Anna Šabatová zvolena zástupcem ombudsmana

Anna Šabatová

Na čtvrtečním zasedání Poslanecké sněmovny byla zvolena zástupcem ombudsmana Otakara Motejla bývalá disidentka a mluvčí Charty 77 Anna Šabatová. Oba dva, Šabatovou i Motejla, navrhoval sněmovně jako kandidáty na tuto funkci prezident Havel. Další informace připravil Vilém Faltýnek.

Václavu Havlovi se tak podařilo do této funkce, založené z velké části na společenské a morální prestiži, prosadit sobě blízké osoby. Jeho mluvčí Ladislav Špaček k tomu řekl: "Pan prezident přijal s velkým potěšením rozhodnutí sněmovny. Ne však proto, že poslanci v podstatě přijali oba jeho návrhy, ale proto, že sněmovna zvolila lidi, kteří svou minulostí a svou angažovaností ve prospěch lidských práv a demokracie prokazují, že budou dobrými ombudsmany." Stejně jako Havel vyjadřuje uspokojení i Otakar Motejl, který už dříve naznačil, že s protikandidátem Šabatové, senátorem za ODS Janem Voráčkem, by nedokázal spolupracovat. Spokojen je také manžel Šabatové, Petr Uhl, který působí v současné době jako vládní zmocněnec pro lidská práva. V souvislosti s volbou své ženy je rozhodnut z této funkce odejít, potože ji nepovažuje pro stát za tolik významnou jako funkci ombudsmana.

Petr Uhl k tomu uvedl: "Já se domnívám, že je tady konflikt zájmů, že není dobře možné, abych večer přišel domů a jako vládní zmocněnec vykládal své ženě, co si vláda přeje nebo hlavně nepřeje, aby ombudsman se tím zabýval. Tím bych přece ohrožoval nezávislost toho ombudsmana, veřejného ochránce práv."

V 90. letech působila Anna Šabatová v Českém helsinském výboru. Na funkci jeho místopředsedkyně rezignovala v zájmu zachování nezávislosti tohoto úřadu v roce 1998, když se její manžel Petr Uhl stal vládním zmocněncem pro lidská práva. Současné zaměstnání Šabatové je poslání ombudsmana blízké . Od roku 1998 působí jako zástupkyně ředitele Městského centra sociálních služeb a prevence hlavního města Prahy. Slib do rukou předsedy poslanecké sněmovny Václava Klause složí Anna Šabatová ve středu 31. ledna. Zbývající dny věnuje přípravě. Naší redakci poskytla krátký telefonický rozhovor. Na úvod jsem se zeptal, jaká je funkce ombudsmanova zástupce:

"Zástupce zastupuje ochránce, tedy veřejného ochránce práv, jak je zákonné pojmenování ombudsmana, vždy, když je nepřítomen, a navíc mu může delegovat ochránce některé pravomoce. Tím je vymezený rámec. Bude hodně záležet na tom, jak se sblížíme s doktorem Motejlem a jakým způsobem si tu práci pravděpodobně rozdělíme."

Znáte se s Otakarem Motejlem z minulosti?

"Ano, znám ho hodně let, ale pravdou je, že jsem s ním blízce nikdy nespolupracovala. On byl advokátem a já jsem pracovala ve výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, třináct let před listopadem."

Jaké jsou vůbec pravomoci ombudsmanova úřadu?

"Není žádná rozhodovací pravomoc, ale je pravomoc vstoupit do případu, pokud je tam oprávnění ze zákona, vyslýchat svědky, dávat doporučení, vyptávat se úředníků, kteří se tím případem zabývali, a potom dávat doporučující návrz, jak změnit stav. A pokud není tomuto doporučujícímu návrhu vyhověno, v zákonné lhůtě, tak je tam další oprávnění ze zákona, obrátit se na tisk a případ medializovat."

Úřad ombudsmana je ještě velmi mladý, sám Otakar Motejl je ve funkci teprve od prosince loňského roku. Řeší už úřad nějaké konkrétní problémy?

"Jsem informována od doktora Motejla, že je tam asi tisíc podnětů a že zatím teda teprv přijali některé odborné pracovníky, zdaleka ne všechny, které hodláme přijmout v budoucnu. Zatím je to takové hodně nejasné."

Tolik Anna Šabatová, zástupce českého ombudsmana v původním rozhovoru pro Radio Praha.