Žurnalistické libůstky

Photo: Barbora Kmentová
0:00
/
0:00

V dalším díle cyklu Čeština, jak ji neznáte, se publicista Ondřej Tuček pozastavuje nad "klenoty", které se najdou v českých médiích.

Každé žurnalistické odvětví má svůj zvláštní styl. Domácí zpravodajství sleduji ze zájmu a občas také pro "geniální" citace politiků. Například výrok jednoho ministra: "Výrazně se tam zvyšuje ta možnost zvýšení platu přidáním procentní výše osobního příplatku. Ta základna se sníží, ale rozšíření možnosti osobního příplatku je výrazně víc, než o kolik se sníží ta základna. Když si to přepočtete, není to jenom tak, že by se to dorovnalo." Nebo častá perla: "Pro mě je to úplná novinka, proto se k tomu zatím nemohu vyjádřit." Případně z dílny tiskových mluvčích: „Ochota k předložení opatření k úsporám byla oznamovatelem během procesu dostatečně deklarována.“

Zahraniční zpravodajství je atraktivní vždy - svět je dost velký na to, abyste si každý den přečetli o nějakých nových katastrofách či krveprolitích a řekli si, že může být pořád ještě něco horšího než zkorumpované Česko.

Kultura je jako sedativum – nakrmí a zklidní vašeho ducha.

A pak je tu svět ekonomiky, byznysu a peněz. Tak jako si děti čtou Harryho Pottera nebo Pána prstenů, já sleduji ekonomické rubriky. Tajemný svět podivných bytostí! Spousta šifer, záhadných vět a formulací. Čísla. Svět, kterému nerozumím, ale v jehož existenci věřím! Totiž věřím v to, že jsou ti, kdo mu rozumí, a dokonce dostanou Nobelovu cenu za to, že spočítají, proč jsou lidé nezaměstnaní, když je na trhu dost pracovních míst. To ještě zvyšuje mou úctu k tomuhle tajemnému světu. Dokonce se vám přiznám, že osobně znám několik ekonomických redaktorů! Přesto, že pocházejí „odtamtud“, vypadají a chovají se docela normálně jako my, obyčejní dvounožci.

Mnohem bližší, neboť pochopitelný, pro mě je svět sportovních zpráv a přenosů. Ódy na něj zapěji v některém z příštích dílů.


"Čeština, jak ji neznáte" není kurzem českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.