Britští imigrační úředníci se vrátili na pražské letiště

britské kontroly

Britští imigrační úředníci od pondělka znovu kontrolují na pražském letišti v Ruzyni cestující před jejich odletem do Velké Británie. Přepážky imigračních úředníků od zbytku letištní haly opět oddělují plastové paravany. Každý návštěvník Velké Británie musí před odletem vyplnit kartičku, na níž mimo jiné uvede své jméno a příjmení, datum a místo narození, ale i adresu, na níž bude na ostrovech pobývat. Více Vilém Faltýnek.

britské kontroly
K obnovení kontrol vedl opětovný nárůst počtu žadatelů o azyl z České republiky. Tento důvod potvrdil mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek. První kolo předběžných kontrol bylo podle něj úspěšné a vedlo k podstatnému snížení počtu žádostí o azyl, nové žádosti v posledních dnech však ukázaly, že je nezbytné, aby Británie kontroly obnovila.

"Nové žádosti o azyl v posledních dnech ukázaly, že je nezbytné, aby Británie kontroly obnovila, jako důkaz toho, že nebude tolerovat zneužívání svého azylového systému."

O azyl ve Spojeném království žádají především Romové. Právě Romové prakticky nemohli z Prahy odletět na ostrovy poté, co Velká Británie 18. července zavedla kontroly poprvé. Havránek však tvrdí, že britské kontroly Romy nediskriminují.

"Kontroly jsou nediskriminační a týkají se všech cestujících bez rozdílu národnosti a státní příslušnosti."

Zastupci Romů se situací ovšem spokojeni nejsou. Romský předák Ondřej Giňa trvdí, že chystají další kroky.

"Považujeme toto opatření za rasově diskriminující a samozřejmě odezva romských představitelů je taková, že se proti tomuto budou snažit bojovat různými formami."

Také Český helsinský výbor uvažuje o obnovení kontroly práce britských úředníků. Člen výboru Petr Bílek k tomu říká:

Český helsinský výbor
"I Český helsinský výbor bude mít možnost bezprostředně být přítomen vlastní imigrační proceduře v určitém jednom vybraném dnu v příštím týdnu. O který den konkrétně by se mělo jednat, bude dohodnuto ještě ad hoc s britskou stranou."

Předběžné kontroly příliš nevadí nejen Britům, ale ani Čechům mířícím za kanál La Manche. Během pondělního dopoledne se čeští Romové na letišti neobjevili a odbavování cestujících probíhalo plynule.