Bouřka vás už nezaskočí! V Krkonoších vzniknou nové útulny

Jedna z útulen navržených pro turisty v Krkonoších, foto: ČTK / Ondřej Deml

Na šesti místech Krkonošského národního parku se v létě objeví šest útulen. Navrhli je studenti architektury pražské ČVUT. Útulny jsou malé domečky, které jsou určené na odpočinek turistů nebo na jednorázové přespání, když je na horách zastihne nepřízeň počasí.

Jedna z útulen navržených pro turisty v Krkonoších,  foto: ČTK / Ondřej Deml

Vojtěch Petráček,  foto: ČTK / Ondřej Deml
"Všechny jsou mnohem bytelnější než můj srub na Sázavě," okomentoval práci studentů rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Útulny pojali studenti s fantazií. Jedna připomíná vesmírnou sondu, další myslivecký posed. Je tu i kruhová útulna, jejíž stěny jsou vyrobeny z kovu a vnitřek ze dřeva. Představila ji autorka Anna Blažková:

"My jsme dostali místo u Balvanového vodopádu. V něm byl donedávna zaklíněn balvan, který potom odnesla povodeň. Říkali jsme si, že by bylo zajímavé tam kámen vrátit. Horské prostředí je docela drsné, chtěli jsme, aby tam ta útulna nějakou dobu vydržela. Zvolili jsme takový plech, aby když na něj bude působit déšť a vítr, nějakým způsobem stárnul, a to tahle úprava hliníku dovoluje. On bude postupně měnit barvu, a splývat s přírodou."

Děkan: Je to skvělá praxe převést návrhy do reality

Studenti ČVUT navrhli útulny pro Krkonošský národní parky,  foto: ČTK / Ondřej Deml
Útulny studenti vystavili na prostranství před školou a lidem se líbily. "Moc se mi líbí, je krásná, je útulná,"říká jedna z žen poté, co nahlédla dovnitř. Někteří by se na přespání v takových útulnách těšili. "To by se mi dokonce i líbilo, hlavně kvůli tomu oknu. Stál bych tam celou noc, a pozoroval údolí."

Podle děkana fakulty architektury ČVUT Ladislava Lábuse je to pro studenty skvělá příležitost a důležitá praxe.

"Dneska je velice těžké pro studenty zajišťovat praxi. Tohle je ojedinělá příležitost, že si sami ověří, jak je složité to, co navrhují, a je to třeba přenést do reality."

Většina útulen je jednopatrová, ale dva ze šesti týmů postavily patrové útulny, aby se tam vešlo víc nocležníků. Krkonošský národní park vybral pro útulny šest lokalit. Je mezi nimi důl Bílého Labe, Klínové boudy, Sklenařovické údolí a další.

Interiér útulny,  foto: ČTK / Ondřej Deml
Útulny mají 16 metrů čtverečních a na jejich financování se podílelo ČVUT a Krkonošský národní park, uvedl náměstek ředitele parku Luděk Kohl: "Moc se nám to líbí, jsme zvědaví, co na to řeknou návštěvníci, protože některé jsou trošku kontroverzní. Uvidíme, jak to bude přijaté, ale myslíme si, že se to na ta místa hodí."