Bašta opouští Moskvu, nastoupí na ministerstvu zahraničí

Jaroslav Bašta, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta končí po pěti letech v zahraniční diplomatické službě a za týden se vrací do České republiky. Na ministerstvu zahraničí podle dostupných informací obsadí místo Svobodova 1. náměstka a sociální demokracii tak zajistí větší vliv na zahraniční politiku. Přispěl Bašta během svého působení v Moskvě ke zlepšení česko-ruských vztahů?

Jaroslav Bašta,  foto: ČTK
Během Baštova působení v Moskvě se zlepšily diplomatické vztahy naší země s Ruskem, podle údajů Českého statistického úřadu se rovněž o třetinu zvýšil objem zahraničního obchodu. Podle Bašty se dokonce připravuje na letošní rok návštěva prezidenta Putina. Komentátora Jana Petránka, který dlouhodobě sleduje situaci v Rusku, jsme se zeptali, jak se podle jeho názoru mění v posledních letech za Baštova působení v Moskvě, vztahy České republiky a Ruska:

"Česko-ruské vztahy samozřejmě navazují v mnohém na to, co tady bylo v minulosti. pořád ještě zbývá velká hořká pachuť z toho, co se stalo v roce 1968. Ale když už celý svět respektuje Gorbačova, který přece jenom zavrhnul třídní boj jménem komunistické strany a dneska se staví jako sociální demokrat, potom on, Gorbačev i jako poradce Putina ovlivňoval vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací. Myslím si, že pan Bašta, jako velvyslanec, který teď končí a odchází, tohle velice dobře reflektoval. Byl tam prakticky poslán sociální demokracií, myslím, že s ním byl spokojen jak Miloš Zeman, tak i Špidla se o něm vyjádřil jako o člověku, který je pragmatický a udělal velký kus užitečné práce. A domnívám se, že ani dneska, současné vedení vlády nemá příliš velké námitky proti tomu, jak si pan Bašta ve své funkci počínal.

Ty česko-ruské vztahy samozřejmě mají mnohá úskalí. Myslím, že obchodně a hospodářsky jsme zbytečně vyklizovali pole, kam se velice rychle dostávali Francouzi, Holanďané a především němci. Myslím, že naše vztahy k Rusku se asi budou svým způsobem vylepšovat, jak to vyžaduje fronta boje proti teroru a ten ruský kolos, který stále ještě Ruská federace znamená tím, že má svých 17 milionů kilometrů čtverečních a je sto největší stát na světě, tam asi z Asie přes Rusko může mnohé pronikat do Evropy a tohle myslím vyžaduje, aby česko-ruské styky především v bezpečnostní sféře. Jak k tomu přispěl nebo nepřispěl pan Bašta, to už by byla otázka přímo pro něj."

...říká komentátor Jan Petránek.