Analytici: Tempo růstu cen bytů letos klesne, byty ale nezlevní

Foto: Lenka Žižková

Tempo růstu cen bytů letos klesne, zlevňování se ovšem očekávat nedá. Shodla se na tom většina analytiků oslovených ČTK. Ceny budou růst hlavně kvůli nedostatečné nabídce způsobené špatnou legislativou a nedostatečným kapacitám ve stavebnictví.

Foto: Lenka Žižková
Poptávku bude tlumit růst úrokových sazeb nebo omezující doporučení ČNB pro poskytování hypoték. Projevit se může také očekávané zpomalení mzdového růstu.

Podle posledních údajů poradenské společnosti Deloitte prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech na konci pololetí loňského roku vzrostly meziročně v průměru o 11 procent na 55.200 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha (71.800 Kč), nejlevnější Ústí nad Labem (15.300 Kč), kde ovšem byty meziročně zdražily téměř o 30 procent. Nejméně byty zdražily v Českých Budějovicích, o 3,3 procenta.

Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové má tempo růstu cen bytů vrchol již za sebou a postupně bude klesat k nule. "Ceny nemovitostí v Praze již překročily psychologickou hranici 100.000 korun za metr čtvereční. Za tyto ceny již lidé nejsou ochotni nemovitosti tolik nakupovat. V následujících letech bude zpomalovat i mzdový růst, porostou úrokové sazby, což se následně odrazí i v nižší poptávce po bydlení," sdělila Steckerová.

Kvůli vysokým cenám bytů poroste i nájemné

Štěpán Křeček,  foto: ČT24
"Vzhledem k pořizovacím cenám bytů a domů lze očekávat vysoký růst nájemného, aby se zvýšil výnos z pronajímání nemovitostí. Ve větších městech se dostáváme do situace, kdy nájemné stěží pokryje splátky hypotéky, což pro pronajímatele není komfortní situace," uvedl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

"Celkově směřuje trh k cenové stabilizaci, kterou podpoří mimo jiné i zpřísnění hypoték. Specifická situace zůstane v Praze, kde existuje největší nesoulad mezi nabídkou a poptávkou, který se krátkodobě zřejmě ještě prohloubí," dodal analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.