Bratislavské konference o represích komunistického režimu se zúčastnil Josef Mašín

Milan Paumer a Josef Mašín (vlevo), foto: ČTK

V Bratislavě od čtvrtka probíhá konference o represích komunistického režimu. Navštívil ji i Josef Mašín, který se se svým bratrem Ctiradem a dalšími antikomunisty v roce 1953 prostřílel na Západ. Na Slovensku máme kolegyni Milenu Štáfeldovou. O čem se konkrétně na tomto setkání jedná?

Milan Paumer a Josef Mašín  (vlevo),  foto: ČTK
V Bratislavě od čtvrtka probíhá konference o represích komunistického režimu. Navštívil ji i Josef Mašín, který se se svým bratrem Ctiradem a dalšími antikomunisty v roce 1953 prostřílel na Západ. Na Slovensku máme kolegyni Milenu Štáfeldovou. O čem se konkrétně na tomto setkání jedná?

"Nejprve musím říct, že tuto konferenci uspořádal bratislavský Ústav paměti národa, který se na období komunistické totality soustředí. V tomto směru jsou Slováci o krok napřed, protože o vzniku podobného ústavu v České republice se teprve jedná. Konference chce podle ředitele ústavu bývalého federálního ministra vnitra Jána Langoše otevřít veřejnou diskusi o právních souvislostech komunistické diktatury a o právu člověka na ozbrojený odpor proti totalitě. V Bratislavě se tak hovoří o zločinech komunismu. Stačí jen připomenout, že do roku 1960 bylo z politických důvodů popraveno téměř 250 lidí a víc než 200 tisíc lidí bylo uvězněno. Jen v táborech nucených prací a v uranových dolech skončilo asi 25 tisíc lidí. Komunistická justice, o tom se zde také hodně hovořilo, přitom jednala v rozporu s vlastními zákony a s deklarací základních práv a svobod, ke které se Československo přihlásilo už v roce 1946. Celou konferencí ovšem prolínalo jedno téma a to, zda má člověk žijící v totalitě právo na ozbrojený odpor. V této souvislosti se zřejmě každému vybaví hlavně případ bratří Mašínů a jejich odbojové skupiny, která se v roce 1953 doslova prostřílela do západního Berlína, zanechala za sebou sedm mrtvých. Hlavním magnetem setkání v Bratislavě a také hlavním důvodem, proč na ni přijelo mnoho odborníků, novinářů a bývalých politických vězňů z České republiky bylo to, že se jí zúčastnil i Josef Mašín."

Bratislava
Josef Mašín dosud odmítal navštívit Českou republiku, teď ale přijel do Bratislavy, přestože Slovenská republika byla součástí komunistického Československa. Změnil nějak názor?

"Josef Mašín názor nezměnil a trvá na něm dál. On i jeho bratr Ctirad skutečně dál říkají, že do České republiky nemohou přijet, protože tu podle jejich názoru dál zůstali u moci komunisté a zůstala i kontinuita komunistického právního řádu, který umožňoval politické procesy. Josef Mašín si je také dobře vědom toho, že jejich případ dosud rozděluje českou společnost, protože zhruba polovina lidí, hlavně starších ročníků, jejich ozbrojený odpor odmítá. Lidé by se ale podle něj měli lépe seznámit s historií a nepodléhat komunistické propagandě, která jejich odboj dost překroutila. Josef Mašín tvrdí, že dnes je k dispozici dost publikací, kde se o jejich kauze lidé mohou dočíst a nejnovější přírůstek představuje kniha Odkaz, kterou právě zde v Bratislavě uvedla dcera Josefa Mašína Barbara."

O čem kniha je?

"Je to výsledek čtyřleté práce, kdy Barbara Mašínová procházela archivy v bývalé NDR, v České republice i v Londýně, vyzpovídala řadu svědků tehdejších událostí, dokonce se svým otcem prošla i celou trasu útěku. A o tom všem a na základě těchto pramenů napsala více než čtyřset stránkovou publikaci. V českém překladu ji teď vydává Mladá fronta."