Anton Malloth odsouzen na doživotí

Anton Malloth

Na doživotí ve středu odsoudil mnichovský soud bývalého nacistického dozorce z terezínské Malé pevnosti Antona Mallotha. O trestu pro téměř devadesátiletého Mallotha rozhodla nová svědectví někdejších českých vězňů. Další informace přináší Milena Śtráfeldová.

Anton Malloth patřil k nejbrutálnějším dozorcům v Malé pevnosti. Podle těch, kteří vězením gestapa v Terezíně prošli, má na svědomí desítky obětí. V roce 1948 byl v nepřítomnosti odsouzen československým soudem k trestu smrti. Také německá prokuratura již několikrát vedla proti Mallothovi vyšetřování, pokaždé ho však zastavila pro rozpornost důkazů. Teprve nová svědectví bývalých českých vězňů umožnila obnovit soud. Náměstek Nejvyššího státního zastupitelství v Brně Jaroslav Fenigh uvedl:

"Podařilo se nám sehnat svědka, který uvedl zcela jiné skutečnosti, zcela nový skutek, který nebyl nikdy popsán v předchozích spisech. Využili jsme možnosti předložit tuto výpověď v němčině jako formu určité právní pomoci dortmundskému státnímu zastupitelství. Ti na to reagovali, poměrně překvapivě pro nás, takže postoupili věc do Mnichova a tam se zahájilo trestní stíhání."

Mnichovský soud nyní Mallotha uznal vinným z nejméně jedné vraždy židovského vězně a z jednoho pokusu o vraždu. V odůvodnění rozsudku soudce Hanreich dále uvedl , že Malloth "trýznil, ponižoval a zabíjel lidi, protože jim jako méněcenným upíral právo na život." Přímo v soudní síni se k doživotnímu rozsudku pro Mallotha vyjádřil korunní svědek Albert Mayer:

"Pro mě je to osobně zadostiučinění vůči těm, co už nežijí. To je rozhodující. Aspoň po těch letech se dostalo spravedlnosti těm mrtvým."

Podle německých médií byl proces s Antonem Mallothem zřejmě posledním soudem s nacistickými zločinci v Německu. Jeho odsouzení je přitom dnes víceméně jen symbolické. Pracovníci Památníku v terezínské Malé pevnosti však mohli po desítkách let konečně odstranit trojjazyčnou tabulku s nápisem, že "v těchto místech působil brutální dozorce Anton Malloth, který žije nepotrestán v Německu".