Bohuslav Martinů: Selanka (Kytice)

Zdroj: vydavatelství Praga
0:00
/
0:00

Selanka Bohuslava Martinů je neobyčejně zpěvná skladba, která věrně vystihuje českou melodiku a tím také českou identitu. Je skladatelovým pohledem na českou vesnici ve vzpomínkách ze vzdálené Paříže.

Bohuslav Martinů,  zdroj: Centrum Bohuslava Martinů v Poličce,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0 CZ

Selanka je úplně typická pro svého autora, a taky v sobě nezapře jeho pozdější tvorbu, ono slavné Otvírání studánek, dílo, které vzniklo o necelých dvacet let později.

Selanka, byť je součástí kantáty Kytice, je uzavřeným dílem, kompaktní skladbou. Je neuvěřitelné, že právě tento kus Bohuslav Martinů napsal v době, kdy komponoval úplně jinou hudbu.

I když jde o vyjádření české identity, dílo vzniklo v Paříži v roce 1937 a skladba byla dokonce dedikovaná dalšímu umělci, malíři Janu Zrzavému. Je tedy součástí kantáty Kytice, která je složena z vícero malých kantát na lidovou poezii vzájemně propojených. Ty kantáty jsou seřazeny do takových dvou dílů. Celé dílo je určené čtyřem sólistům, smíšenému a dokonce i dětskému sboru. Je to nesmírně půvabná hudba. Orchestr je svým složením malý, nemá ani třicet hráčů. To je pravděpodobně i důvod, proč je dílo dodnes tak populární.

Kosmopolita s citem pro lidovost

Zdroj: Supraphon

Martinů, to byl světa znalý kosmopolitní člověk, ale lidovou poezii miloval a stále studoval. Pokračoval ve stylizaci folkloru v mnoha svých dílech a svou snahu završil na konci svého života. Všichni, kdo jeho hudbu milují, určitě tuší, že máme na mysli úžasné čtyři kantáty z Vysočiny, ze kterých jsou právě i ty Studánky.

Cyklus Hity klasické hudby vznikl na základě projektu Lukáše Hurníka a Bohuslava Vítka Hit tisíciletí vysílaného v minulosti na stanici Českého rozhlasu Vltava. Audioverzi načetli Lubica Bergmanová a Jan Bumba.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Hity klasické hudby

    Česká klasická hudba je nejen součástí kultury, historie národa, ale doslova české duše. V letošním roce jsme pro vás připravili cyklus známých hitů české klasické hudby.