Bez práce bylo v březnu 8,8 procenta lidí

Lidí bez práce podle očekávání v březnu ubylo - míra nezaměstnanosti se snížila na 8,8 procenta. Práci hledalo téměř 480 tisíc lidí. Ekonomové to přičítají rychlému růstu ekonomiky a částečně začátku sezonních prací. Podle některých analytiků je však nezaměstnanost vzhledem k šestiprocentnímu ekonomickému růstu stále vysoká a výraznějšímu poklesu brání struktura trhu práce.

ilustrační foto
Lidí bez práce podle očekávání v březnu ubylo - míra nezaměstnanosti se snížila na 8,8 procenta. Práci hledalo téměř 480 tisíc lidí. Ekonomové to přičítají rychlému růstu ekonomiky a částečně začátku sezonních prací. Podle některých analytiků je však nezaměstnanost vzhledem k šestiprocentnímu ekonomickému růstu stále vysoká a výraznějšímu poklesu brání struktura trhu práce. Zaměstnavatelé sice nabízejí práci, ale mají problém najít vhodné pracovníky. Právě kvůli růstu takzvané strukturální nezaměstnanosti považuje i David Marek z Patria Finance březnový výsledek za rozpačitý. Očištěná data totiž ukazují, že pozvolné snižování nezaměstnanosti se zastavilo a celé první čtvrtletí její míra prakticky stagnovala.

"Údaj je pouze sezónním pohybem, který je pro jaro obvyklý a po sezónním očištění míra nezaměstnanosti prakticky stagnovala."

Je podle vás míra nezaměstnanosti adekvátní k růstu hrubého domácího produktu?

"Stagnace míry nezaměstnanosti vzhledem k téměř sedmi procentnímu růstu ekonomiky je spíše negativní informací. Při takto dobrém výkonu ekonomiky by měla nezaměstnanost výrazněji klesat."

Ve srovnání s EU dosahuje Česko lepší výsledky. Proč je dlouhodobě i v Evropské unii míra nezaměstnanosti takto vysoká?

"To je přesná otázka na problémy evropské ekonomiky. Podíváme-li se, jaká je míra nezaměstnanosti ve Spojených státech, ve Velké Británii a v kontinentální Evropě, tak zjistíme, že v Evropě je dlouhodobě dvojnásobná, někdy dokonce ještě vyšší. Může to být dáno příliš ochranářskou politikou ve snaze zajistit kvalitní sociální záchytnou síť. Potom může trh práce trpět určitými defekty. Mimo jiné i vyšší mírou nezaměstnanosti."

Jak odhadujete nezaměstnanost za celý tento rok?

"Podle mého názoru by měla míra nezaměstnanosti v tomto roce víceméně stagnovat."

Úbytek lidí hledajících práci zaznamenaly v březnu všechny úřady práce. Největší nezaměstnanost je už tradičně na Mostecku, přes 20 procent. Následuje Karvinsko a Jesenicko s 18cti procenty. Naopak nejmenší nezaměstnanost ohlásily úřady z okolí Prahy. Nejnižší číslo 2,6 procenta, je z okresu Praha - východ. Teď na jaře by díky sezónním pracím měla nezaměstnanost klesat ještě výrazněji. K novým místům by mohly paradoxně přispět i letošní povodně. Při odstraňování jejich následků bude třeba zajistit úklid či opravy.

V Česku se nezaměstnanost pohybuje dlouhodobě pod průměrem Evropské unie. Podle metodiky Eurostatu, činila v Česku v únoru rovných 8 procent. V celé pětadvacítce zemí EU představovala 8,8 procenta, na Slovensku 16,5 procenta, v Polsku 17,4 procenta, naopak Irsko vykázalo jen 4,2 procenta.