5. světová abilympiáda v Praze

V pravidelné rubrice se dnes budeme věnovat 5. světové abilympiádě, která za účasti okolo čtyř tisíc lidí ze všech kontinentů začíná v neděli v Praze. Že nevíte, co to abilympiáda je? Nevadí. Vysvětlí nám na to kolegyně Jana Peterková, která dnešní rubriku připravila.

Když jsem se zeptala deseti lidí různého věku, co to je abilympiáda, či abilympijské hnutí, šest z nich mi odpovědělo, že neví, a zbývající čtyři se chybně domnívali, že jde o sportovní soutěž zdravotně postižených. V té totiž čeští handicapovaní sportovci dosahují už několik let skvělé výsledky. Rozhovor s výkonným ředitelem 5. světové abilympiády v Praze Františkem Fabiánem jsem proto začala otázkou: Co to je abilympiáda?

První celosvětová soutěž pracovních schopností a dovedností zdravotně postižených, pro níž se v češtině ujalo slovo abilympiáda, se konala v Japonsku v roce 1981. Letošní - 5. světová abylimpiáda - bude v Praze ve dnech 13. až 2O. srpna.

Na 5. Světové abilympiádě v Praze předvedou zdravotně postižení své dovednosti v 37 disciplínách, které jsou rozděleny na pracovní a zájmové: například kartáčnictví, keramika, práce s počítačem, dřevořezba, reklamní panely, výroba šperků apod. Vůbec poprvé bude mít Světová abilympiáda v Praze také dětskou část - z jedenácti oborů jmenujme skládání puzzle, malování, lego. Propagací 5. světové abilympiády v Praze byla pověřena Kateřina Kašparová:

Výkonný ředitel 5. světové abilympiády v Praze František Fabián připomíná, že zdravotně postižení, kteří přijedou ze všech světadílů, nebudou v Praze pouze soutěžit v pracovních dovednostech.

Hlavním smyslem abilympiád je povzbudit zdravotně postižené, aby se nebáli na trhu pracovních sil uplatnit vše, co umějí. Právě na tento fakt upozornil závěrem František Fabián.

Tolik výkonný ředitel 5. Světové abilympiády František Fabián.