Podle Tonyho Blaira nekomplikují Benešovy dekrety vstup České republiky do EU

Tony Blair s Milošem Zemanem, Foto: ČTK

Na bleskovou návštěvu se v pondělí v Praze zastavil britský ministerský předseda Tony Blair. Bylo to poprvé, kdy ve státnické funkci, přijel do České republiky. Hlavními tématy rozhovorů s našimi politiky byly především Benešovy dekrety, evropská integrace, bezpečnostní a hospodářská spolupráce i nákup stíhaček. Další podrobnosti má Eva Petržílková:

Tony Blair s Milošem Zemanem,  Foto: ČTK
Benešovy dekrety nekomplikují vstup České republiky do Evropské unie, tak zní poselství návštěvy britského premiéra Tonyho Blaira v Praze. Mezinárodně citlivá otázka takzvaných Benešových dekretů, o nichž jedná i Evropský parlament, je podle Tonyho Blaira věcí historie, kterou nelze měnit. Poprvé to prohlásil při dopoledním jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Přestože s předsedou Senátu Petrem Pithartem o dekretech nehovořil, i další české politiky ujistil, že existence dekretů vstupu Česka do Unie nebrání. Zopakoval to i na závěrečné tiskové konferenci po rozhovorech s premiérem Milošem Zemanem.

"Hovořili jsme také o Benešových dekretech. Vysvětlil jsem, že stanovisko britské vlády z roku 1996 v této záležitosti se nemění. Věříme, že dekrety jsou věcí minulosti, a v žádném případě by nijak neměly ovlivnit proces rozšiřování Evropské unie."

Tony Blair s Václavem Klausem,  Foto: ČTK
Už před návštěvou britského státníka tisk spekuloval o tom, že právě v této otázce přijíždí Tony Blair podpořit českou vládu. Premiér Zeman britský postoj ocenil. Zdůraznil, že mezi oběma zeměmi neexistují žádné otevřené problémy. V této souvislosti pak připomněl prohlášení britské královny při její návštěvě Prahy...

"Řekla, že jedinou smutnou epizodou v našich vzájemných vztazích byla Mnichovská dohoda. Ale domnívám se, že tato epizoda byla překonána pohostinstvím, které britská vláda poskytla prezidentu Benešovi a jeho exekutivě, když od roku 1940 právě z Londýna začaly být vydávány první známé dekrety prezidenta Beneše."

Labouristický předseda vlády podpořil v rozhovorech i připravovaný nákup nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen. Podle něj je věcí České republiky, jakou výzbroj si pořídí její armáda. Přesto s představiteli české vlády jednal o připravovaném kontraktu na dodávky 24 stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAe-Systems/SAAB a s ním spojenými offsetovými programy ve výši 150 procent ceny. Premiér Zeman v této souvislosti poznamenal:

Tony Blair s generálmajorem Stanislavem Hučkou,  Foto: ČTK
"Já bych chtěl vyjádřit naději, že Velká Británie, která je sice naším třetím největším partnerem v objemu vzájemného obchodu, ale pouze sedmým partnerem v objemu zahraničních investic, právě díky těmto offsetovým programům, postoupí mezi zahraničními investory ma medailovou pozici - medal position, Tony, medal position."

Tony Blair vedl s Milošem Zemanem také rozhovory o mezinárodní situaci, bezpečnosti a boji s terorismem. Poděkoval za účast české 6. polní nemocnice v Afghánistánu a zopakoval svůj postoj, že na Blízkém východě je třeba hledat politické, nikoli vojenské řešení napjaté situace mezi Izraelem a Palestinci. Miloš Zeman ještě na tiskové konferenci připomněl, že naposledy byl Tony Blair v Česku v polovině 90. let, kdy se oba politici poprvé setkali...

"Tehdy jsme ještě nebyli ministerští předsedové, ale se zdravým sebevědomím jsme byli přesvědčeni, že jednoho krásného dne jimi budeme a to se také splnilo."

Kromě rozhovorů s českými politiky se britský ministerský předseda sešel také s našimi válečnými veterány, kteří za druhé světové války bojovali v Británii. Ti ve Valdštejnské jízdárně Blairovi vyjádřili vděčnost za přijetí touto zemí. Britský premiér pak vyvolal pozdvižení, když se před jízdárnou zdravil nejen s čekajícími žáky britských škol v Praze, ale i s náhodnými kolemjdoucími a turisty.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio