Atletické hvězdy míří na pražskou Julisku

Foto: www.memorial-odlozil.cz

Přesně za týden se do Prahy sjedou atletické špičky celého světa k 15. ročníku Memoriálu Josefa Odložila. Toto klání je zařazeno do kategorie EAA Premium Meeting, což je o jednu příčku níže, než nejprestižnější atletický podnik na českém území - ostravská Zlatá tretra, která má status mítinku Super Grand prix. Jak uslyšíte v následujícím rozhovoru s ředitelem Odložilova memoriálu Miroslavem Ševčíkem, šampioni královny sportů nezavítají pouze na sever Moravy, ale i na pražskou Julisku.

Na jaké atletické hvězdy se můžeme těšit?

"Především na mistryni světa v oštěpu Barboru Špotákovou, která se možná pokusí o překonání svého českého rekordu, dále na Romana Šebrleho, který se bude připravovat na mítink v Kladně a především OH v Pekingu. Budeme se těšit i na tyčkaře Ptáčka, Janáčka a také naše výškaře Tona, Janků a Bábu. Jinak na Julisce bude startovat celá špička české atletiky, mnozí zde mohou splnit limit na olympiádu. Našim reprezentantum bude zdatně sekundovat celá plejáda olympijských medailistů i mistrů světa a Evropy v hale i venku."

Na jaké tři největší favority byste diváky pozval?

"Těším se na souboj Maročanů v hlavní disciplíně 1500 m mužů, také na zmiňovanou Barboru Špotákovou a tradičně jednou z nejsilněji obsazených disciplín bude kladivo, kde se zůčastní všichni medailisté z posledního MS i medailisté z OH. Mohu jmenovat Děvjatovského, Ziolkowského, Karjalainena, Parse a Slováka Charfreitaga. Silná bude i výška mužů, kde se představí Rusové Silnov a Těrešin. Takže těch borců je podstatně více než jen tři."

Troufnete si odhadnout, kolik by mohlo padnout limitů a rekordů mítinku?

"Pokud bude dobré počasí a vhodné klimatické podmínky, tak by mohlo splnit olympijský limit až dvanáct atletů. Podle zkušenosti z minulých let očekávám překonání rekordů mítinku v řadě disciplín, i když už teď jsou na světové úrovni, ale letošní startovní listina je velmi kvalitní."

ČR má dva velké atletické mítinky - Zlatou tretru a Memoriál Josefa Odložila. Máte nějaký plán, jak Tretru, která šla v posledních letech hodně nahoru, předstihnout?

"Je to otázka peněz. Náš rozpočet je čtvrtinový, ale diváci nepřijdou o hvězdy, které budou startovat na Tretře, protože celá řada závodníků přijede z Ostravy k nám do Prahy."

Máte nějaké plány do budoucna - zvýšit kategorii mítinku nebo zvednout dotaci?

"Máme jednu z nejvyšších kategorií, jsme pouze o jednu příčku níže, než je Zlatá tretra. Pokud se nám podaří navýšit finanční prostředky např. tím, že by se Praha dále ucházela o pořádání OH, kde je atletika královnou sportů, tak je to jenom otázka finančního pokrytí."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio