Bertramka chce přiblížit Mozarta dětem

Foto: CzechTourism

Možná to znáte také - školní koncerty, nudící se malé děti a následně jejich ne příliš velký zájem o vážnou hudbu. To by v roce 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta chtěla změnit společnost Comenius, která provozuje pražskou Bertramku. Právě na usedlnosti manželů Duškových Mozart dvakrát pobýval a v autentickém prostředí zazní tři desítky hudebních pořadů pro děti. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Wolfgang Amadeus Mozart je s Prahou úzce spjatý. Napsal i uváděl tu řadu svých slavných děl. V muzeích se dochovaly takové vzácnosti, jako je například fragment opery Figarova svatba psaný samotným skladatelem. Jeho pobyt na Bertramce pak připomínají unikátní hudební nástroje i pramen Mozartových vlasů objevený po roce 1945. Bertramka má neopakovatelnou atmosféru a právě zde zazní Mozartova hudba prezentovaná s lehkostí a humorem, aby to děti neodradilo. Záštitu nad akcí přijala ministryně školství Petra Buzková.

"Nejmladší generace dnes obvykle nepatří mezi milovníky klasické hudby a její poslech rozhodně nepatří k oblíbeným formám trávení volného času. Ale na druhé straně si myslím, že setkání s Mozartovou hudbou naživo, pro ně může být natolik silným zážitkem, že získají pozitivní vztah ke klasické hudbě na celý život."

Foto: CzechTourism
Obsahem koncertů nebudou jenom Mozartovy skladby, ale i díla českých skladatelů. A jak uvedla ředitelka Bertramky Lenka Pokorná, studenti zde budou ve velmi úzkém kontaktu s hudebníky, což jim velké koncertní sály neumožňují.

"Doufám, že děti si nebudou myslet, že koncerty s vážnou hudbou jsou něco nepříjemného, ale že pochopí, že vážná hudba je obklopuje i ve filmech, jako filmová hudba, což z vlastní zkušenosti vím, že si děti často neuvědomují."

Podle jakého klíče jste školy vybírali a kolik jich bude?

"Oslovíme 50 škol, seznam nám dodá ministerstvo školství. Oslovíme školy s rozšířenou hudební výukou, ale větší část, těch koncertů by mělo být zhruba 30, bude určena pro druhé stupně základních škol."

Pro děti bude připravena i expozice. Je letos v roce Mozartova výročí něčím výrazně obohacena?

Bertramka,  foto: CzechTourism
"Ano, ve spolupráci s Českým muzeum hudby zde budeme vystavovat šest originálů. Budou to zejména notové materiály. Vždy budou vystaveny jeden měsíc jeden. Tento měsíc zde máme úpravu Figarovy svatby, konkrétně cellový part od pana Kajetána Vogla."

Letošní 250. výročí Mozartova narození se výrazně projevilo v návštěvnosti Bertramky. Například minulý měsíc přišlo o 30 procent více návštěvníků než loni a to turistická sezóna ještě ani nezačala. Jako bombonek na léto připravuje muzeum mimořádný koncert, jehož záznam bude vysílán v rámci programů Euroradia. Vystoupí zde například sólistka Národního divadla Zdena Kloubová se slavnou árii Bella mia fiamma, addio, což v překladu znamená Můj krásný plameni, sbohem. Tu napsal Mozart přímo na Bertramce pro Josefinu Duškovou. A to za docela zajímavých okolností. Vypráví se, že stále neměl na psaní čas a tak ho paní Dušková zavřela do altánu a dala mu vše, co ke psaní potřeboval. Wolfgang Amadeus Mozart napsal obtížnou árii a řekl, že když ji nezazpívá přímo z listu tak ji roztrhá. Vzhledem k tomu, že se dodnes zachovala, ji zřejmě paní Dušková zazpívala napoprvé.