Benešovy dekrety v Bruselu

Odsun sudetských Němců

Benešovy dekrety se dostávají do centra pozornosti i v Evropské unii. Zahraniční výbor Evropského parlamentu zahájil v pondělí debatu o letošní hodnotící zprávě o České republice. Benešovy dekrety v ní budou zřejmě hrát významnou roli. Více informací má Milena Štráfeldová.

Poslanec Jürgen Schröder, který připravuje již poněkolikáté zprávu Evropského parlamentu o České republice, na jednání zahraničního výboru prohlásil, že je nutné pečlivě prozkoumat, zda Benešovy dekrety neodporují právu Evropské unie.

Odsun sudetských Němců
"Česká republika na straně jedné a Slovensko na straně druhé musejí dát pozor, aby u nich nebyla legislativa, která není slučitelná se zákony unie. Pokud by Benešovy dekrety právu unie odporovaly, muselo by Česko tyto diskriminační zákony před svým vstupem zrušit."

Evropský parlament sice s Českem o vstupu do unie přímo nevyjednává, celá záležitost je ale pro evropské poslance zjevně velmi důležitá. Ujal se jí totiž předseda zahraničního výboru parlamentu Elmar Brok. Ten prohlásil, že odsun čtrnácti milionů Němců z poválečného Polska a Československa byla událost, srovnatelná s tragickými událostmi 2. světové války. Diskusi o Benešových dekretech na evropské půdě považuje za důležitou i šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndt Posselt, který je členem vedení delegace Evropského parlamentu pro Českou republiku:

"Myslím ale, že dekrety jsou hlavně morálním a politickým problémem. Ten se musí řešit porozuměním, což je symbol evropské integrace."

Úterního jednání v Bruselu se zúčastnili i čeští poslanci Jan Zahradil a Vladimír Laštůvka. Stínový ministr zahraničí za občanské demokraty Jan Zahradil odmítá činit z dekretů evropské téma:

"Evropský parlament byl zatažen do této problematiky a my musíme v této chvíli umět informovat poslance Evropského parlamentu, kterých je drtivá většina, kteří nemají o celé problematice ani ponětí. Tyto věci nemohou nijak souviset s naším vstupem do Evropské unie."

Podle Jana Zahradila česká strana na příštím zasedání zahraničního výboru Evropského parlamentu předloží argumentaci, která jasně ukáže, že žádný rozpor s evropským právem v otázce Benešových dekretů neexistuje. On i sociální demokrat Vladimír Laštuůvka také varovali před pokračováním debaty v tomto duchu. Jinak nelze vyloučit, že se české veřejné mínění obrátí proti vstupu Česka do Evropské unie.