Agenti FBI jednali s vedením české policie o přípravách na pražské zářijové zasedání Mezinárodního měnového fondu

Pravidelně vás informujeme o příprávách na zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Na toto zasedání se v září do Prahy sjedou tisíce finančníků i odpůrců těchto dvou organizací. Ve snaze, aby vše probíhalo hladce, si Česká policie vyměňuje informace i se svými zahraničními kolegy. Jak informuje Hanka Bakičová, ve středu Prahu navštívila i skupina agentů amerického Federální úřadu pro vyšetřování.

Pražského zasedání se má účastnit zhruba 18 tisíc oficiálních hostů. Odpůrců přijede do Prahy zhruba 20 tisíc. O to, aby vše probíhalo hladce, se bude starat 5 000 můžů a žen ze specializovaných složek. Protože Česká republika zatím nemá velké zkušenosti s pořádáním takovýchto akcí, přijela se svými zkušenostmi se zabezpečováním velkých mezinárodních akcí seznámit vedení české policie skupina pracovníků amerického Federálního úřadu pro vyšetřování. Agenti FBI přinesli doporučení, jak mají policisté během zasedání světových finančníků postupovat, aby se pokud možno vyhnuli použití síly proti jejich demonstrujícím oponentům. Důležité je, aby policisté ovládali emoce a aby byli obeznámení s psychologií chování velkých skupin obyvatelstva. Podle mluvčí České policie Ivany Zelenákové dostává každý policista písemné materiály.

"Je to například materiál, který se zabývá psychologickým pozadím demonstrací. To, které momenty při demonstracích mohou být takové ty nejkrizovější a zlomové, kdy pokojná demonstrace může, dejme tomu, přejít v nějakou eskalaci násilí, aby i oni sami si uvědomili, který ten okamžik je kritický, jak by se měli chovat."

Pracovníci Amerického Federálního úřadu pro vyšetřování budou spolupracovat s Českou policií i po zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu. FBI hodlá v příštím roce v Praze otevřít svoji úřadovnu. Jejím hlavním úkolem bude předávat zkušenosti a případně organizovat semináře. Jak uvedla ČTK , podle sdělení českého ministerstva zahraničí by se agenti FBI neměli v České republice účastnit žádného konkrétního vyšetřování.

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio