Zprávy úterý, 08. února 2000

Prezident Havel je v domácím léčení

Prezident Václav Havel byl propuštěn z nemocnice do domácího ošetřování. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka byly Havlovy pondělní laboratorní testy "v pořádku" a prezident proto odjel z pražské Ústřední vojenské nemocnice do své střešovické vily, kde nastoupil rekonvalescenci. V plné práci byl od rána na Úřadu vlády také premiér Miloš Zeman, který se od čtvrtka léčil z chřipky, řekl ČTK mluvčí kabinetu Libor Rouček. Na rozdíl od premiéra se bude muset hlava státu ještě nějakou dobu šetřit. "Rekonvalescence znamená, že prezidenta nelze zatěžovat od začátku naplno," řekl ČTK Špaček. Havel proto bude mít klidový režim a bude vyřizovat jen neodkladné záležitosti. Za absolutní prioritu, kterou odložit nelze, Špaček označil schůzku s premiérem Zemanem, který prezidentovi navrhne změny na ministerských postech. Prezident a ministerský předseda se sejdou v úterý v poledne v Zahradní rezidenci v Královské zahradě Pražského hradu. Ve středu se má Havel setkat se členy Konfederace politických vězňů a s generálním ředitelem UNESCO Koičirem Macuurou.

České ministerstvo zahraničí znepokojil program rakouské vlády

Pochybnosti nad některými body vládního programu nového rakouského koaličního kabinetu, který tvoří lidovci a strana Svobodných (FPÖ) Jörga Haidera, vyjádřilo české ministerstvo zahraničí. Znepokojily ho zejména formulace týkající se rozšíření Evropské unie (EU) a toho, jak se Rakousko vyrovnává s nacistickou minulostí. Vyplývá to z prohlášení ministerstva zahraničí, které ČTK poskytl jeho tiskový odbor. "Je nepřijatelný postoj, který nerozlišuje mezi desítkami miliónů obětí nacistického přepadu Evropy, na němž se podílelo i mnoho Rakušanů, a retribucí či odplatou, byť často nepřiměřenou," naráží prohlášení na postoj rakouské vlády k sudetským Němcům, vysídleným po druhé světové válce do Rakouska. Tento přístup podle ministerstva zahraničí protiřečí preambuli programu, kterou navrhl rakouský prezident Thomas Klestil a v níž se rakouská vláda hlásí ke spoluodpovědnosti své země za zločiny nacistického režimu.

Václav Klaus: USA povolaly vídeňskou velvyslankyni pouze ke konzultacím

Náměstek americké ministryně zahraničí Thomas Pickering informoval předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause o tom, že velvyslankyně USA není odvolána z Vídně, ale pouze byla požádána, aby do Washingtonu přijela "reportovat" o situaci v Rakousku. Vídeňská velvyslankyně USA Cathryn Hallová by se dnes měla k rozhovorům sejít s novým rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsslem a poté odletět do své země, uvedl po pondělním setkání s Pickeringem Klaus.

Vývoj kolem české soukromé televize Nova, o jejíž zisky přišel loni vlivný americký podnikatel Ronald Lauder, zůstává jedním z témat oficiálních česko-amerických jednání. V Praze o Lauderově případě hovořil v souvislosti s americkým zájmem o zabezpečení investic v ČR i náměstek americké ministryně zahraničí Thomas Pickering. Kriticky hovořil také o českém podílu na budování jaderné elektrárny v Íránu. Situace kolem Novy nebyla stěžejním tématem, ale zmínka o případu zazněla, připustil po Pickeringově setkání s ministrem zahraničí Janem Kavanem a jeho náměstkem Hynkem Kmoníčkem mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. O českém podílu na budování íránské jaderné elektrárny náměstek jednal nejen na ministerstvu zahraničí, ale i s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem.

Zpráva EU: Český trh pracovních sil nepružný, hrozí otřesy

Český trh pracovních sil by měl být podstatně pružnější, aby napomohl středně- a dlouhodobému ozdravení země. Za současných podmínek čeká zemi ze sociálního hlediska řada otřesů, v neposlední řadě rychlé zvyšování nezaměstnanosti a zhroucení systému důchodového zabezpečení, nebude-li reformován. Píše se to ve stostránkové zprávě "Zaměstnanost a pracovní trh v České republice", kterou zveřejnila Evropská nadace pro vzdělávání (European Training Foundation).

Autoři Daniel Munich, Štěpán Jurajda a Martin Čihák identifikují dvě skupiny problémů, které je v ČR nezbytné urychleně řešit. První souvisí s růstem nezaměstnanosti a zahrnuje vysoké zdanění práce, systém zabezpečení nepodněcující k práci, omezenost a nejistou účinnost politik ve prospěch zaměstnanosti a značné rozdíly mezi regiony v kombinaci s tradičně velmi slabou mobilitou pracovníků. Do druhé skupiny zařadili dlouhodobé záležitosti, jako je časovaná bomba v podobě rychle stárnoucího obyvatelstva, neefektivní vzdělávací systém, množství ilegálních zahraničních pracovníků, slabá úroveň vzdělání a tudíž zaměstnanosti romského obyvatelstva.

V lednu bylo bez práce 9,8 procent obyvatelstva

Míra registrované nezaměstnanosti stoupla ke konci ledna na 9,8 procenta. Oproti prosinci je to nárůst o 4 desetiny procenta. Úřady práce evidovaly podle informací ministerstva práce a sociálních věcí přes 508 tisíc osob bez práce. Nejnižší nezaměstnanost byla v Praze, v okresech Benešov a Mladá Boleslav. Naopak nejhorší je situace na Mostecku, v Karviné, Lounech a Chomutově.

Měsíční inflace v lednu činila 1,7 procenta

Míra inflace v lednu 2000 proti lednu 1999 činila 3,4 procenta. Měsíční nárůst spotřebitelských cen činil v lednu 1,7 procenta Podle místopředsedy Českého statistického úřadu Jana Fischera výraznější růst inflace ovlivnily především cenové deregulace, které začaly platit začátkem roku.

Přebytek obchodu s Německem loni prudce stoupl na 52 miliard Kč

Přebytek zahraničního obchodu České republiky s Německem se loni prudce zvýšil na 52,2 miliardy korun z necelých osmi miliard Kč v roce 1998. Vývoz ČR vzrostl zhruba o 19 procent na 390,8 miliardy korun, dovoz se zvýšil o 0,6 procenta na 338,6 miliardy Kč. ČTK získala informace z internetové stránky Českého statistického úřadu. Německo tak opět bylo hlavním obchodním partnerem České republiky s podílem zhruba dvě pětiny na zahraničním obchodu země.

Mezi hlavní vývozní položky patřily přístroje pro záznam zvuku a obrazu (65,2 miliardy Kč), motorová vozidla (54,6 miliardy Kč), mechanické přístroje (50,1 miliardy Kč) a výrobky ze železa a oceli (26,6 miliardy Kč). V dovozu převládaly mechanické přístroje (59,6 miliardy Kč), přístroje pro záznam zvuku a obrazu (58,4 miliardy Kč), motorová vozidla (36,7 miliardy Kč), plasty (25,7 miliardy Kč) a výrobky ze železa a oceli (13,3 miliardy Kč).

Odboráři vytkli vládě neúspěch akce Čisté ruce a revitalizaci

Nedostatečnou revitalizaci krachujících podniků, stoupající nezaměstnanost a nevyplácení mezd, nulové výsledky akce Čisté ruce a nepolevující korupční atmosféru ve společnosti vytkli představitelé odborů sociálnědemokratické vládě. Po pondělním pracovním setkání předsedů svazů a téměř všech ministrů to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr. Vláda odborům slíbila, že i po prohloubení opoziční smlouvy udrží úroveň vyplácených zákonem daných dávek a že deregulace nájemného budou provázet sociální kompenzace. Odboráři soudí, že nemají právo kritizovat ČSSD za prohloubení opoziční smlouvy s ODS. Odboráři ale vládu také pochválili: například za legislativní činnost, přípravy na členství v Evropské unii, podporu exportu, investiční pobídky, obnovu sociálního dialogu a trojnásobné zvýšení minimální mzdy.

Zaměstnanci Zetoru pracují na inventurách a údržbě zařízení

Zaměstnanci brněnského Zetoru po 32 pracovních dnech volna nastoupili v pondělí do práce, ale výroba traktorů zatím v podniku nezačala. "Lidé zahájili inventarizaci majetku a provádí údržbu strojů a zařízení," řekl ČTK mluvčí podniku Jaroslav Pichrt. Vedení, akcionáři a Revitalizační agentura nyní zpracovávají možnosti záchrany brněnské firmy. Přibližně 1700 pracovníků brněnské firmy mělo volno s příslibem plné náhrady mzdy od 20. prosince. Podnik nyní dluží zaměstnancům mzdu za listopad a prosinec, 70 procent říjnové výplaty a po 40 procentech mzdy za červen, červenec, srpen a září. Zetor v současnosti jedná i s několika investory, kteří reagovali na informační memorandum rozeslané akcionáři podniku. Na Krajském obchodním soudu v Brně však leží i několik návrhů na prohlášení konkursu na brněnskou společnost.

Václav Klaus a zástupci asociace národností jednali o problémech menšin

Zástupci Asociace národnostních sdružení nejsou zcela spokojeni s pozorností, kterou životu menšin v České republice věnuje veřejnoprávní Česká televize. Rádi by se rovněž více podíleli na přípravě legislativních norem, které se jich týkají. Po jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem to řekl jeden z reprezentantů asociace, předseda Obce Slováků v České republice Peter Lipták. Klaus po schůzce prohlásil, že jeho hosté "mírně kritizovali" malou aktivitu sněmovního podvýboru pro národnosti a on jim proto slíbil, že se pokusí činnost tohoto parlamentního orgánu povzbudit. Podle Liptáka by zástupci menšin měli mít možnost vyjadřovat se k připravovaným zákonům už ve fázi jejich přípravy. Účastníci schůzky se podle Klause rozešli v názoru na chystaný menšinový zákon. "Nemyslím, že jsme měli úplně identický názor na to, jestli je potřebné, aby v ČR vznikl speciální zákon o menšinách. Já myslím, že to racionální není," uvedl.

O pomoci běžencům bude v ČR poprvé jednat Vysoká komisařka OSN pro uprchlíky

O pomoci běžencům bude dnes v Praze jednat Vysoká komisařka OSN pro uprchlíky Sadako Ogatová. Během své první návštěvy v ČR bude hovořit například o nové azylové legislativě a o loňské pomoci České republiky kosovským Albáncům. Ocení zřejmě i obnovení placení českého příspěvku do rozpočtu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Tato organizace vznikla v roce 1950 s cílem chránit uprchlíky a pomáhat jim na celém světě. Ogatová, kterou v Praze čeká jednání například s ministrem zahraničí Janem Kavanem, stojí v čele UNHCR od roku 1991.

Ministr Jan Fencl se v Bruselu setká se zemědělským komisařem EK Fischlerem

Ministr zemědělství Jan Fencl bude dnes v Belgii jednat o spolupráci malých a středních podniků. Dalšími body jednání s komisařem Evropské komise pro zemědělství Franzem Fischlerem bude především liberalizace vzájemného obchodu s citlivými agrárními komoditami, které Unie dotuje v rámci společné zemědělské politiky.

Název Bud mohou podle londýnského soudu používat Český i americký pivovar

Právní spor mezi českým Budvarem a americkým pivovarem Anheuser-Bush o užívání názvu Bud ukončil v Londýně odvolací soud, který rozhodl, že název mohou používat oba pivovary. Budvar vede se svým americkým konkurentem asi 40 soudních sporů. Anheuser-Busch argumentuje tím, že značku Budweiser začal používat 19 let před tím, než byl český Budvar založen. Ten se naopak hájí tím, že název Budweiser je zeměpisným označením, které spotřebitelům garantuje původ a kvalitu zboží.

Keith Clements o Janu Husovi

Postava českého středověkého církevního reformátora Jana Husa přesahuje podle generálního sekretáře Konference evropských církví (KEK) Keitha Clementse lokální význam - Hus je přes národní specifika osoba pro křesťanství symbolická a ekumenická. "Touha katolické církve najít k němu nový přístup signalizuje, že se děje něco důležitého, a KEK bude vývoj pečlivě sledovat," řekl Clements ČTK před odletem z Prahy po několikadenní návštěvě. Po pondělním setkání s představiteli nekatolických křesťanských tradic generální sekretář evropské organizace sdružující protestantské, pravoslavné, anglikánské a starokatolické církve konstatoval, že v České republice jsou církve menšinou a že je to pro jejich vzájemné vztahy zkouškou.

Na revitalizaci židovské čtvrti půjčila vláda USA 40 miliónů Kč

O racionálním využití peněz, které poskytla americká vláda na revitalizaci židovského ghetta v Třebíči, se o víkendu přijel přesvědčit náměstek ministryně zahraničí USA Thomas Pickering. "Novou podobou čtvrti, kterou chtěli kdysi komunističtí radní srovnat se zemí, byli Američané nadšeni," řekl ČTK tiskový mluvčí radnice Martin Kalivoda. Město v rámci programu MUFIS, financovaného americkou vládou, získalo v roce 1995 půjčku 40 miliónů korun, připomněl. Peníze byly investovány do inženýrských sítí. Půjčku s úrokem 11,5 procenta město splácí od roku 1997, každoročně třemi milióny korun. Splacena bude v roce 2009.

Židovské ghetto s křivolakými uličkami a malebnými zákoutími, v různorodé směsici slohů, vzniklo na izolovaném území mezi křesťanským městem a vrchnostenským sídlem ve velmi stísněných podmínkách. Za minulého režimu bylo zdevastováno a hrozila mu zkáza. Po roce 1990 se však spolu s bazilikou sv. Prokopa stalo hlavní turistickou atraktivitou města.

Rekonstrukce židovské synagogy v Polné bude letos dokončena

Rekonstrukce židovské synagogy v Polné na Jihlavsku by měla být letos dokončena. Otevřena v ní bude expozice o protižidovském procesu se zdejším občanem Leopoldem Hilsnerem, který byl před 100 lety neoprávněně obviněn z rituální vraždy Anežky Hrůzové. Je to jediná synagoga na Jihlavsku, která bude zároveň připomínat historii židovské komunity. Polenští radní se do oprav zdevastované synagogy pustili po roce 1990. Ačkoli budovu i s rabínským domem vrátili v roce 1992 Židovské náboženské obci, město se po celé roky na opravě synagogy podílelo.

Vojáci soupeří, jak přežít v extrémních horských podmínkách

Poměřit své síly v boji o přežití v extrémních horských podmínkách přijela do zasněžených severomoravských Jeseníků armádní družstva z pěti evropských zemí a USA. Na pětidenním mezinárodním mistrovství české armády s názvem Winter Survival se v oblasti Pradědu utkají v lyžařských disciplínách, orientačním běhu a při dvoudenním vytrvalostním závodě s nouzovým přespáním v přírodě. Kromě českého družstva se účastní armádního mistrovství i vojáci z USA, Německa, Belgie, Maďarska a Slovenska. Mezi armádními sportovci je jedna žena. Loni v zimním klání zvítězilo české armádní družstvo.

Nová ofenzíva proti Temelínu

Sousední rakouská spolková země Horní Rakousy zahajuje novou ofenzívu proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Jak v Linci informoval tamní hejtman (zemský premiér) Josef Pühringer, v jejím rámci bude zformulována petice adresovaná vládám ve Vídni a Praze, jakož i Evropskému parlamentu. Rozsáhlá petiční akce si klade za cíl zvýšit tlak na provozovatele Temelína. Česká vláda bude vybízena, aby občanům sousedních států umožnila přístup k jaderným zařízením v rámci přezkoumání jejich ekologických a bezpečnostních standardů. Na Evropský parlament hodlají hornorakouské úřady naléhat, aby měl jejich zájmy na zřeteli při jednáních o vstupu ČR do EU. Akce má upozornit na evropskou dimenzi problému. Petiční listiny hodlají organizátoři předat českému ministerstvu životního prostředí.

V době zasedání MMF budou v Praze mimořádné prázdniny

V době zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky v hlavním městě od 25. do 29. září budou mít pražští žáci a studenti mimořádné prázdniny. Rozhodl tak ministr školství Eduard Zeman na žádost pražského primátora Jana Kasla. Zavřené zůstanou všechny mateřské, základní, střední a vyšší odborné školy. Prázdniny vyhlásilo ministerstvo po vyhodnocení dotazníků, jejichž prostřednictvím oslovilo deset pražských školských úřadů rodiče dětí z mateřských a základních škol. Dotazníky ukázaly, že většině rodičů nečekané prázdniny nezpůsobí závažné problémy. Opatření by mělo zejména ulehčit pražské hromadné dopravě. Zasedání světových finančníků se totiž účastní obvykle kolem 15.000 lidí. Podobně řešil situaci při zasedání světových finančníků Hongkong. Kaslův návrh je motivován také obavou o bezpečnost školáků, kteří by mohli být svědky masových protestů odpůrců globalizace, které podobné akce tradičně doprovázejí.

Motolská nemocnice má jako první v ČR ochránce práv pacientů

Dodržování práv dospělých i dětských pacientů pražské Fakultní nemocnice Motol sleduje od 4. února ombudsman neboli ochránce práv pacientů. Do této funkce byl jmenován psycholog Jaroslav Vydra, který v nemocnici pracuje také jako protidrogový koordinátor. ČTK to řekl Pavel Březovský, který je pověřen řízením nemocnice. "Ochránce práv pacientů může podle zahraničních zkušeností zachytit i jemné známky toho, že by mohla být porušena kvalita péče. Pacient nemusí psát stížnost adresovanou ministerstvu zdravotnictví nebo řediteli nemocnice, ale problémy mohou být řešeny ihned," řekl Březovský. Zavedením této služby se FN Motol dostává na úroveň špičkových zařízení Evropy a USA, dodal.

Letošní cenu Ferdinanda Peroutky si odnesl Jaroslav Jírů

Jaroslav Jírů, někdejší redaktor Československého rozhlasu, poté zástupce šéfredaktora Lidových novin a naposledy tiskový atašé na českém velvyslanectví ve Francii, se stal držitelem novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Ta byla letos udělena již popáté. Další ocenění si odnesli komentátor Rádia Svobodná Evropa Jan Jůn a redaktor týdeníku Respekt Zbyněk Petráček. Cenu uděluje Sdružení pro udělování Ceny Ferdinanda Peroutky za mimořádný výkon v novinářské práci, která vzbudila v daném roce velkou pozornost.

Inscenace Ioneskových Židlí zahájila festival slovenských divadel

Inscenace hry Židle významného představitele absurdního dramatu Eugena Ioneska zahájila pátý ročník přehlídky Slovenské divadlo v Praze. Na scéně Divadla Bez zábradlí v paláci Adria se objevili členové prvního ze sedmi hostujících souborů - Malé scény Slovenského národního divadla z Bratislavy. Nad přehlídkou Slovenské divadlo v Praze, která potrvá do 14. února, převzali záštitu primátoři Prahy a Bratislavy. V úterý bude pokračovat hostováním nitranského Divadla Andreje Bagara. Jeho členové přivezou inscenaci hry současného amerického dramatika Edwarda Albeeho Tři velké ženy.

Studenti Štěpán a Zdena spolu stráví týden v "želízkách"

Týden v "želízkách" spolu prožijí studenti Štěpán Sova a Zdena Reichertová z Prahy, kteří jsou k sobě od pondělí připoutáni policejními pouty. V poutech budou bydlet v hotelu a společně mimo jiné půjdou do divadla, budou sportovat a navštíví také pražskou zoo. Pokud v soutěži s názvem Důkaz lásky, pořádané rádiem Kiss 98fm, vydrží a nepožádají o zbavení pout, pojedou za odměnu na poznávací zájezd na Srí Lanku. "Chceme si užít, jsme mladí," přiblížil novinářům Štěpán těsně před spoutáním pohnutky, proč se oba mladí studenti do soutěže přihlásili. Chodí spolu prý rok a seznámili se na koncertě v Lucerně. Zdena dodala, že její přítel dostal "pro přípravu" pouta k narozeninám, ale na zkoušku se připoutali jen na pár minut. Týdenní spoutání obou finalistů soutěže, které skončí 14. února na svatého Valentýna, označil Marcel Šucha z rádia Kiss za krkolomnou zkoušku.

Ze sportu:

Trenér české hokejeové reprezentace, olympijských vítězů z Nagana a mistrů světa z Lillehammeru Ivan Hlinka na pondělní tiskové konferenci potvrdil, že bude působit jako hlavní kouč týmu zámořské hokejové NHL Pittsburgh Penguins, kde hraje stabilně také šest českých hokejistů. Do zámoří, kde podepsal smlouvu do konce letošní sezóny a na další tři roky, by měl odjet ve čtvrtek 17. února po Švédských hokejových hrách.

Josef Augusta, dosavadní asistent Ivana Hlinky, odjede na Švédské hokejové hry v nové roli hlavního trenéra českého národního týmu. Poté, co Hlinka podepsal smlouvu v týmu zámořské NHL Pittsburgh Penguins, nebude svou dosavadní funkci vykonávat ani na turnaji v Stockholmu. Zástupci Českého svazu ledního hokeje to potvrdili a rozhodli, že asistentem zůstává Vladimír Martinec, zároveň manažer týmu.

Snaha nezranit se dominovala ve vystoupení českého hokejisty a kapitána Pittsbrughu Jaromíra Jágra v Utkání hvězd zámořské hokejové NHL. Hvězda, kterou si zvolil ve svém hlasování poprvé v historii více než milión příznivců, se na výhře Výběru světa nad zámořskými hokejisty v poměru 9:4 podílela brankou a asistencí. Nezvykle však v nedělním exhibičním duelu nastupovalo sedmadvacetileté pravé křídlo také na postu středního útočníka.

Český sdruženář Ladislav Rygl obsadil třetí místo ve sprinterském závodu Světového poháru v severské kombinaci, který se konal v japonském středisku Nozawa Onsen. Třiadvacetiletého závodníka předstihli jen Fin Samppa Lajunen a Nor Bjarte Engen Vik. Stejné pořadí je i v průběžném hodnocení Světového poháru.

Český běžec na lyžích Stanislav Řezáč vyhrál v německém Oberammergau druhý závod Světového poháru dálkových běžců na lyžích, 29. ročník König Ludwig Laufu, který je zařazen do série Worldloppetu. Na trati 51 km klasickou technikou Řezáč dosáhl času 2:04:12,0 hodiny a o pouhých o šest desetin sekundy porazil druhého Estonce Olle Raula. Další český běžec Josef Kučera obsadil desáté místo.

V suverénní vítězství proměnil Aleš Valenta svůj start v nedělním závodu Evropského poháru akrobatických skokanů v rakouském Seefeldu. Český akrobat předvedl dva jisté skoky, získal 225,8 bodu a druhého v pořadí Jerryho Grossiho z USA porazil o více než třináct bodů.

České derby, které koncem června bude hostit závodiště v pražské Chuchli, se díky dotaci 2,3 miliónu korun stane nejbohatším rovinovým dostihem v historii českého dostihového sportu. Větší obnos se rozděluje pouze při Velké pardubické.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Zpočátku oblačno až polojasno, postupně od západu zataženo, místy s deštěm. Teploty plus 7 až plus 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.