Berdych je před Davis cupem ve skvělé formě

Tomáš Berdych, foto: ČTK

České tenisové jedničce přišla forma v pravý čas. Tomáš Berdych dosáhl na turnaji série masters v Key Biscayne nejlepšího letošního výsledku, když mezi absolutní světovou elitou dokráčel až do semifinále. To je velmi pozitivní zpráva před nastávajícím utkáním Davisova poháru proti Rusku, které začne už v pátek v Moskvě.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Z formy Tomáše Berdycha se těší především jeho osobní trenér a zároveň nehrající kapitán našeho daviscupového celku Jaroslav Navrátil, zvláště poté, co na rodáka z Valašského Meziříčí přišla během března určitá herní krize.

"Na turnajích po Austrálii a Davis cupu v Ostravě byl Tomáš trochu vyšťavenej. Jak turnaj v Rotterdamu, tak i Dubaji a Indian Wells mu nevyšel, když pokaždé prohrál ve druhém kole, ale dále se připravoval, což potvrdil na zdejším tunaji, kde loni prohrál v 1. kole, ale letos porazil velmi dobré hráče. Hlavně je důležité, že před Davis cupe porazil Tursunova a Andrejeva. V utkání s Nadalem sehrál vyrovnanou úvodní sadu, takže semifinále je určitě velmi dobrým výsledkem."

To, že naše tenisová jednička porazila hned dva ruské reprezentanty pro ni znamená podstatný nárůst sebevědomí před nastávajícím čtvrtfinále Davisova poháru v Moskvě. To potvrzuje i Navrátil.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"Já si myslím, že určitě. ředevším utkní s Andrejevem bylo velice vyrovnané a náročné. Ten hráč je podobného stylu jako Nadal, i když nedosahuje jeho kvalit. Nicméně nepodceňujme soupeře, protože Rusové jsou také v ideální formě, navíc antuka není beton, takže to bude daleko náročnější."

Ještě lépe než Berdych však na turnaji masters v Key Biscayne uspěl Rus Nikolaj Davyděnko. Právě on by měl být ústřední postavou týmu soupeře českých tenistů. Navíc Davyděnkovi spadl kámen ze srdce, neboť byl definitivně zbaven podezření ze sázení na své tenisové zápasy.

"Určitě to z něho spadlo a začal opět podávat vynikající výkony. Je to neskutečně pracovitý hráč, má skvělé údery od základní čáry i nohy, váží 63 kilo, takže ho zdobí vynikající pohyb. Dneska mu zabít míč na betonu je neskutečně obtížné a na té antuje to ude dvojnásob složité. Určitě bude psychicky nahoře."

V Moskvě očekává Jaroslav Navrátil velmi tuhý boj, který by měl vyústit do těsného výsledku.

"Já si myslím, že to bude rozdíl jednoho bodu. Jako kapán samozřejmě věřím svým klukům, takže bych byl rád, kdybychom vyhráli 3:2."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio