Co vám přinesou, když si dáte patro?

Foto: Lukáš Peška, archiv ČRo

Brambory a Vysočina k sobě neoddělitelně patří. Brambory ve všech podobách představuje Bramborová sobota ve skanzenu Veselý kopec na Chrudimsku. I když se tato plodina dostala na naše území už v 16. století, její pěstování se rozšířilo až o 200 let později.

Foto: Lukáš Peška,  archiv ČRo

Foto: Lukáš Peška,  archiv ČRo
Do svého jídelníčku ji lidé na Českomoravské vrchovině zařadili ke konci 18. století. A protože z brambor jde udělat skoro všechno, tvořily podstatnou část jídelníčku. Lidé na vesnicích je vařili i pekli na mnoho způsobů. Jídla našich předků nabízí i skanzen na Veselém kopci. Což takhle dát si bramborové šišky, placky, nebo si upéct brambory v popelu? Jak uvedla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová, recepty ve skanzenu získali od vesnických hospodyněk. Jaké tedy byly pokrmy v 18. století?

"Například se připravovaly brambory vařené ve slupce, které se pojídaly se solí a máslem, a zapíjely mlékem. Takovým bramborám se tady na Vysočině říkalo, že to jsou brambory s mundúrem, tedy s tou slupkou. Připravovaly se i různé kaše. Například brambory se zelím, tzv. lepenice. Z brambor se připravovaly polévky. Přidávalo se do nich sladké nebo kyselé mléko. To byla tzv. mlíčná polívka, jak se na Vysočině říkalo. Z brambor se také připravovaly placky, které se pekly na plátech kamen. Pak se mastily máslem nebo se mazaly také povidly."

Foto: Lukáš Peška,  archiv ČRo
Návštěvníci budou moci také ochutnat pokrm, který se jmenuje patro. Co si pod tím představit?

"Názvy těch pokrmů jsou většinou krajové. Recept je poměrně jednoduchý, a je to skutečná lahůdka. Brambory se uvaří, oloupou a nakrájí na plátky. Na vymaštěný pekáč se dá vrstva brambor a vrstva jablek. Posolí se to a opepří. Vrstvy se střídají. Pak se to poklade máslem, a dá zapéct do trouby. V minulosti to byl samostatný pokrm. Dnes to může být třeba příloha k masu nebo k jiným pochoutkám, a mohu vás ujistit, že je to výborné, byť to zní trošičku podivně."

Často si vzpomenu na brambory pečené v ohni. Budou si moci i návštěvníci Bramborové soboty upéct brambory v ohni?

"Samozřejmě, patří to k lahůdkám, které mohou ochutnat. Bude tam ohýnek z bramborové natě, a v popelu se budou péci brambory. Návštěvníci dříve narození tuto pochoutku docela rádi vyhledávají. Naopak malé děti k upečené bramboře umazané od popela přistupují trochu s nedůvěrou, ale pak jim určitě také chutnají."

10
49.763179420000
15.906250480000
default
49.763179420000
15.906250480000
49.763747700000
15.834045410000