Britové se vracejí na Ruzyň

britské kontroly

Jak jsme už ve čtvrtek informovali, přistoupila vláda České republiky na znovuzavedení předsunutých britských kontrol na pražském letišti. Přílet britských úředníků se očekává během několika dní. Rozhodnutí kabinetu, které to umožnilo, vyvolává řadu reakcí. O nich informuje Vilém Faltýnek.

Rozhodnutí vlády odmítli představitelé čtyřkoalice, kteří soudí, že kontroly jsou nedůstojné a ponižující a že vláda jejich schválením zcela selhala. Podle předsedy ODS Václava Klause kabinet podlehl vnějšímu nátlaku a obětoval zájmy všech českých občanů. Stejně tak místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal soudí, že ministr zahraničí nezastává v této věci dobře zájmy českých občanů.

"Pan ministr Kavan v této věci působí spíše jako emisar britské královny než jako zástupce lidu České republiky. Zdaleka nebyly vyčerpány všechny možnosti, jak tuto svízelnou situaci řešit."

V souvislosti s výrokem premiéra Miloše Zemana, podle kterého by nebyli do Británie vpuštěni listonoši, kdyby jich tam většina požádala o azyl, vládu kritizuje Český helsinský výbor, jehož členové chtějí kontroly monitorovat. Poznámku považují za nevkusnou a demagogickou. Proti tomuto výroku se ohradil i Štefan Ličartovský z Romské občanské iniciativy:

Podle vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba kontroly sice komplikují komunikaci s Romy, soudí však, že jsou lepší než vízová povinnost.

"Vláda vybírala mezi třemi špatnými možnostmi a zvolila tu, která je snad nejméně špatná. Tou horší bylo zavedení víz a já si myslím, že tu třetí možnost, že bychom ten problém přehráli na Brity a říkali, že se musejí smířit s tím, že mají tolik žadatelů o azyl, tuto možnost já nepovažuji ani za správnou, ale dokonce ani za reálnou."

Rozhodnutí kabinetu přijal s pochopením prezident Václav Havel. Podle něj je to lepší než vízová povinnost. Spíše než znovuzavedení kontrol ho však zneklidňuje, že vůbec Romové Českou republiku opouštějí.

"Svědčí to o tom, že naši spoluobčané utíkají z naší země a to je opravdu vážný důvod k zamyšlení nás všech."

Ze statistiky, s níž členy parlamentního výboru pro evropskou integraci seznámil vicepremiér Pavel Rychetský, vyplývá, že v posledních pěti letech požádalo v Británii o azyl na 6000 hlavních žadatelů z České republiky. Na jednoho hlavního žadatele připadají zhruba další dva jeho rodinní příslušníci. Všichni svoji žádost odůvodňovali tím, že jim v Česku hrozí perzekuce kvůli etnickému původu. Ze států, jejichž občané nemusí před cestou do Británie žádat o vízum, je v této statistice podle Rychetského Česká republika bezkonkurenčně na prvním místě.