Advent je časem rozjímání a čekání na Kristovo narození

Adventní věnec

Čtyři týdny před vánočními svátky začala doba adventu. Pro křesťany doba rozjímání a čekání na Kristovo narození. Pro ostatní spíše doba vánočních nákupů a příprav na jedny z nejkrásnějších svátků roku. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Advent pochází z latinského slova adventus a znamená příchod. Jeho historie sahá až do 4. století. Datum je každým rokem jiné, ale vždycky je to čtvrtá neděle od Štědrého dne. S adventem souvisejí i lidové zvyky, které mají své kořeny hluboko v pohanských dobách. Křesťané si začali advent připomínat z historického hlediska poměrně nedávno. V čase adventu se v kostelích čtou proroctví, která podle kardinála Miloslava Vlka mají i v dnešní době stále aktuální dimenzi.

"Písmo je vlastně v každé době aktuální a já mohu řícti, když stojíme na začátku, na prahu adventu, že to takhle zvlášť v této době cítím."

K předvánoční adventní výzdobě patří tradičně adventní věnec se čtyřmi svícemi, z nichž první už v mnohých rodinách zažehli. Tento zvyk nepřímo navazuje na židovskou tradici starou více než 2000 let při slavení svátků světla zvaných Chanuka, které spadají napřelom listopadu a prosince. Advent se o uplynulém víkendu slavil i na hradě Křivoklát na Rakovnicku, kam přišlo více než tisíc návštěvníků. Správa hradu pro ně už podeváté připravila bohatý program, jak Radiu Praha řekl kastelán Richard Oháňka.

"Na Křivoklátě byl vystaven betlém, který se tady vyráběl o Křivořezání. To byla prázdninová akce - sympozium řezbářů. Každý zde vyráběl figurky. Pak tady byla vánoční výstava betlémů, prodej řemeslných výrobků, svíčkařství, kovárna, vinotéka, zbrojířství. Pak kulturní program - to znamená kapely, divadla a podobně."

A kdo mezi návštěvníky víc převládal? Byli to dospělí nebo děti?

"Tento týden dospělí a předpokládám, že příští týden děti, protože bude mikulášská nadílka, takže těch dětí tady bude spousta."

První adventní neděle byla událostí i pro návštěvníky pražského Staroměstkého náměstí. V podvečer zde totiž primátor Jan Kasl rozsvítil vánoční strom. Více než stoletý smrk se třemi tisíci žárovičkami hlavnímu městu darovali občané Velkých Karlovic na Vsetínsku. Pod vánočním stromem stojí živý betlém s ovečkami, lamou a oslíkem a ve 118 stáncích si lidé mohou koupit vánoční ozdoby a dárky. Najdou tu i kasičku, do níž mohou vhazovat příspěvky na pomoc nemocným a opuštěným dětem.