Bertramka - místo, které miloval W.A. Mozart

Bertramka

Vila Bertramka v páté pražské části je nerozlučně spjata se jménem Wolfanga Amadea Mozarta, od jehož narození uplyne příští rok čtvrt století. Mozart dvakrát pobýval u majitelů vily manželů Duškových a jeho pražské pobyty dokládají unikátní hudební nástroje i pramen vlasů, který byl objeven po roce 1945. Více se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

"A přátelství trvalo potom až do smrti. Dalo by se říct až za hrob, protože po Mozartově smrti se paní Dušková starala ještě o Mozartovy syny a starší Karel Thomas strávil v Praze skoro pět let."

František Xaver Dušek platil za vynikajícího klavíristu, hudebního pedagoga a skladatele. Vyučoval v mnoha šlechtických rodinách a byl ve své době autoritou. Jeho žena Josefina byla o mnoho let mladší a byla to jeho žačka. Na první pohled to možná bylo nerovné manželství - pan Dušek vzešel z chudých poměrů, byl o mnoho starší, a po úrazu fyzicky poznamenaný. O paní Duškové se traduje, že byla bohatá, krásná, společenská dáma a vynikající zpěvačka. Mozart navštívil Prahu pětkrát a dvakrát pobýval i na Bertramce u Duškových.

"Poprvé, když přijel v lednu 1787, tak ani nepřišel na Bertramku. Jednak to bylo v zimě, jednak paní Dušková byla zrovna na turné v Drážďanech. Bydlel v paláci u hraběte Thuna. Mozart přijel na pozvání pražského divadelního orchestru Nosticova divadla a tehdy dostal od impresária divadla objednávku na novou operu. A to hned pro podzimní sezónu. Proto přijel na podzim téhož znovu do Prahy, ale neměl ještě operu hotovou a protože byl v centru města hodně rozptylován, tak přijal pozvání Duškových k pobytu na Bertramce a tady dopisoval Dona Giovanniho."

Premiéra opery dopadla mimořádně úspěšně a Mozart tu ještě nějakou dobu zůstal, neboť 3. listopadu roku 1787 je datován vznik slavné árie "Bella mia fiamma, addio" v českém překladu "Můj krásný plameni, sbohem", kterou napsal na Bertramce pro Josefinu Duškovou. Vznik árii údajně provázely docela zajímavé okolnosti.

"Paní Dušková si ji velmi přála. Velmi chtěla, aby pro ni Mozart něco napsal. On neměl čas, takže ho zavřela do altánu, dala mu tam všechno, co potřeboval a Mozart jí napsal obtížnou árii. Řekl, že když ji nezazpívá přímo z listu, tak ji roztrhá. Vzhledem k tomu, že se árie dodnes zachovala, tak ji asi paní Dušková zazpívala bezchybně z listu napoprvé. Ale spíše ta legenda svědčí o tom, že paní Dušková byla skutečně vynikající zpěvačka."

Podruhé přijel Mozart na Bertramku v roce 1791 při příležitosti uvedení korunovační opery La clemenza di Tito. Sám Mozart považoval pobyty na Bertramce za nejkrásnější chvíle svého krátkého a pohnutého života. Jedním z nejzajímavějších exponátů muzea je pramen Mozartových vlasů, který se do Prahy dostal poněkud kuriozní cestou. V bouřlivých dnech Pražského povstání v květnu roku 1945 opouštěl Prahu německý profesor. V jeho věcech byl nalezen balíček údajně obsahující památky na Wolfganga Amadea Mozarta. Když byly po válce prohlédnuty, zjistilo se, že jsou zde dva Mozartovy portréty a vlasy s nápisem "vlasy nesmrtelného skladatele Mozarta", které svým vzhledem i úpravou připomínají prameny uchovávané v salcburském Mozarteu. Protože zmíněný profesor byl potomkem jednoho z majitelů Bertramky počátkem 19. století a bylo o něm známo, že se o Mozarta zajímá, je možné, že tyto památky získal od rodiny syna Františka Němečka, který byl prvním Mozartovým životopiscem.

"Je velice dojemné, když stojíte před vitrínkou a díváte se na svitek vlasů, který snad skutečně patřil Mozartovi. Pak jsou tu hudební nástroje, na které Mozart koncertoval v Praze. Je tu kladívkový klavír, na který hrál v Ústavu šlechtičen na Novém Městě pražském a potom cembalo Gräbner, na které hrál v Nostickém paláci."

Jak dodala ředitelka muzea Vlasta Cibulová, památky na Mozarta jsou zde uchovávány jako vzácné relikvie. V pamětní knize Bertramky najdete autogramy Antonína Dvořáka, P.I.Čajkovského a dalších významných návštěvníků, kteří se sem od 19. století přicházeli poklonit památce skladatele. Bertramku i dnes navštěvuje řada osobností. Například na manželku korejského premiéra paní Goh zapůsobila v roce 2003 tak silným dojmem, že se rozhodla změnit svůj program a zúčastnit odpoledního koncertu. Generální tajemník OECD Donald Johnston zde zahrál na klavír a osobně připravil pro sebe a svůj doprovod ženšenový čaj. Mezi nejvzácnější návštěvy pak patří první dáma Bílého domu Laura Bush.

Od dubna do prosince se na Bertramce konají koncerty. V létě pak i v překrásné zahradě, která si zachovala atmosféru doby, kdy tady Mozart pobýval a dokončoval Dona Giovanniho.

10
50.070369110000
14.395104640000
default
50.070369110000
14.395104640000
50.087811400000
14.420459800000