V plném proudu je 5. světová abilympiáda, která se koná v Praze

V perfektní náladě proběhl v úterý první den soutěží páté světové abilympiády v Praze, které se účastní několik stovek soutěžících z 33 zemí světa. Více podrobostí o této akci, při níž se zdravotně postižení lidé utkávají v nejrůznějších pracovních dovednostech přináší Kateřina Brezovská.

Praha je prvním evropským městem, kde se abilympiáda koná. V předchozích letech totiž byly jejími dějišti Japonsko, Kolumbie, Hongkong a Austrálie. Možná proto mnozí lidé v Česku abilympiádu mylně považují za sportovní soutěž zdravotně postižených. Soutěžní disciplíny však nejsou z oblasti sportu. Radiu Praha některé z nich přiblížil jeden z organizátorů soutěží letošní abylimpiády, sám zdravtoně postižený Jaromír Krpálek. Pana Krpálka ještě doplním o jednu disciplínu a to o soustružení. Právě zde má totiž Česko své takzvané "žhavé želízko v ohni". Je to osmatřicetiletý vozíčkář Vlastimil Flégl z Červené Třebečné. Zúčastnil se již 4. světové abilympiády v roce 1995 v australském Perthu, kde získal třetí místo. Velkou favoritkou českých reprezentantů je také třiačtyřicetiletá Pavla Indrová z Přerova, která bude soutěžit hned ve třech disciplínách - v cukrářství, přípravě studené kuchyně a drhání. A do třetice - v dětských dispilinách, které mají letos premiéru, reprezentuje Českou republiku jeden z žáků pardubické zvláštní školy Svítání, patnáctiletý Michal Novotný. Rozhodčí nemají lehkou práci, protože na rozdíl od paralympiády nejsou odděleny kategorie mentálně, tělesně či zrakově postižených. Soutěží všichni dohromady, rozhodující je výsledek

Abylimpiáda však nejsou pouze soutěže pracovních dovedností, organizátoři připravili i řadu doprovodných akcí. Radiu Praha je přiblížila jedna z organizátorů - vozíčkářka paní Ivana Pešková. Záštitu nad abylimpiádou převzal prezident Václav Havel, v jehož sídle na Pražském hradě byli v úterý v podvečer reprezentanti delegací světové abilympiády přijati. Slavnostně je přivítal a jménem vlády pozdravil ministr bez portfeje Karel Březina. V zastoupení je pozdravil i prezident Václav Havel, který je momentálně na dovolené. Poté se abylimpionici vydali na prohlídku pražského Hradu, při níž se dostali i do prostor, které nejsou běžně veřejnosti přístupné.