Afro: Kořeny českého hip hopu jsou v grafitti

0:00
/
0:00

O minulém víkendu patřil Hradec Králové hip hopu. Po čtvrté se sešli příznivci této kultury z česka i z Evropy, na pódiu pak kromě domácích muzikantů vystoupily mnohé americké hvězdy. Jako by tu byl hip hop odjakživa. Přitom ještě před deseti lety byly široké kalhoty raritou a tažení proti sprejerům se ocitalo na předních stránkách novin. Dnes je to zkrátka jinak. Jak se hip hop do Čech dostával a kde se nachází dnes - o tom více Afro, šéfredaktor časopisu Bbarák na festivalu Hip Hop Kemp.

"Česká hiphopová scéna začala vznikat na začátku 90. let, okolo roku 1993 se datují první pokusy skupin jako P.S.H. (Peneři Strýčka Homeboye) a VVV, které tu natočily několik demokazet, které rozpůjčovali mezi své kamarády, a tím to začalo. Mladí lidé začali jezdit pryč, do Německa, hlavně do Berlína, kde je totálně ohromil fenomén grafitti. V tu dobu byl Berlín nejpomalovanějšíé město na světě, pomalovanější než New York. A proto i kořeny českého hip hopu jsou v tom grafitti, protože tenkrát to tady tím malováním začalo. Ty první skupiny, to byly skupiny lidí, kteří zároveň hráli a zároveň malovali."

"Důležitý moment byl v roce 1996, kdy tehdejší label Polygram upsal skupinu Chaozz a udělal tak vlastně první velký boom českého hip hopu. Najednou se jakoby Češi dozvěděli, co to je hip hop, protože jim to zprostředkovala česká kapela. Spousta teenagerů, kteří by jinak poslouchali třeba disco, se najednou našla v tom hip hopu a od té doby to z tohohle pohledu jde jenom nahoru. Samozřejmě to s sebou nese i určité rozpouštění formy, komercionalizaci... Z jistého pohledu mě to jakoby může mrzet: za rok bude populárnější jiný žánr, budou poslouchat něco jiného, na druhou stranu se děje to, o čem jsme vždycky snili. V dřívějších dobách nebylo možné uspořádat festival. Když nějaký žánr poslouchá 100 lidí, nemůžete pro ně uspořádat ani koncert se zahraniční kapelou, protože to prostě není možné. Sto lidí to zkrátka nezaplatí. Tahle situace to umožňuje. Nejsem naivní snílek, viděl jsem u jiných žánrů, jak to asi půjde: hip hop se z pohledu masového zájmu dostane na svůj vrchol a pak půjde zase dolů, protože všechno se vyvíjí v takových vlnách. A nemrzí mě to, je to úplně přirozený vývoj, užívám si to, co je... a je to v pohodě."