Blokáda ministerstva vnitra skončila

zástupci autoškol

Dvoudenní blokáda ministerstva dopravy, kterou zorganizovali dovozci aut a zástupci autoškol skončila. Ministr dopravy Jaromír Schling zůstal ve funkci, i když jeho pád byl jedním z hlavních požadavků organizátorů blokád. Vedení resortu dopravy je podle nich odpovědné za nedostatky při přihlašování vozů či nejasné podmínky při získávání řidičských průkazů. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Blokády se zúčastnilo na 800 automobilů. Dovozci aut, představitelé autoškol a někteří taxikáři požadovali odvolání ministra dopravy Jaromíra Schlinga a jeho dvou podřízených. Pokoušeli se jednat i s premiérem Milošem Zemanem, ten je však odmítl přijmout a mluvčí vlády Libor Rouček jim dokonce řekl, že se chovají jako komunisté v roce 1948. Značně rozladění protestující poté zopakovali, že budou pokračovat v blokádách tak dlouho, dokud Schling bude ministrem. V noci zůstala většina v hlavním městě a ve čtvrtek ráno blokáda pražské magistrály pokračovala. Po hodině však nastal obrat. Z iniciativy předsedů obou komor parlamentu Václava Klause a Petra Pitharta začalo jednání protestujících s poslanci. Zúčastnil se ho i ministr Schling, jehož odvolání přestali dopravci požadovat. Poslanci po vzrušeném jednání dovozcům vozidel a zástupcům autoškol přislíbili vytvoření dvou pracovních skupin, které projednají jejich připomínky a požadavky. Jedna komise se podle předsedy sněmovny a ODS Václava Klause sejde už v pondělí. Druhá projedná 23.9. případnou novelizaci zákona o autoškolách. Předseda sdružení dovozců vozidel Jan Slawisch byl s výsledkem nakonec spokojen.

Také ministr dopravy jaromír Schling považuje vytvoření komisí za jediné rozumné řešení.

"Poslanecká půda, to znamená půda hospodářsného výboru a jeho podvýboru pro dopravu, je pro nás docela dobré abych tak řekl hřiště, na kterém jsme připraveni samozřejmě projednávat všechny věci, a vyjít vstříc všem, kteří přichází s kontruktivními návrhy."

Výsledek přivítali také představitelé autoškol a sdružení dovozců ojetých vozů, kteří Prahu dva dny částečně blokovali.

"Dopadlo to tak, jak to mělo dopadnout. Konečně se zase cítíme jako lidi."

"Hodnotím to, že to je vynikající. Splnili jsme vlastní požadavky."

"Myslím, že to dopadlo dobře, že se konečně na něčem dohodli a že se o tom bude jednat. Před tím si udělali svoji komisi a o ničem se nejednalo, teď se o něčem konečně bude jednat."

Ihned po skončení blokády se začali demonstranti rozjíždět domů. Klaus i Pithart, oba možní uchazeči o prezidentskou funkci, se v kritické situaci představili jako schopní vyjednavači. Největšího uznání se od protestujících dočkal Václav Klaus. Ten před několika dny uvedl, že ODS využije svých politických možností, aby byl silniční provoz liberalizován. Nespokojenost s postoji ministra dopravy Jaromíra Schlinga zavládla uvnitř sociální demokracie. Podle některých jejích členů dal ministr svým chováním prostor opozici, zejména ODS, aby se ujala iniciativy. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach dokonce obvinil politické oponenty z toho, že celou akci záměrně vyvolali.