Biolog Marek Mráz obdržel prestižní grant ERC na výzkum leukémie

Marek Mráz, foto: Kateřina Šejvlová / CC-BY

Prestižní granty Evropské výzkumné rady (ERC) letos získalo pět řešitelů z Česka, což je nejlepší dosažený výsledek od roku 2008. Granty putují celkem do 22 zemí, ve kterých je získalo 403 vědců. Jedním z nich je biolog Marek Mráz ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC).

Marek Mráz,  foto: Kateřina Šejvlová / CC-BY
Ačkoliv je Marku Mrázovi teprve 35 let, vede vlastní výzkumnou skupinu, a má za sebou pracovní pobyty ve Spojených státech.

"Jedná se o poměrně prestižní grant, který je udělován jen asi 10 procentům přihlášených projektů napříč prakticky všemi vědeckými obory. My se věnujeme výzkumu tzv. chronické lymfatické leukémie, což je nejčastější leukémie u dospělých lidí."

S jakou finanční částkou je grant spojen, a jak dlouho by měl trvat?

"Získali jsme částku 1,5 miliónu eur na dobu pěti let."

Co by měl váš výzkum pro pacienty přinést?

"Chceme se věnovat především studiu základních mechanismů toho, jak vzniká chronická lymfatická leukémie. Je to onemocnění, které se vyvíjí z tzv. b-lymfocitů, to jsou buňky, které mají tělo chránit proti infekci. Zatím není známo, jak dojde k tomu, že se tyto buňky stanou nádorovými. V druhé části projektu bychom chtěli využít pochopení těchto mechanismů k vyvinutí cílené léčby tak, abychom dosáhli lepší kontroly té choroby, pokud možno s minimální toxicitou pro pacienty. Naprostá většina pacientů s chronickou lymfatickou leukémii transplantována není, takže jsou léčeni buď nějakou cílenou léčbou nebo chemoterapií. Důvodem, proč se pacienti ne příliš často transplantují, je ten, že samotná transplantace jednak vyžaduje najít dárce, jednak je spojená s určitým rizikem pro pacienta. Proto se v současné době mnoho pracovišť uchyluje k tomu, že pacienty léčí jinými metodami. V případě transplantace potom existuje šance, že je pacient trvale vyléčen."

Vy jste byl na pracovním pobytu v USA. Jaká tam byla vaše oblast výzkumu?

"Pracoval jsem několik let na univerzitě v kalifornském San Diegu, a před tím na Mayo klinice. I tady jsem se věnoval studiu leukémie a lymfomů. Potom jsem se rozhodl vrátit do České republiky do Středoevropského technologického institutu (CEITEC) na Masarykově univerzitě a spolupracovat s lékaři ve Fakultní nemocnici Brno."

Jaký byl motiv návratu?

Ilustrační foto: Navy News Service,  Chad McNeeley / Public Domain
"Hlavní důvody byly asi dva. Jednak možnost vybudovat vlastní laboratoř právě v nově otevřeném Středoevropském výzkumném institutu CEITEC, a velice dobrá spolupráce s klinickými lékaři ve Fakultní nemocnici Brno."

Když byste srovnával podmínky pro výzkum v USA a v Česku, jak se liší?

"Řekl bych, že díky dobré spolupráci těch dvou zmiňovaných institucí v Brně, mám k práci do jisté míry podobné podmínky jako ve Spojených státech, kde to také byla spolupráce mezi akademickou sférou a lékaři. Ale v ČR se dosti těžce někdy potýkáme s nedostatečným, a ne úplně systémovým financováním vědy. V tom je právě grant Evropské komise velkou pomocí pro moji laboratoř," uvedl Marek Mráz.

Úspěch v soutěži o grant Evropské výzkumné rady je v Česku vzácná událost. Grant se uděluje v různých kategoriích od roku 2007 a čeští vědci jich za tu dobu obdrželi 30.