranných vztazích, které označili za dobré a bezkonfliktní. Podepsali i memorandum o další spolupráci mezi svými ministerstvy.

Bulharská ministryně zahraničí Michajlovová přijela do Prahy už ve čtvrtek. Setkala se mimo jiné s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a hovořila také o zájmu Bulharska vstoupit do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Novinářům řekla, že podle jejího názoru by Bulharsko mohlo být schopno vyhovovat současným kritériím Evropské unie koncem roku 2006.

Čeští poslanci hodnotí výsledek dánského referenda o EMU rozdílně

Výsledek čtvrtečního referenda, v němž Dánové odmítli vstup své země do Evropské měnové unie (EMU), hodnotí čeští poslanci buď se zklamáním, nebo jako potvrzení toho, že optimistická slova o hladkém průběhu evropské integrace neodpovídají skutečnosti. Někteří jsou ale optimisté a věří ve změnu postoje Dánů. Část z nich neskrývá obavy, že výsledek může negativně ovlivnit další rozšiřování Evropské unie.

Pokud by byl Vratislav Šíma za "Olovo" odsouzen, šéf premiérových poradců by se cítil zodpovědný

Pokud by byl Vratislav Šíma, bývalý poradce premiéra Miloše Zemana, skutečně odsouzen v souvislosti s aférou operace Olovo, šéf premiérových poradců Miroslav Šlouf by se přihlásil k určité formě zodpovědnosti za celou záležitost. Šlouf to v pátek řekl ČTK. Šímu policie obvinila z trestného činu pomluvy. Ve stejné kauze jsou obviněni i dva redaktoři Mladé fronty Dnes z nadržování trestnému činu pomluvy.

Vratislav Šíma má být podle některých informací autorem hanopisu s názvem operace Olovo, diskreditační akce proti místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petře Buzkové (ČSSD).

Na mezinárodní fórum se do Ostravy sjelo 80 účastníků ze 14 zemí

Asi 80 účastníků ze 14 zemí se v pátek sjelo do třetího největšího města v České republice na dvoudenní Investiční fórum Ostrava 2000. Zástupci regionu potencionální investory na akci informovali o konkrétních možnostech a pobídkách na severní Moravě. Diskusního fóra se zúčastnil také velvyslanec Evropské unie v České republice Ramiro Cibrián, který hovořil o podpoře investic v Unii, a náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Durčok. Ten účastníky fóra informoval o specifické vládní podpoře Ostravského kraje. Nejvíce dotazů z řad zástupců firem směřovalo na generálního ředitele Czechinvestu Martina Jahna. Podnikatele především zajímalo, jaké konkrétní pobídky jsou pro zahraniční investory v České republice k dispozici.

První den Investičního fóra se jeho účastníci věnovali hlavně přednáškám. V sobotu se budou moci investoři z Evropy a Severní Ameriky přímo seznámit s konkrétními lokalitami, které jsou určeny na stavbu nových závodů. Organizátoři akce je totiž odvezou na jednotlivé průmyslové zóny, kde budou moci sami posoudit jejich infrastrukturní vybavení, rozlohu a umístění.

Dvoudenní mezinárodní Investiční fórum pořádá Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska spolu s Czechinvestem a ostravskou Agenturou pro regionální rozvoj. Nad akcí převzal záštitu také premiér Miloš Zeman a primátor města Ostravy Evžen Tošenovský.

Ostravští a bavorští podnikatelé podepsali smlouvu o spolupráci

Smlouvu o vzájemné spolupráci v pátek v Ostravě podepsali v rámci mezinárodního Investičního fóra zástupci podnikatelského a inovačního centra BIC Ostrava a centra pro podporu podnikatelských aktivit Ost-West-Wirtschafsclub Bayern (OWWC Bayern). Josef Döllner z OWWC Bayern při podpisu novinářům řekl, že cílem započaté spolupráce je vyšší vzájemná informovanost o obou regionech. Doplnil, že zájem Němců se dosud soustředil hlavně na Prahu a české kraje, takže smlouva by měla přispět k prohloubení zájmu německých podnikatelů o Ostravský kraj.

Česká republika se uchází o stavbu nové montážní továrny BMW

O stavbu nového montážního závodu německé automobilky BMW, v němž by mohlo najít uplatnění kolem dvou až tří tisíc pracovníků, se uchází sedm lokalit z České republiky. "Jednáním s automobilkou jsme pověřili naši agenturu Czechinvest" řekl v pátek v Ostravě novinářům náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Petříček. Nový závod by měl produkovat kolem 200 tisíc vozů ročně. V navazujících provozech by se pak mohlo podle předběžných odhadů uplatnit při dodávkách pro nový závod BMW až 50.000 pracovníků, přičemž část z nich by opět mohla působit v České republice.

Daňové nedoplatky v srpnu klesly na 100,9 ze 102,9 miliardy korun

Daňové nedoplatky v České republice klesly k 31. srpnu na 100,9 miliardy korun ze 102,9 miliardy korun ke konci letošního července. Z toho rozhodující podíl 89,5 miliardy korun představují nedoplatky nové daňové soustavy, které se proti červenci snížily o 1,8 miliardy korun. Nedoplatky na daních staré daňové soustavy klesly proti předchozímu měsíci o 132 miliónů a činí 11,4 miliardy korun. ČTK to v pátek řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek.

Zahraniční zadluženost České republiky klesla z 797,5 miliardy na 787,5 miliardy korun

Zahraniční zadluženost České republiky (pasíva ve vztahu k zahraničí bez majetkových investic) klesla k 30. červnu letošního roku na 787,5 miliardy korun proti 797,5 miliardy korun k letošnímu 31. březnu. Investiční pozice České republiky ve vztahu k zahraničí, tedy rozdíl mezi úhrnnými zahraničními aktivy a pasívy, vykázala záporné saldo 93,4 miliardy korun, tedy asi 2,6 miliardy eur. Zahraniční aktiva činila 1405,5 miliardy korun (39,2 miliardy eur), pasíva ve vztahu k zahraničí činila 1498,9 miliardy korun (41,8 miliardy eur). Informaci o zahraniční zadluženosti a investiční pozici České republiky vůči zahraničí k 30. červnu roku 2000 v pátek zveřejnila Česká národní banka.

Evropské volební systémy jsou tématem politologického kongresu v Brně

Diskuse o rozšiřování Evropské unie, volebních systémech v evropských zemích nebo vývoji politologie jako vědy je na programu dvoudenního Prvního kongresu politologů v České republice, který v pátek začal v Brně. Setkání se účastní 150 především českých a slovenských politologů a rozděleno je do 13 diskusních okruhů. Kongres pořádá Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity, řekl ČTK jeho tajemník Břetislav Dančák. "Kongres je prvním velkým setkáním politologů v České republice a pozvání na něj přijali také polští, ukrajinští, němečtí nebo američtí odborníci. Jednání nebude mít žádný konkrétní výstup, jeho cílem je výměna zkušeností a názorů na aktuální politická témata," dodal Dančák.

Vesnicí roku 2000 na Zlínsku se stala obec Břest u Kroměříže

Zlatou stuhou je od pátku ozdoben obecní prapor Břestu u Kroměříže, který se stal ve Zlínském kraji Vesnicí roku 2000. "Ocenění zúročilo naši péči o obec a vážíme si ho. Udělali jsme v posledních letech skutečně hodně. Staráme se o kulturu, dodržujeme tradice, pečujeme o zeleň a upravenost obce, postavili jsme hřiště pro děti, spravili jsme školní jídelnu a vyčistili rybník," řekla ČTK starostka Marie Zavadilová. Břestský obecní prapor se už chlubí modrou a bílou stuhou. Modrou dostala obec v roce 1998 za společenský život, bílou si obecní prapor za práci s mládeží ozdobila loni. Obě ocenění získal Břest ještě v rámci regionu Olomouc. Ocenění vesnice roku 2000 získává vždy jedna obec v každém kraji, z nichž hodnotící komise vybere celorepublikového vítěze. Břest byl založen roku 1131. Nyní zde žije 969 obyvatel.

Ze sportu:

Fotbalisté Olomouce porazili v páteční předehrávce devátého ligového kola Drnovice 2:0.

Český boxer Rudolf Kraj v pátek v Sydney porazil v semifinále olympijského turnaje hmotnostní kategorie do 81 kilogramů Ukrajince Andrije Fedčuka 11:7 na body a v neděli bude bojovat o zlatou medaili. Soupeřem mu bude Alexander Lebzjak z Ruska, mistr světa z roku 1997.

Jachtařka Lenka Šmídová v pátek vybojovala na olympijských hrách v Sydney sedmé místo ve třídě Evropa, což je nejlepší výsledek české lodě v historii.

Ve švýcarském Nyonu bylo v pátek rozlosováno 2. kolo fotbalového Poháru UEFA. Slovan Liberec se utká se slavným FC Liverpool, Slávii Praha čeká řecký celek OFI Kréta. Oba české kluby by měly nastoupit k prvnímu zápasu na hřištích soupeřů 26. října.

A ještě informace o sobotním počasí v České republice:

Většinou polojasno, nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia.