Blokáda Prahy

Jak vás v našich úvodních zprávách průběžně informujeme, v Praze začali ve středu ráno protestovat nespokojení podnikatelé v autodopravě, jejichž cílem bylo zablokovat ministerstvo dopravy. Připravila Eva Petržílková.

Vraťme se teď k důvodům nespokojenosti Sdružení dovozců automobilů, Asociace autoškol a některých taxikářů: Jsou to především nedostatky při přihlašování vozů a nejasné podmínky při získávání řidičských průkazů. Poprvé autodopravci a členové asociace autoškol blokovali ministerstvo dopravy 20. srpna asi 150 vozy. Celou situaci nezměnila ani schůzka 27. srpna s premiérem Milošem Zemanem, kde se protestující dohodli na vyřešení problémů pomocí dvou pracovních skupin. Podnikatelům se totiž nelíbí, že tyto skupiny vedou lidé, kteří údajně mají špatné uvádění nových zákonů do praxe na svědomí. Ministr dopravy Jaromír Schling ale už dříve uvedl, že uzavřená dohoda je z jeho strany dodržovaná.

"Ty pracovní skupiny pracují a budou pracovat. A znovu zdůrazňuji, potvrdil to i tiskový mluvčí vlády pan Libor Rouček, potvrdil to i poradce premiéra pan Staněk, který byl přítomen tomu jednání u premiéra, že na tomto jednání nebyly vzneseny žádné personální požadavky. Tudíž o nich ani nemohlo být jednáno. A jestliže pan Slawisch druhý den nebo za dva dny po jednání u premiéra vznese úplně nové požadavky, nedivte se, že o nich nemohu s ním jednat ani já ani pan premiér."

Protestující také trvají na odchodu ministra dopravy a jeho dvou podřízených, se kterými odmítají vyjednávat. Upustili ale od úmyslu totálně zablokovat příjezdy do hlavního města a rozhodli se zatarasit pouze okolí ministerstva dopravy. Předseda Sdružení drobných dovozců, opravářů a prodejců motorových vozidel Jan Slawisch nedokázal v úterý ráno odhadnout, jak dlouho bude protest trvat.

"Tak na to vám neodpovím. Já to nevím. Někteří si berou karavany, jiní si berou spací pytle."

Jan Slawisch ze Sdružení dovozců ještě před blokádou uvedl, že organizátoři akce spoléhají na pomoc policie. Pražský magistrát ani dopravní podnik kvůli blokádě žádná zvláštní dopravní opatření nepřichystaly. Úkolem policie je celou situaci monitorovat.

Zástupci autoškol a dovozců ojetých vozidel v jednotlivých krajích České republiky většinou středeční blokádu Prahy podpořili. Ostatní neúčast na protestu, požadujícím odvolání ministra dopravy a jeho dvou podřízených, zdůvodnili velkou vzdáleností od Prahy, neorganizovaností akce v regionu i nesouhlasem s formou či důvody protestu.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio