Anketa Zahraniční Čech roku 2012: Dana Seidlová

Foto: archiv České kořeny

Český rozhlas a Česká televize pořádají anketu Zahraniční Čech roku 2012. Představujeme v ní dvacítku významných osobností českého exilu a krajanů žijících v zahraničí, ze kterých mohou diváci a posluchači svými hlasy vybrat vítěze ankety. Dnes je to Dana Seidlová ze Švýcarska:

Dana Seidlová,  foto: archiv České kořeny
Pirátka. Tak dosud říkají skauti po celém světě české exulantce Daně Seidlové. Skautskými tábory, které od počátku 70. let organizovala ve Švýcarsku, prošly stovky dětí českých emigrantů. Sama odešla do exilu po srpnové okupaci. S manželem se usadili ve švýcarském Curychu. Jak říká, šlo jim hlavně o to žít ve svobodě:

"Samozřejmě představy o všedním životě jsem vlastně žádné neměla, protože to bylo v mlhách. Svobodu jsme ale pociťovali od první chvíle."

Dana Seidlová ve Švýcarsku řadu let pracovala ve zdravotnictví, od počátku se ale také zapojila do krajanských aktivit:

"Tam se hned vytvořila taková česká diaspora, začala česká škola."

Zpočátku do ní chodilo až šedesát dětí. Šlo o to, udržet jim i v zahraničí češtinu a českou identitu. Dnešní vedoucí Českého skauta ve Švýcarsku Karel Kukal ale připomíná, že se pro ně pořádaly i skautské tábory:

"My jsme tady začali začátkem 70. let, paní Seidlová byla přitom velmi aktivní. Konali jsme první velké tábory a vždycky za dva roky byl takzvaný exilový. To se sešli skauti z celé Evropy."

"A čeština bylo to pojítko, které všechny drželo pohromadě."

Foto: archiv České kořeny
Na tábory jezdila i Lucie Svobodová, která za totality žila s rodiči v emigraci ve Švédsku:

"Já jsem se účastnila táborů, když mi bylo třináct, čtrnáct, patnáct let. Konaly se v malé vesničce Válenda. Stavěly se klasicky podsady, teepee, vařilo se v malé kuchyňce, byly noční hlídky. Všechno, co patří k pravému skautskému táboru, tam bylo."

Dana Seidlová, mimochodem vnučka Jiřího Gutha - Jarkovského, ale až do listopadu 89 také podporovala československý disent. V r. 1988 na podporu vězňů svědomí zorganizovala celosvětovou řetězovou hladovku. Připojili se k ní i disidenti v Česku. Vzpomíná na ni Libuše Šilhánová:

"Ona sledovala kauzy vězňů, hlavně pokud šlo o Pavla Wonku. A právě případ Pavla Wonky zapříčinil, že se ta hlavodka rozjela. Poté, co Pavel Wonka zemřel, tak si režim už dával pozor na nějaké drastické zacházení. A ty protesty, které se rozpoutaly u nás i ve světě, jim hodně vadily."

Dana Seidlová získala v r. 2011 prestižní cenu Společnosti pro vědy a umění.


Pokud chcete v naší anketě dát hlas právě Daně Seidlové ze Švýcarska, pošlete SMS ve tvaru ZC 18 na telefonní 907 77 04. Hlasovat můžete i na webu www.zahranicnicech.cz. Vítěz ankety bude vyhlášen 28. září 2012. Partnerem ankety je Týdeník Rozhlas a společnost Lasvit.