Bláznivý den Sester Havelkových a Jiřího Traxlera

Sestry Havelkovy, foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha

V Hudební neděli Radia Praha se vrátíme o několik desítek let nazpět a zaposloucháme do písniček Jiřího Traxlera v podání Sester Havelkových. Začneme titulní písní jejich alba Bláznivý den.

Jiří Traxler s Jaroslavem Ježkem,  foto: Wikimedia Public Domain
Budoucí pianista, skladatel, aranžér, textař a vůbec všestranný hudebník Jiří Traxler se narodil v roce 1912 v Táboře a hudbě se začal věnovat velice brzy. Když pak odešel z rodného města, původně na studia, do Prahy, netrvalo dlouho a začal spolupracovat s orchestrem Jaroslava Ježka a dalšími jmény, která mají zvuk i po letech, kdy už dávno jazz není módním výstřelkem a stále více se stává klasikou - R. A. Dvorským a Karlem Vlachem. Skládal písničky i hudbu k filmům, např. dodnes oblíbené komedii Eva tropí hlouposti a divadelním představením. Česky otextoval řadu amerických šlágrů a nahrával také desky. Jen do prosince 1949 zahrnuje jeho tvorba na 120 titulů. Časový údaj, který byl zmíněn, tedy prosinec 1949 není vybrán náhodně. Na samém konci tohoto roku opustil Jiří Traxler Československo a na nějaký čas se usadil v Německu, odkud pak zamířil do Kanady. I když se zde živil jako technický ilustrátor, na hudbu rozhodně nezanevřel. V nakladatelství '68 Publishers mu vyšly paměti Já nic, já muzikant. A v roce 2008 pak vydal knihu Já nic, já muzikant...na penzi. Jiří Traxler zemřel v 99 letech v kanadském Edmontonu.

Sestry Havelkovy,  foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Právě písničky Jiřího Traxlera si pro svou desku Bláznivý den vybraly Sestry Havelkovy. Vokální trio Sestry Havelkovy vzniklo v roce 1985, počet sester a jejich obsazení se v průběhu let měnilo. V době, kdy byla nahrána deska, jejíž písničky dnes posloucháme, byly sestry čtyři. Olga Bímová, Petra Kohoutová, Dana Šimíčková a Anna Vávrová. Jejich repertoár se skládal a skládá z písniček 20., 30. a počátku 40. let minulého století. Sestry Havelkovy vydaly v průběhu let několik alb, pořádají samostatné koncerty a vystupují na různých akcích. Ti, kdo stejně jako ony propadly kouzlu let dávno minulých, si je mohou v květnu poslechnout třeba na koncertě na pražské Novoměstské radnici.