Aukce českých panenek pro UNICEF byla úspěšná, výtěžek putuje na očkování desítek dětí

Foto: Archiv UNICEF

Česká národní budova v New Yorku hostila začátkem prosince unikátní výstavu. Exponáty byly panenky vyrobené českými osobnostmi v rámci projektu "Adoptuj panenku a zachráníš dítě", který podporuje očkovací programy v nejchudších zemích světa. Výstavu uspořádala Stálá mise České republiky při OSN společně s UNICEF ČR a Generálním konzulátem ČR v New Yorku.

Foto: Archiv UNICEF
Český UNICEF se k projektu "Adoptuj a panenku a zachráníš dítě", jehož hlavním smyslem je získat prostředky na očkování dětí v krizových oblastech nebo v zemích, kde neexistuje běžný zdravotnický systém, připojil v roce 2002.

"Ta myšlenka je založená na velmi jednoduché bázi. Děti, dobrovolníci, ale také známí umělci vytvářejí panenky. Každá z nich má svůj rodný list a my je potom nabízíme za cenu očkování jednoho dítěte. Takže se dá říci, že jedna panenka rovná se jedno dítě," přibližuje Pavla Gomba, která stojí v čele českého zastoupení UNICEF - Dětského fondu OSN. Rodina či jednotlivec, který panenku adoptuje, obdrží spolu s panenkou blahopřání UNICEF, které zašle tvůrci panenky se zprávou, že jeho panenka našla "svoji rodinu".

Pavla Gomba zdůrazňuje také velký osvětový efekt projektu. "Prosíme učitele, aby s dětmi třeba na hodinách výtvarné výchovy při vytváření panenky mluvili o dětských právech, o situaci v jiných částech světa, v oblastech konfliktu nebo přírodních katastrof. Takže děti jsou takto zcela přirozeně vedeny k solidaritě a humanitě."

Úspěch českých panenek v africké Ghaně i v New Yorku

Pavla Gomba,  foto: Alžběta Švarcová,  archiv ČRo
V letošním roce projekt "Adoptuj a panenku a zachráníš dítě" expandoval z Česka na dva kontinenty. Na podzim proběhla úspěšná prodejní výstava panenek v africké Ghaně a nedlouho poté v New Yorku.

"Chtěli jsme tam ukázat nejlepší a nekrásnější panenky, které za 15 let projektu v Česku vznikly. Takže tam byly panenky například od Liběny Rochové, Evy Jiřičné, Tatiany Kovaříkové, ale třeba i takových umělců jako je Pavel Šporcl nebo Josef Dvořák, které úplně nespojujeme s výtvarným uměním, " doplňuje Pavla Gomba.

Výtěžek aukce podle ní překonal očekávání, za večer se vybralo kolem 3 tisíc dolarů, což pomůže nějméně 90 dětem.

"Možná to, z čeho jsem měla největší radost není ani finanční přínos, i když ten se samozřejmě také počítá, ale řada lidí, kteří akci navštívili - zejména z diplomatické komunity i z řad českých krajanů - přislíbili, že se zapojí, že budou panenky také vytvářet a projekt dál šířit," dodává Pavla Gomba.