Bezdomovci provází Prahou

Foto: Pragulic
0:00
/
0:00

Zajímavá zákoutí Prahy je možné poznat s bezdomovci, kteří vám budou dělat průvodce. S touto netradiční průvodcovskou službou přišli tři studenti Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Projektem Poznej Prahu jinak chtějí přispět k překonávání bariér a pomoci tak bezdomovcům v integraci.

Jan Badalec,  foto: Pragulic
Studenti se s projektem dostali až do finále mezinárodní soutěže Social Impact Award, která oceňuje společensky prospěšné podnikatelské aktivity. Právě lidé bez domova znají město lépe a s jeho určitými částmi mají spojený i svůj příběh. Prahu tak mohou ukázat jinak, než to dělají běžné průvodcovské agentury. Jedním z průvodců je Jan Badalec. Rád provádí hlavně pražským Karlínem. Ve stejné době, kdy se tato čtvrť ocitla pod vodou, skončil po rozvodu na ulici.

"Spousta lidí v Karlíně na tom byla úplně stejně a naprosto nevinně. A taky jim všechno uplavalo, včetně rodinných alb, včetně všeho," uvedl průvodce.

Katarína Chalupková,  Ondřej Klügl a Tereza Jurečková,  foto: Pragulic
Trojici studentů, kteří projekt vymysleli, dala dohromady až mezinárodní soutěž. Občanské sdružení Pragulic tak vzniklo vlastně náhodou. Podobné projekty fungují například v Londýně, Mnichově či Kodani. Se svými dvěma spolužačkami Katarínou Chalupkovou a Terezou Jurečkovou ve sdružení pracuje i Ondřej Klügl. Jak uvedl v rozhovoru pro Radio Praha, protože nikdo ze studentů neměl zkušenost s prací s bezdomovci, oslovili se svým nápadem několik organizací.

"Oslovili jsme spoustu organizací, například azylové domy nebo organizace, které se těmto lidem dlouhodobě věnují a snaží se jim pomoct. Potřebovali jsme zpětnou vazbu, jestli je vůbec tento projekt realizovatelný, co si o tom lidé, kteří s bezdomovci denně pracují, myslí. Reakce byla kladná. I to nás motivovalo, že jsme se do toho pustili a začali tomu nápadu věřit."

Foto: Pragulic
Jak tipujete vhodné lidi?

"Právě i z tohoto důvodu jsme organizace oslovili, protože jsme potřebovali lidi, kteří jsou schopní, mají co říct a nemají problém se prezentovat. S tím nám organizace velice pomohly, udělaly předvýběr. My jsme si potom s těmi lidmi domluvili schůzky, kde jsme jim nápad prezentovali. Začali jsme s nimi přes prázdniny dlouhodobě pracovat, trénovat a školit."

Jak na to lidé bez domova reagovali? Nepociťovali zpočátku třeba nedůvěru?

Jan Badalec provádí turisty,  foto: Pragulic
"Ne. Ti, co se k nám přidali, tak byli naopak nadšeni. Začali okamžitě vymýšlet trasy, a co a jak by se dalo dělat. Tím, že jsme neoslovili široké masy, ale organizace nám vytipovaly lidi, kteří mají zájem, tak věděli, do čeho jdou a proč do toho jdou. Jednotlivé trasy jsme s nimi procházeli. Prohlídky trvají dvě hodiny, tak jsme chtěli, aby měly hlavu a patu a k tomu nějaký příběh."

Jak dlouho už prohlídky probíhají a je o ně zájem?

"Oficiálně fungujeme od 8. 8. a zájem je. Překvapující je, že více než polovina ze zájemců a lidí, co zavítají na naše prohlídky, jsou cizinci."

Foto: CzechTourism
Pomohla už tato služba některým lidem bez domova odrazit se ode dna?

"Lidé, se kterými děláme, jsou lidé, kteří se snaží zařadit, snaží se pracovat, takže tohle není jediný zdroj příjmů. Dodává jim to sebevědomí, pocit, že jsou opět mezi lidmi, že nejsou jen přehlíženi. Lidé, kteří s námi spolupracují, se snaží a jsou velice šikovní, dostávají polovinu z platby za prohlídku,"

uvedl Ondřej Klügl. Protože o prohlídky mají z velké části zájem cizinci, pomáhají při nich překladatelé-dobrovolníci. Podle autorů projektu není cílem spasit hlavní město, ale rozběhnout kvalitní službu, která pomůže lidem bez domova a zároveň více upozorní na jejich problémy.