Zrušení dohod mezi ČEZ a EON na odběr české elektřiny pro ČEZ znamená ztrátu 300 milionů korun

Jako "událost dne" charakterizují mnohá média v Německu záměr energetického koncernu E.ON co nejdříve ukončit dodávky elektřiny z České republiky odebírané od firmy ČEZ jako provozovatele sporné jaderné elektrárny Temelín. Její odpůrci považují sdělení E.ON za jasný úspěch ve stále rozsáhlejších protestech proti Temelínu. Ukončení exportních dohod mezi ČEZ a německým koncernem E.ON, o němž nyní firmy jednají, by přitom snížilo zisk české elektrárenské firmy až o 300 miliónů korun.

A.s. Sokolovská uhelná věří, že německý energetický koncern E.ON a domácí společnost ČEZ naleznou řešení, které neovlivní smluvně daný objem odběru více než dvou terrawatthodin elektrické energie z elektráren SU ve Vřesové. Záměr E.ON ukončit dodávky proudu z České republiky určitě neovlivní vývoz uhlí ze SU do bavorské elektrárny E.ON v Arzbergu, kam ze Sokolovska směřuje ročně kolem 900 tisíc tun.

Generální ředitel SU František Štěpánek dnes řekl ČTK, že se E.ON loni zavázal odebírat uhlí z SU do září 2002. Poté E.ON zaplatí SU sumu, která odpovídá objemu 2,2 miliónu tun uhlí, jež měl německý koncern původně odebrat do roku 2005. E.ON loni vyhověl požadavku SU, aby přímý export uhlí nebyl ukončen dříve, než SU dokončí odsíření teplárny ve Vřesové. Tato investice totiž sokolovské firmě vytvoří podmínky pro zpracování méně kvalitního uhlí, které zatím vyváží do Arzbergu.

Plánované ukončení dodávek elektřiny pro německý E.ON nepostihne podle Štěpánka ani splátku financování odsíření teplárny ve Vřesové. Miliardovou investici bude SU nadále hradit prodejem části nadbytečné elektřiny, kterou na základě smluv mezi finským dodavatelem Fortum Engeneering a ČEZ bude distribuovat domácí energetická společnost do roku 2005 převážně do Německa, ale i na domácí trh.

E.ON chce ukončit odběr elektřiny z České republiky, protože se obává obchodních škod, které by mu údajně mohly vzniknout v Německu kvůli spolupráci s majitelem Jaderné elektrárny Temelín. Proti tomuto zdroji v Německu i Rakousku protestují odpůrci jaderné energetiky a bavorská opoziční strana Zelených dlouho žádá E.ON, aby ukončila spolupráci s ČEZ.