Berdych letí žebříčkem vzhůru

Tomáš Berdych, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čeští tenisté po hladkém vítězství 4:1 v Chile postoupili do semifinále Davisova poháru. Zvládli to i bez Tomáše Berdycha, který po senzačním postupu do finále Wimbledonu odřekl svou účast pro únavu a zranění břišního svalu. My se však jedničce a aktuálně 8. hráči světa budeme věnovat v dnešní sportovní rubrice. Jeho obrovský úspěch na londýnské trávě rozebereme s tenisovým trenérem Zdeňkem Žofkou.

"Když sleduji Tomášův vývoj od začátku až do toho finále Wimbledonu, tak měl výborný start mezi dospělé. Hodně hráčů se ho bálo, on byl také jeden z mála, kteří dokázali porazit Nadala a Federera. Dostal se do světové desítky na 9. místo, ale postupně ve svém vývoji ustrnul, jako by mu přestala pracovat hlava a to velké sebevědomí, které má, trochu kleslo. Prohrával vyrovnané zápasy, s Federerem až do letoška prohrál osmkrát za sebou a s Nadalem také neměl šanci, takže ti hráči se ho přestali obávat. Potom však zapracoval na fyzické kondici a zejména na rychlosti a ta mu dodává daleko lepší pozici k míčům, kdy může zahrát své fantastické vítězné údery. To je jeho obrovská zbraň. A tím, jak se lépe pohybuje, tak vrátí i nějaký míč navíc a stoupá tak šance, že soupeř to zkazí. Po tenisové stránce hodně pracuje s trenérem Krupou na přechodu na síť. Tomáš už se nebojí si tam dojít, zahrát volej, což je důležitá věc, protože to soupeře nalomí a když tím Tomáš dělá body, tak je to cesta k vítězství."

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Řekl jste to velmi přesně, Tomáš se nebojí chodit na síť a tím šetří síly, neboť často zahraje vítězný míč rychleji, než když zůstával přikován na základní čáře a hrál své přímky. Každopádně Tomáš Berdych vyměnil rakety i trenéra. Myslíte si, že speciálně výměna raket, se kterými hraje od letošního roku, pozitivně ovlivnila jeho hru?

"Ano. Když se hráč cítí s raketou dobře, tak se stává součástí jeho těla. To hraje obrovskou roli a já si myslím, že Tomáš udělal s novou raketou fantastické výsledky, sžil se s ní a nebude jí chtít měnit. Také od Samprase přes Borga ad. - ti hráči neměnili raketu, max. design. Raketa je nejdůležitější z výbavy tenisty. Co se týče trenéra, Tomáš byl dlouho s Jardou Navrátilem, dosáhli na 9. místo na světě, což je fantastický úspěch. Každopádně nový trenér má vždy nějakou představu, jak by tomu hráči mohl pomoci, Tomáš Krupa má dostatek zkušeností. O nutnosti zlepšit přechod na síť, voleje a pohyb už mluvil Jarda Navrátil dříve, otázkou je, proč se to povedlo až v této sezóně."

Tomáš Berdych má velký potenciál, mnoho odborníků tvrdí, že podle hry by měl být v první pětce světového žebříčku. Tenista musí být i trochu sobec. Nebrzdí Tomáše, že je spíše uzavřený? Neměl by ho v tomto směru trenér Krupa "naočkovat", aby se dostal mezi tu absolutní světovou elitu?

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"Souhlasím s tím, že by se určitě mohl dostat do první pětky. Nadal a Federer jsou daleko před ostatními. Nadal, pokud je zdráv, tak na antuce je téměř neporazitelný a na ostatních površích vyrovnaný s Federerem. Djokovič, Murray a Del Potro - to jsou hráči, které může Berdych v top formě bez debaty porážet. Otázkou je, zda se mu to podaří, ale naočkovat to myslím nejde. Je to věc naturelu hráče, Tomáš měl vždycky obrovské sebevědomí, samotný někdejší nehrající kapitán daviscupového týmu Cyril Suk mi říkal, že hráče s takovým sebevědomím v Česku nikdy neviděl. Na druhé straně je trochu flegmatický a ačkoliv zápas úplně nevypustí, tak ta bojovnost není na nejvyšší míře. V minulosti si často usnadnil práci tím, že dal do úderu max. ránu a buď to vyšlo nebo ne. Teď díky lepšímu pohybu zůstává déle ve výměnách, více si věří a nemusí to tzv. utnout. To jsou kousíčky, které do sebe zapadají a potom z toho může být i velký výsledek."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio