Braňte svého farmáře, vyzývají organizátoři farmářských trhů

Photo: www.praha6.cz

Chcete si koupit zaručeně čerstvý květák, ochutnat domácí sýr, med nebo ještě teplou, dokřupava upečenou bagetu? V Praze se vám to může povést díky farmářským trhům. Více se o této novince v prodeji potravin dozvíte od Mileny Štráfeldové:

Trhy patřily k městu už od středověku, mnohá města právě na místě tržišť vznikala. Maso, vejce, sýry, ovoce i zelenina se na nich prodávaly po staletí a střední generace si ještě pamatuje na stánky s voňavými hruškami, právě vykopanými bramborami nebo okurkami, které ještě ráno zrály na poli. S rozšířením sítí supermarketů a hypermarketů však prodej čerstvých domácích potravin prakticky zmizel. Nahradily je brambory, které k nám putují z Egypta, jahody z Chile nebo med z Číny. O obnovu tzv. farmářských trhů v Praze usiluje občanské sdružení Archetyp:

"Farmářské trhy jsou fenomén, který existuje všude v Evropě, a to nejen ve vyspělých zemích, ale i v zemích, které třeba ještě nejsou součástí Evropského společenství,"

říká Jiří Sedláček z Archetypu.

"Jejich existence dneska je důležitá proto, protože to za prvé vytváří účinnou alternativu k prodeji výrobků. Vede to k zamyšlení toho řetězce. Měl by se zamyslet nad tím, jaká je skutečná cena jejich potravin, které nabízejí konečnému spotřebiteli, a jaká je jejich čerstvost. Zdali je nutné, abychom tu potravinu dováželi a zatěžovali tím životní prostředí."

První farmářské trhy v Praze se otevřely na jaře v Klánovicích, každé dva týdny probíhají už i v Dejvicích a tuto sobotu se poprvé konaly i ve Vršovicích, kde si mohli zájemci koupit například český chřest:

"Co je nám platné, že sem jezdí nákladní letadla naplněná kontejnery s peruánským chřestem, když doba, kterou ten chřest urazí, výrazně ovlivní jeho kvalitu. A když máme tady za humny český chřest, který taky chceme nabídnout na našem tržišti."

Podle Jiřího Sedláčka ovšem farmářské trhy nabízejí nejen zaručeně čerstvé potraviny místního původu, ale i možnost přímého, osobního kontaktu s prodejcem:

"A už ten prodejce vás zná a ví, že berete květák nebo okurky, jablko nebo stáčený mošt. Vlastně může reagovat na vaše potřeby. Druhá věc je, že se tam můžete setkat s přáteli, můžete si popovídat, dát si šálek kávy a můžete si z toho udělat i společenský zážitek. Není to tupé nakupování, kdy komunikujete jenom s chladicím regálem."

Další farmářské trhy se brzy otevřou na nábřeží u Palackého mostu nebo na Náměstí Míru, ale zájem o ně mají i mimo Prahu, například na Kladně nebo na Zbraslavi. A o zájmu mezi kupujícími svědčí například to, že prodejci českého česneku už po dvou hodinách neměli do prodávat.