Bramboráky

Bramboráky patří mezi poklady české kuchyně.  Podobné placky najdete v mnoha světových kuchyních, ale jen české bramboráky voní po česneku a majoránce. 

Příprava bramboráků,  foto: Klára Stejskalová

Tradiční jídlo, které se od dob, kdy v Evropě zdomácněly brambory, připravovalo doslova v každé chalupě. K přípravě jednoduché pochoutky totiž stačí brambory, česnek, majoránka, vajíčko a mouka.

V minulosti se bramborák připravoval na holé plotně, dnes většinou na pánvi na oleji. Patří k nejoblíbenějším jídlům. V restauracích ho na jídelníčku najdete i v kombinaci s uzeným masem a zelím nebo např. jako Katovu směs, kdy se do bramborové placky balí nudličky z vepřového masa s pikantní omáčkou. Někde se připravují i bramboráky plněné hermelínem nebo syrečky.

Bramboráky,  foto: Klára Stejskalová

Bramborák je jedno z jídel, které má celou řadu lokálních názvů. A tak se dá narazit na: babčák, bacán, báč, bandorník, bandorová nadívajna, břinčáky, cmunda, drn, fofrovanec, frncábník, halapač, hanušky, hlupec, kecinek, kranfleky, křápanec, lata, litáky, plískánky, podlistníky, sejkory, striky, strouhanec, stryky, toč, točny, trynčky, tupák, vošouch, zahýbáky, zahýbance.

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?