Bolt vyšperkuje ostravskou Zlatou tretru

Jan Železný, foto: ČTK

Ostrava znovu zlákala největší světové atletické hvězdy. Už teď je jisté, že se na zdejším mítinku Zlatá tretra objeví čtyři olympijští šampioni. I proto má severomoravská metropole pro příští tři roky reálnou šanci proklouznout do nejprestižnější atletické série světa - Diamantové ligy.

Jan Železný,  foto: ČTK
Přesně za měsíc se představí ostravskému publiku oštěpařka Barbora Špotáková i její ruská soupeřka Maria Abakumovová, keňská půlkařka Pamela Jelimová, její krajan steeplař Paul Kipsiele Koech, chorvatská výškařka Blanka Vlašičová či kubánský překážkář Dayron Robles, který právě loni na severu Moravy překonal světový rekord. Nejzářivějším diamantem letošní Zlaté tretry však bezesporu bude jamajský sprinter Usain Bolt. Trojnásobného olympijského šampiona z Pekingu, kde na každé trati pokořil světové maximum, přivítá v Ostravě s otevřenou náručí i ředitel mítinku, taktéž třikrát zlatý z olympiády, i když v oštěpu - Jan Železný. Tomu nejrychlejší muž planety přirostl svým chováním k srdci.

"Osobně jsem s nim žádný dlouhý rozhovor nevedl, ale působil na mě sympaticky, když tady v předchozích letech startoval. Choval se přirozeně, zkrátka milý kluk. Doufám, že mu to vydrží i poté, co se stal trojnásobným olympijským vítězem. To je důležité pro něj i samotnou atletiku."

Barbora Špotáková | Foto: Ludovic Péron,  CC BY 3.0
Z pozice ředitele mítinku a zároveň slavného oštěpaře minulosti se budete více těšit na Báru Špotákovou nebo Usaina Bolta?

"Hlavně se budu těšit na to, abychom to měli zdárně za sebou a diváci odcházeli spokojení. V podstatě je mi jedno, zda hlavní hvězdou bude Bolt, Robles, Špotáková nebo Vlašičová? Vzpomínám na loňský rok a fantastický světový rekord Kubánce Dayrona Roblese - tomu věřil málokdo. Velice rád ho přivítám, protože se zapsal do historie Zlaté tretry, samozřejmě Bolt je mezinárodní hvězda, kterou se nám podařilo ulovit a Bára Špotáková je mezinárodní hvězda s českým občanstvím a navíc oštěpařka. Tak to jsou tři jména, na která se nejvíce těším."

Troufnete si odhadnout, kolik světových rekordů by diváci mohli vidět?

"Když padne jenom jeden SR, tak to bude neuvěřitelná událost. Teď vyšla studie nějakého francouzského vědce, která dokazuje, že ve většině atletických disciplín už byla dosažena hranice lidských možností. To je ukázka toho, že jestli padne SR, tak to bude něco výjimečného. I kdyby ale nepadl žádný a padlo hodně rekordů mítinku, tak to bude skvělé."

Může padnout i divácký rekord?

"Tomu věřím, že jo."

Usain Bolt zaběhl 17.5.2009 nový světový rekord i na trati 150 metrů,  foto: ČTK
Velkou zásluhu na blyštivém obsazení ostravského klání má manažer mítinku Alfonz Juck. Pokud se letošní ročník vydaří, bude mít Ostrava reálnou šanci vstoupit do Diamantové ligy. Na poslední dvě volná místa jsou čtyři žhaví kandidáti - Berlín, Řím, Hengelo a právě Ostrava.

"Chápu, že IAAF preferuje Berlín a Řím, ale my v posledních letech ukazujeme velký nárůst kvality. V posledních pěti ročnících jsme měli šest světových rekordů. Možná nám pomůže, když ta letošní bude jednoduše skvostná. Řím a Berlín jsou součástí Zlaté ligy, takže určitě nejsou nadšení, že je Diamantová liga nevzala hned v 1. kole. Uvidíme, jak přijmou podmínky, které jsou různorodé. Nejlepší mají Curych a Brusel a je otázka, zda se Řím a Berlín smíří, že klesli na nejnižší poschodí Diamantové ligy, což na druhou stranu pro nás by to byl přínos."

Co je mínusem kandidatury Berlína a Říma?

"V Římu se potýkají se slabými návštěvami, technickými problémy, kvalitou TV signálu i dodržováním časového programu. V Berlíně jsou jiné souvislosti, které hrají Ostravě do karet. Berlín jde svou cestou mimo tamní atletický svaz a především nemá zajištěn TV přenos."

Jdete cestou zlevněného vstupného. Nemáte obavu, že v kombinaci s hvězdným obsazením, se diváci nebudou mít kam vlézt?

"Doufám, že ne. S takovou situací jsme ještě nikdy nebyli konfrontováni, jistě si na to dáme pozor."

Ostravská Zlatá tretra odstartuje ve středu 17.6. v 18 hod. Hlavní vrchol - tedy stometrový sprint jamajského blesku Usaina Bolta - by měl přijít na řadu kolem půl deváté večer, čímž organizátoři vychází vstříc především rodinám s dětmi.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio