Praha se připravuje na 250. výročí narození W. A. Mozarta

mozart_praha2006.jpg

Šestnáct českých kulturních institucí spojí síly, aby v příštím roce společným projektem Mozart Praha 2006 přispěly v Praze k celosvětovým oslavám 250. výročí narození skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Připraveno je na 150 koncertů, operních představení, výstav a festivalových akcí.

Myšlenka mozartovského projektu vznikla při jedné z neformálních schůzek ředitelů velkých kulturních institucí. Životní osudy Wolfganga Amadea Mozarta jsou totiž s Prahou nerozlučně spjaty. Výjimečný vztah k české metropoli dokládají i jeho údajné výroky: "Můj orchestr je v Praze" či "Mí Pražané mi rozumějí."

"V každém případě je doloženo, že Mozart a jeho tvorba získali obrovský úspěch a respekt během jeho života. Premiéry jeho děl byly v Praze velmi bouřlivě a pozitivně přijímány. I v následujících cestách do Prahy, kterých bylo celkem 5, se dá vysledovat, že se Mozart vždy vracel do Prahy velice rád, aby se setkal nejenom s pražským publikem, ale i s pražskými muzikanty, protože on byl v kontaktu s mnoha českými hudebníky té doby. Myslím, že je to naprosto nezaměnitelný fenomén v celém díle a životě Mozarta, kdy Praha pro něj znamenala šťastné okamžiky jeho krátkého života,"

uvedl výkonný ředitel projektu Mozart Praha Jiří Hubač. Jak dodal, výjimečný bude úvodní a závěrečný koncert. První zazní 27. ledna, v den narození, a závěrečný 14. prosince.

"Historicky ve stejný den, kdy Praha, když se dozvěděla o úmrtí Mozarta, uspořádala slavnostní mši v kostele sv. Mikuláše na Malé Straně. A už tehdy přišlo uctít památku zesnulého Mozarta na 4 tisíce Pražanů."

V Praze by se během roku 2006 měly objevit i světoznámé pěvkyně Cecilia Bartoliová a Edita Gruberová. Přijet mají Berlínští a Vídeňští filharmonikové a světoví dirigenti. Národní divadlo v koprodukci s libereckou scénou chystá českou premiéru Mozartovy rané opery Apollo et Hyacinthus. Jak uvedl Jiří Hubač, připravuje se také ojedinělá akce 24 hodin s Mozartem.

"Během 24 hodin bude sestaven televizní program z příspěvků z celého světa, kde budou přispívat televizní stanice nejenom z Evropy, ale až z Pekingu, z Ameriky, z Tokia. A vlastně se tak nabídne divákům unikátní šance setkat se s dílem Wolfganga Amadea Mozarta v interpretaci světových koncertních sálů a hlavně vynikajících sólistů."

Praha se může pyšnit tím, že Mozartovi připravila několik šťastných životních chvil. Mozart zde slavil velký úspěch s operou Figarova svatba, premiéry tu měly opery Don Giovanni a La Clemenza di Tito a Pražská symfonie. Při svých návštěvách trávil hodně času u manželů Duškových v jejich vile Bertramka.

"Dokonce věnoval Mozart paní Duškové, která byla vynikající zpěvačkou, árii,"

uvedla Vlasta Cibulová, ředitelka Muzea Bertramka. Právě zde Mozart dokončoval partituru opery Don Giovanni. Na jeho pobyt zde mají netradiční upomínku.

"Ve vitrínce je málo viditelná unikátní památka. Je to svazek Mozartových vlasů. Potom jsou tam hudební nástroje: kladívkový klavír, na který hrál Mozart při pražské návštěvě Ústavu šlechtičen na Novém Městě pražském a potom cemballo značky Gräbner, které se také dochovalo a je vystaveno na Bertramce v expozici."

U příležitosti Mozartova výročí hodlají na Bertramku v rámci festivalu Mozartiana Iuventus pozvat mladé hudebníky ze všech měst, kde Mozart pobýval.