ANO jedná o podpoře další vlády

Prezident Miloš Zeman přijímá demisi vlády z rukou Andreje Babiše, foto: ČTK

101. Asi nejčastěji zmiňované číslo posledních dní. Právě 101 hlasů, tedy většinu v Poslanecké sněmovně potřebuje Andrej Babiš k tomu, aby druhá vláda, kterou sestaví, získala důvěru.

Prezident Miloš Zeman přijímá demisi vlády z rukou Andreje Babiše,  foto: ČTK
První menšinová vláda hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem důvěru nezískala a podala demisi. Ve středu ji prezident Miloš Zeman přijal. Uvedl také, že pokud nevyhraje prezidentské volby, nebude po Babišovi chtít doložit podporu většiny poslanců a jmenuje ho v únoru premiérem. Dřív přitom prezident tvrdil, že Babiše jmenuje podruhé předsedou vlády jen v případě, že bude mít předem vyjednanou podporu většiny poslanců.

Podle Babiše budou jednání při druhém pokusu jiná, než při prvním kole.

"S těmi případnými partnery budeme jednat velice intenzivně a doufejme, že nás budou brát vážně a z jejich strany budou v pozici, aby nám jasně řekli, za jakých podmínek půjdou do vlády nebo nás budou tolerovat."

ANO už ve středu jednalo například s lidovci nebo občanskými demokraty. Obě strany ale chtějí i nadále zůstat v opozici. Lidovcům podle jejich předsedy Pavla Bělobrádka vadí, že by byl ve vládě trestně stíhaný člověk, v tomto případě Babiš, kterého poslanci vydali k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo.

Richard Brabec,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec k jednání uvedl:

"Tím ta další debata byla trochu bezpředmětná, protože pokud bychom uvažovali o nějaké obnově bývalé vládní koalice, tak toto je něco, co by z pohledu KDU byl problém."

Zástupci ANO se sešli také s SPD nebo KSČM a v jednáních budou pokračovat. Strany utvořily expertní týmy, které budou hledat vzájemné schody v programech. Komunisté ocenili, že se hnutí ANO nebrání přípravě zákona o referendu nebo návrhu na zdanění církevních restitucí.

Jednání s ČSSD budou pokračovat až po sjezdu

Milan Chovanec,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Jako první se minulý týden sešli zástupci hnutí ANO se sociálními demokraty, ani oni ale nechtějí ve vládě trestně stíhanou osobu. Jednání o případné spolupráci nyní ANO přerušilo s tím, že se k němu vrátí až po únorovém sjezdu ČSSD, kde se bude volit nové vedení. Vyjednavači ANO prý podle Babiše měli pocit, že ve vedení sociální demokracie nepanují jednotné názory. Právě na sjezdu se ale mělo rozhodovat o dalším postupu při vyjednávání o vládě, říká pověřený předseda strany Milan Chovanec:

"Pokud má ten sjezd o něčem rozhodovat, měla by přijít nabídka, kterou probere a řekně, jestli je akceptovatelná. My jsme říkali kolegům z ANO, že bez této nabídky tam nejsme schopni de facto o ničem rozhodovat."

Podle Chovance krok Babišova hnutí ukazuje na spolupráci ANO s KSČM a SPD. Tuto interpretaci ale nynější premiér v demisi odmítá.