Britští migrační úředníci na letišti v Praze

letištní odbavení

Lety do Londýna kontrolují od středy britští migrační úředníci. O zavedení britské předběžné kontroly na ruzyňském letišti se hovoří již delší dobu. Opatření souvisí s dlouhodobým přílivem romských azylantů do Velké Británie. Více Jaromír Marek.

Opatření se vztahuje se na lety všech dopravců mířících do Velké Británie. Ještě před běžným odbavením zkontrolují všechny cestující britští úředníci. Ti de facto rozhodnou o tom, zda pasažér odcestuje či nikoli. Více mluvčí Českých aeroliníí Dan Plovajko.

"Došlo vlastně k posunutí imigrační kontroly z území Velké Británie na letiště v Praze. To znamená, že cestující před samotným odbavením se musí podrobit pohovoru s imigračním úředníkem, přesně tak jak to probíhá po přistání ve Velké Británii, a ten rozhodne zda bude pasažér vpuštěn na bristké území či nikoli. Pokud je cestující shledán nežádoucím pro vstup na území Velké Británie, bude tento cestující odmítnut k odbavení na daný let."

O tomto opatření se mluví už více než rok. V pozadí je snaha britské strany o omezení počtu žadatelů o azyl, zejména z řad českých Romů. Kontrolu britských úřadů už na území České republiky umožnila dohoda mezi vládami obou zemí, která byla podepsána letos v únoru a měla by zabránit opětovnému zavedení vízové povinnosti pro české občany. Opatření se setkalo s kritikou ze strany romské komunity, Josef Lakatoš, člen meziresortní romské komise nám k tomu řekl:

"Je to segregační opatření. Jestli rozhodnou, kdo si sedne do letadla a kdo ne podle barvy pleti nebo jména, tak když budu kulantní tak řeknu, že je to přinejmenším divné. Kdybych měl jenom chuť cestovat do Londýna ať už jako turista nebo obchodně a někdo už v Praze rozhodoval o tom, jestli si můžu sednout do letadla, tak mě to bude urážet".

To, že v pozadí těchto opatření je snaha omezit počty romských žadatelů o azyl, zatím naplno nikdo neřekl. Faktem ale je, že už od roku 1998 označovaly například České aerolinie všechny romské pasažéry písmenem g, tedy gypsy. To skončilo, po kritice veřejnosti, až po roce a půl. I když oficiálně neměly britské imigrační úřady s touto praxí nic společného, o očekávaném přívalu Romů byli několikrát informováni. I když největší azylová vlna, kdy např. v roce 99 registrovali na 2000 uchazečů, opadla, zájem českých Romů o Británii nadále trvá.