Americké centrum hostí Léto lásky

hippik.jpg

Americké centrum Velvyslanectví USA v Praze si v těchto dnech připomíná pětačtyřicáté výročí od takzvaného Léta lásky. To odstartovalo prvním rockovým festivalem pod širým nebem v kalifornském Monterey v červnu 1967. Během úvodního večera pamětníci hovořili nejen o hippies v Americe, ale také o dopadu tohoto fenoménu na československou společnost.

San Francisco, osm set tisícové město mezi vodami Pacifického oceánu a Zátoky Bay se díky svému liberálnímu postoji stalo koncem šedesátých let centrem hnutí hippies. Vyznavači nekonformního způsobu života, volné lásky a míru provokovali konzervativní americkou společnost, a velmi se angažovali v protestech proti válce ve Vietnamu. Historické souvislosti fenoménu květinových dětí dodává amerikanistka z Amerického centra Jana Sehnálková.

"Hnutí hippies ve Spojených státech je součástí poměrně velkých společenských změn, ke kterým dochází v šedesátých letech. Je to hnutí, které se primárně zaměřovalo na společenský protest. Mladí lidé, kteří nezažili druhou světovou válku, začali mít pocit, že způsob života, který žijí jejich rodiče, není úplně vyhovující. Snažili se navrátit zpátky k přírodě, a snažili se té přírodě i nějakým způsobem i více přiblížit, k tomu například sloužily dost často i psychotropní látky. Hnutí hippies částečně ještě přesáhlo do roku 1968, ale bohužel potom začaly tomu hnutí dominovat psychotropní látky, došlo i k několika velkým společenským protestům, které byly potlačeny policí. Ta éra hippie pomalu, ale jistě končí."

V Československu se začali sympatizanti hippies objevovat v polovině 60. let, v době postupného politického a kulturního uvolňování. Dlouhovlasí příznivci hnutí, jinak také máničky nebo chuligáni, se sdružovali do komunit a brzy začali vzbuzovat pozornost veřejnosti i úřadů. Období československých hippies přibližuje publicista Vojtěch Lindaur.

„Hnutí hippies jako takové v Československu trvalo jenom velmi krátce. Bylo to někdy kolem roku 1965, kdy se na schodech u Národního muzea začínali scházet hoši s poněkud delšími vlasy, posedávali tam, a celý den nic nedělali. Jakýmsi koncem toho oficiálního hippies hnutí byl rok 1969 a pak následující normalizace. Tehdy ty hippísácké myšlenky se volně vnořily do undergroundu a z těch takzvaných ‚schodařů' jsou dneska docela úspěšní byznysmeni, normální šedesátníci, pětašedesátníci."

Jedním z nich je i Jiří Hrdina, lídr recesistické Balbínovy poetické strany z pražských Vinohrad. Sám byl několikrát ve vazbě i ve vězení za protisocialistickou činnost. Zlé vzpomínky ho prý ale netrápí.

Jiří Hrdina
„Byla to doba pro mně nesmírně krásná, i když jsem měl s ní dost velké potíže a patálie. Ale já jsem měl ten pocit, že musím tomu režimu nějak vzdorovat, tak jsem se o to snažil a on mi to teda patřičně taky nandal, občas"

Jak vzpomíná na atmosféru konce šedesátých let v duchu hippies a co se stalo s jeho ideály po více než čtyřiceti letech? Pokračuje Jiří Hrdina.

"Já na to hlavně vzpomínám jako na dobu, kdy jsme chodili do kina na Easy Rider a vlastně jsme nasávali atmosféru hippies po celém světě. Ačkoliv jsme byli zavřený tady v tom zadrátovaným státě, tak jsme si dokázali tehdy na ulici pomáhat. Já si vzpomínám na dobu, kdy jsem byl taky mánička. A když člověk tehdy potkal máničku, tak jsme si třeba pomohli, koupili jsme si pivo. To už dneska vůbec neexistuje. Já myslím, že ty ideály v nás jsou dodnes. Vždyť dneska v době totálního morálního marasmu a v době, kdy lidi ničemu nevěří a jsou zklamaní, zoufalí, tak já si myslím, že tyto ideály zůstávají dodnes něčím nepřekonaným, pro mě."

Dobu květinových dětí a jejich léta lásky si mohou pamětníci i sympatizanti hnutí hippies připomenout každé červnové úterý a pátek v Americkém centru. Na oslavu pětačtyřicátého výročí se promítají dokumenty i hrané filmy. K programu zve Jana Sehnálková.

„Připravili jsme spoustu dokumentů a dva celovečerní snímky. Dokumenty promítáme v pátek od druhé hodiny, a z těch celovečerních hraných snímků budeme promítat film Zabriskie Point a také film The Doors: When You're Strange. Tyto celovečerní hrané snímky budeme dávat v úterý od 18 hodin, a veškeré další informace si můžou posluchači najít na webových stránkách Amerického centra, www.americkecentrum.cz."