Zůstane Baníku Ostrava mistrovský titul?

Pavel Besta z Baníku Ostrava a Peter Babnič ze Sigmy Olomouc, foto: ČTK

Fotbalisté Baníku Ostrava po 23 letech slaví mistrovský titul. Ostravský celek si triumf a účast ve třetím předkole Ligy mistrů zajistil nedělní výhrou 1:0 na hřišti Sigmy Olomouc už dvě kola před koncem soutěže. O titul však ještě mohou svěřence trenéra Františka Komňackého připravit přesuny bodů ve prospěch pražské Sparty jako vyústění korupční aféry jiného moravského celku. Podrobnosti přináší Josef Kubeczka.

Pavel Besta z Baníku Ostrava a Peter Babnič ze Sigmy Olomouc,  foto: ČTK
Fotbalisté Baníku dorazili z Olomouce do Ostravy kolem nedělní jednadvacáté hodiny. Čekaly na ně davy fanoušků.

"My jsme se domlouvali s klukama, že nepůjdeme ani spát a přijdeme rovnou na trénink,"

řekl ostravský záložník Radek Slončík. Oslavy zřejmě vyvrcholí v sobotu, kdy bude Baník hrát doma s pražskou Spartou. Jeden z fanoušků, Tomáš Velkoborský, soudí, že právě tam vypukne to pravé peklo.

"Jsem strašně rád a těším se na sobotu, na Spartu. Tam to asi oslavíme ještě víc, než dneska."

Titul mistra by ostravskému týmu právem náležel, protože prvoligové tabulce vévodí nepřetržitě od pátého kola a v posledních dvou utkáních nemůže být dostižen. Do evropských pohárů by se tak Baník vrátil po třinácti letech.

Všechno ale ještě může být jinak. U ligového grémia totiž může skončit zápas Synotu se Spartou, která na druhém místě ztrácí na Baník osm bodů. Policie totiž v sobotu zadržela asistenta rozhodčího Stanislava Hrušku a sportovního ředitele uherskohradišťského Synotu Jaroslava Hastíka kvůli podezření z ovlivnění výsledku březnového utkání v Uherském Hradišti.

Fanoušci Baníku slavili zisk titulu fotbalového mistra ligy,  foto: ČTK
Speciální policejní jednotka je zatkla u Vyškova při přebírání úplatku ve výši 175 tisíc korun. Peníze měly zřejmě sloužit jako odměna za ovlivnění výsledku ligového duelu se Spartou. Policie oběma činovníkům sdělila obvinění a pak je propustila na svobodu. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse je to jen začátek a nevyloučil ani zatčení dalších lidí.

"Ta akce směřuje k tomu, aby policie výrazně přispěla, možná rozhodujícím způsobem, k očištění českého fotbalu. Nemůžeme samozřejmě ani vyloučit, že tímto celá záležitost nekončí."

Výkonný ředitel Synotu Jiří Zerzáň však jakékoli obvinění svého spolupracovníka odmítá.

"Není nikde žádný důkaz. Navíc to postrádá jakoukoliv logiku, čtyři týdny po zápase, který viděla v televizi celá republika. Jaké údajné ovlivňování rozhodčím? Proč se nikdo neozval dřív? Odmítáme to! Zasedne vedení klubu a chceme k tomu dát oficiální dementi a zvažujeme podání buď žaloby nebo stížnosti na neznámého pachatele."

Pokud by však byl zápas Synotu se Spartou kontumován, Pražané by si na své konto připsali tři body. V případě vítězství ve zbývajících dvou utkáních letošního ligového ročníku a současného zaváhání ostravského Baníku by tak mistrovský titul putoval do Prahy.