Boj o stíhačky vrcholí. Belgičané a Nizozemci ještě "nejlepší a konečné nabídky".

F-16 Fighting Falcon, Foto: CTK

Boj o české nebe vrcholí. Ovšem nikoliv ve vzduchu, ale v jednacích síních a kuloárech. Lobbisté mají před středečním rozhodnutím vlády o pronájmu stíhaček napilno. Kromě amerického velvyslance Stapletona a ministra obchodu Evanse se za letouny F-16, druhé v pořadí odborné komise, přimlouvají výrobce letadel i vlády Belgie a Nizozemska, které přišly s novou nabídkou. Podrobnosti má Herbert Brynda.

F-16 Fighting Falcon,  Foto: CTK
Belgie a Nizozemsko v úterý totiž požádaly českou vládu, aby po dvou či třech zemích, které jí nabízejí své stíhačky, chtěla ještě "nejlepší a poslední nabídku", v anglické zkratce BAFO (Best and Final Offer).

"Proces BAFO je pro Českou republiku výrazně prospěšný a výhodný. V konečném výsledku by z toho těžil český daňový poplatník, protože celkové náklady na pořízení nadzvukových letounů by mohly být nižší. Tento proces je zcela transparentní a jeho uspořádání je velice rychlé a nezabere příliš mnoho času. Vláda by v každém případě měla využít této příležitosti a co nejvíce využít konkurenčního prostředí, aby získala co nejvýhodnější nabídku. A vláda to udělat může. My jsme připraveni ji v tomto podpořit, aby ještě jednou zvážila zapojení tohoto procesu v projednávací fázi, aby si vyžádala od všech účastníků nejlepší a konečné nabídky,"

uvedl v úterý v Praze William Perkins, viceprezident firmy Lockheed Martin pro střední Evropu, jejíž modernizované letouny F-16 se v rámci společné belgicko-nizozemské nabídky umístily v hodnocení odborné komise těsně druhé za švédskými Gripeny. Belgický vojenský přidělenec José Warnez zdůraznil, že v nabídkách, které české straně odevzdali 31. října, bylo několik míst, která vyžadují další rozhovory, a že přímo očekávali požadavek české strany na poskytnutí poslední, nejlepší nabídky.

"Domnívám se, že u zakázek takovéhoto rozsahu není možné uvést všechno písemně. Prostě to není prakticky možné. Zanmená to, že při vypracovávání nabídky zůstává řada věcí, které je třeba vyjasnit při dalších jednáních a diskusích. U řady bodů jsme v naší nabídce uváděli, že jsou k dalšímu projednání, protože jsme předpokládali, že se bude dále projednávat a upřesňovat. Navrhujeme tedy, aby k jednání skutečně došlo. Máme určité dotazy, na které jistě existují odpovědi, ale musíme je navzájem projednat."

A stejný názor zastávají i Nizozemci:

"Bylo pro nás skoro frustrující nemoci tuto nabídku udělat. A připomínám, že nejlepší ceny přicházejí těsně před zavírací hodinou."

Tolik nizozemský vojenský atašé Jos Hooimeijer.

Belgičan Warnez se v této souvislosti zmínil například o otázce zpětných investic do české ekonomiky, takzvaných offsetů, které jeho země nespecifikovala v očekávání dalších rozhovorů mezi českou a belgickou vládou. Belgie prý také nabízela ČR exkluzivní partnerství v obranné oblasti, což podle Warneze odborná komise nevzala v úvahu. Belgický zástupce se také ohradil proti informacím, že jeho země nabízí Česku stará americká letadla.

"Letouny F-16, které nabízejí naše vlády, vypadají na první pohled americky, nicméně všechny byly postaveny v Evropě a v Evropě probíhá také udržba a modernizace. Řada z nich v životě Spojené státy neviděla. Takže jsou to skutečně evropské letouny, jsou to Evropané, kteří vypadají jako Američané."

Zástupci vlády možnost dodatečné nabídky odmítají, chtějí se rozhodnout na základě doporučení expertů a dalších hledisek.